edit by Wojtek:
temat wydzielony...
Szwarc,
Czy Ty masz zepsuty sterownik wiatraków? Zdaje się, że i mi padł i zamierzam spróbować naprawić, ale nie mam co wsadzić zamiast. Może pożyczysz?
Naprawa sterownika wentylatorów.
Strona 1 z 1
Enkai,
tez mam podobny problem,
znalazlem taki manual:
http://forum.cedia-club.ru/viewtopic.php?f=5&p=165574
(te sterowniki do Mitsu są blizniacze)
sprobuje sie w najblizszym czasie przez to przebic
pozdrawiam
Krzysiek
tez mam podobny problem,
znalazlem taki manual:
http://forum.cedia-club.ru/viewtopic.php?f=5&p=165574
(te sterowniki do Mitsu są blizniacze)
sprobuje sie w najblizszym czasie przez to przebic
pozdrawiam
Krzysiek
- Od: 7 mar 2010, 21:50
- Auto: Mazda MPV ES AJ MY2003
Ja znalazłem http://mikrob.ru/viewtopic.php?f=443&t=12247&start=105 oraz http://www.mazda-sto.ru/forum/viewtopic.php?f=14&t=8916
Oryginalne tranzystory, te większe, to IRF1010NS. Ja zamienię na jeszcze mocniejsze IRF3205SPbF, choć 55V/85A daje duży zapas :–) Nie wiem jednak, co to są te drugie.
Do tego Rosjanie przylutowują wszystko łącznie z procesorem. To zamierzam także zrobić, ale przydałby się tymczasowy zamiennik, bo gdy wymontuję, otworzę i okaże się, że czegoś jeszcze potrzebuję, to chyba hulajnogą pozostanie mi jechać. Stąd moje pytanie do założyciela tematu.
Oryginalne tranzystory, te większe, to IRF1010NS. Ja zamienię na jeszcze mocniejsze IRF3205SPbF, choć 55V/85A daje duży zapas :–) Nie wiem jednak, co to są te drugie.
Do tego Rosjanie przylutowują wszystko łącznie z procesorem. To zamierzam także zrobić, ale przydałby się tymczasowy zamiennik, bo gdy wymontuję, otworzę i okaże się, że czegoś jeszcze potrzebuję, to chyba hulajnogą pozostanie mi jechać. Stąd moje pytanie do założyciela tematu.
Babskie auto, wersja amerykańska viewtopic.php?f=313&t=118894
Enkai,
rozebralem swoj sterwnik wentylatorów, poprawilem lutowania, ale niestety niewiele sie zmienilo – tzn zalaczają sie 2 wentylatory (po rozgrzaniu silnika) i już sie nie wyłaczają. W związku z tym nabylem uzywany moduł od Mitsubishi Outlandera (wersja dwuwentyaltorowa)– są takie same, a znacznie tansze, bo najwyrazniej sie nie psują (moze niższa temperatura w komorze silnikowej). Cena 160 z przesyłką, dziala poki co (potestuje w trasie, bo nie moglem sie doczekac na zalaczenie wentylatorów "schladzających", przy wlaczeniu klimy zalaczają się oba i wylaczają po wylaczeniu klimy). Tak wiec mam wolny modul – moge Ci podeslac, jak podasz namiary. Wysle najwczesniej w piatek, bo wczesniej nie bede mial mozliwosci.
pozdrawiam,
Krzysiek
rozebralem swoj sterwnik wentylatorów, poprawilem lutowania, ale niestety niewiele sie zmienilo – tzn zalaczają sie 2 wentylatory (po rozgrzaniu silnika) i już sie nie wyłaczają. W związku z tym nabylem uzywany moduł od Mitsubishi Outlandera (wersja dwuwentyaltorowa)– są takie same, a znacznie tansze, bo najwyrazniej sie nie psują (moze niższa temperatura w komorze silnikowej). Cena 160 z przesyłką, dziala poki co (potestuje w trasie, bo nie moglem sie doczekac na zalaczenie wentylatorów "schladzających", przy wlaczeniu klimy zalaczają się oba i wylaczają po wylaczeniu klimy). Tak wiec mam wolny modul – moge Ci podeslac, jak podasz namiary. Wysle najwczesniej w piatek, bo wczesniej nie bede mial mozliwosci.
pozdrawiam,
Krzysiek
Ja też swój otworzyłem i jeżdżę bez
Chłodnica "daje radę" i tylko podczas naprawdę dłuższego zatrzymania trzeba jej pomóc nagrzewnicami.
Nie wiem o co temu złomowi chodzi, bo tranzystory dostają 8V na bramce i prawidłowo włączają wentylatory. To ten badziewny scalak sterujący włącza mimo braku potrzeby.
Jak sobie poradziłeś z żelem na płytce? Moje lutownice odmawiają współpracy z nim a zostały śladowe ilości na punktach.
Jakie P/N tego Outlanderowego?
Do Moda. Proponuję wydzielić ostatnie posty o problemach ze sterownikiem wiatraków.
Nie wiem o co temu złomowi chodzi, bo tranzystory dostają 8V na bramce i prawidłowo włączają wentylatory. To ten badziewny scalak sterujący włącza mimo braku potrzeby.
Jak sobie poradziłeś z żelem na płytce? Moje lutownice odmawiają współpracy z nim a zostały śladowe ilości na punktach.
Jakie P/N tego Outlanderowego?
Do Moda. Proponuję wydzielić ostatnie posty o problemach ze sterownikiem wiatraków.
Witaj,
Enkai,
zakupiony przeze mnie moduł ma oznaczenia:
na obudowie:7G18A 1C232 19700
prawdopodobnie pn producenta to:1355A124
do pozbycia sie zelu uzylem szczoteczki do zębów
tu jest cos na ten temat:
http://mikrob.ru/viewtopic.php?f=443&t=9180&sid=fcb3bf81b65d8228c316e1f69914e068&start=180
pozdrawiam KB
Enkai,
zakupiony przeze mnie moduł ma oznaczenia:
na obudowie:7G18A 1C232 19700
prawdopodobnie pn producenta to:1355A124
do pozbycia sie zelu uzylem szczoteczki do zębów

tu jest cos na ten temat:
http://mikrob.ru/viewtopic.php?f=443&t=9180&sid=fcb3bf81b65d8228c316e1f69914e068&start=180
pozdrawiam KB
Hmm. Może to 1355A143, bo ten który podałeś ma ponoć zaślepione jedno gniazdo.
Ja to zeskrobałem kawałkiem cienkiego plastyku, ale pozostała jednoatomowa warstwa żelu, która skutecznie izoluje lut od mojej lutownicy. Nie chcę tego siłowo załatwiać, bo się może zbiesić.
Czy Ty to na sucho szczotkowałeś, czy podlałeś jakimś "lubrykatorem"?
Ja to zeskrobałem kawałkiem cienkiego plastyku, ale pozostała jednoatomowa warstwa żelu, która skutecznie izoluje lut od mojej lutownicy. Nie chcę tego siłowo załatwiać, bo się może zbiesić.
Czy Ty to na sucho szczotkowałeś, czy podlałeś jakimś "lubrykatorem"?
Tak,
to raczej ten 1355A143, bo wszystkie trzy złącza są "drożne".
Żel zmyłem szczoteczką do zębów z benzyną ekstrakcyjną (o ile dobrze pamiętam).
Dziś sporo pojeździłem w korkach, nie zauważyłem, żeby włączały sie wentylatory, ale temperatura silnika utrzymywala sie na stałym poziomie, jak zawsze, więc może nie było potrzeby dodatkowego schładzania.
Dziś wysłałem przesyłkę ze sterownikiem na Twój adres. Powodzenia w testach:)
pozdrawiam
Krzysiek
to raczej ten 1355A143, bo wszystkie trzy złącza są "drożne".
Żel zmyłem szczoteczką do zębów z benzyną ekstrakcyjną (o ile dobrze pamiętam).
Dziś sporo pojeździłem w korkach, nie zauważyłem, żeby włączały sie wentylatory, ale temperatura silnika utrzymywala sie na stałym poziomie, jak zawsze, więc może nie było potrzeby dodatkowego schładzania.
Dziś wysłałem przesyłkę ze sterownikiem na Twój adres. Powodzenia w testach:)
pozdrawiam
Krzysiek
Przed kilkoma dniami zamontowałem Twój po przelutowaniu scalaka i po wstępnym zweryfikowaniu funkcjonowania pozostawiłem do obserwacji. Pokazały one, że sterownik działa prawidłowo.
Dziś wziąłem się za swój i po zamontowaniu stwierdziłem, że działa prawidłowo na pierwszy rzut oka. Na zimno wiatraki stoją a gdy AC jest włączone, kręcą pełnym biegiem. Gdy silnik jest rozgrzany do temperatury roboczej, kręcą się wolno a gdy włączyłem ogrzewanie obu stref, zatrzymały się. Looks like chodzi.
Opis umieszczę w swoim wątku.
PS
Paczuszka mnie rozbroiła
PSII
Opis tu viewtopic.php?f=313&t=118894&p=2435211#p2435211
Dziś wziąłem się za swój i po zamontowaniu stwierdziłem, że działa prawidłowo na pierwszy rzut oka. Na zimno wiatraki stoją a gdy AC jest włączone, kręcą pełnym biegiem. Gdy silnik jest rozgrzany do temperatury roboczej, kręcą się wolno a gdy włączyłem ogrzewanie obu stref, zatrzymały się. Looks like chodzi.
Opis umieszczę w swoim wątku.
PS
Paczuszka mnie rozbroiła
PSII
Opis tu viewtopic.php?f=313&t=118894&p=2435211#p2435211
Enkai jeśli masz dostępny wolny moduł to byłbym bardzo wdzięczny jeśli mógł byś mi go pożyczyć na kilka dni w czasie kiedy mój wadliwy będzie naprawiany .
Sprzedam zestaw do pielęgnaci lakieru Meguiar's
[url]http://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopic.php?f=80&t=126720[/url]
[url]http://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopic.php?f=80&t=126720[/url]
Mam ten krzychb. Jakoś się nie odzywa alem mam nadzieję, że się nie pogniewa, jeśli Ci pożyczę.
Dziś Pod Krokusem? Nie wiem o której tam się zjeżdżają we czwartki. Trzeba zapytać w czaterii.
Dziś Pod Krokusem? Nie wiem o której tam się zjeżdżają we czwartki. Trzeba zapytać w czaterii.
Strona 1 z 1