Wymiary głośników

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez bchmiel » 14 kwi 2014, 15:08

Cześć!
Chciałbym przeprowadzić mały tuning car audio w mojej MPV i zastanawiam się nad wymianą wszystkich głośników. Zauważyłem, że fabrycznie mamy w Madziach system odseparowany z małym twitterkiem umieszczonym w desce rozdzielczej oraz u góry tylnego panelu w III rzędzie siedzeń. Czy wiecie może:
– jakie są rozmiary głośników w drzwiach przednich – na amerykańskim forum MPVclub znalazłem wersję 16.5cm oraz 6"x8"
– jakie są rozmiary głośników z tyłu – jakaś inna strona amerykańska podaje, że siedzi tam 6"x9"
– jakiej średnicy są twittery
– gdzie znajduje się zwrotnica rozdzielająca sygnał na głośnik i twitter (z przodu/tyłu)
– czy są jeszcze inne miejsca, w których można dołożyć głośniki, np. tylne drzwi przesuwane?

Jeżeli ktoś wymieniał głośniki w Madzi, prosiłbym o podzielenie się doświadczeniami.

Pozdrawiam i dziękuję
Bartek
Forumowicz

Od: 6 lip 2009, 14:58
Auto: Mazda MPV 04 diesel

Postprzez bchmiel » 6 cze 2014, 22:40

Odpowiem sam sobie na zadane pytania, ponieważ jestem już po pierwszym etapie wymiany głośników w MPV. Na pierwszy ogień poszły głośniki przednie, z tyłami powinno mi pójść łatwiej. Po kolei:
– oryginalne głośniki w MPV z przodu są eliptyczne i mają wymiary ok. 6"x8"
– można je śmiało wymienić na 16.5cm, potrzebne są tylko dystanse z MDF, do kupienia za <10zł sztuka
– zdecydowałem się na zestaw odseparowany Helixa, jako że instalacja fabryczna już przewidziała miejsce na twitter
– nie ma żadnej zwrotnicy w rozumieniu CA, przy fabrycznym twitterze można znaleźć jedynie żałosny kondensatorek mający za zadanie odcinać średnie i niskie tony od gwizdka

A teraz krótki opis wymiany głośników z przodu.
Należy zdjąć boczek drzwiowy, plastikową osłonę słupka A, schowek w desce oraz plastik osłaniający deskę rozdzielczą z boku. Fabryczne kabelki dochodzące do głośników mają kolor biały oraz biały z czerwonym, oba dodatkowo mają srebrne "ringi" co kilka centymetrów.
Twitter wystarczy wyjąć z deski, odciąć kostkę i w tym miejscu podpiąć zwrotnicę do nowych głośników. Podłączenia nowego twittera będzie banalne, jedyny kłopot może sprawić średnica fabrycznego otworu. Ale to każdy musi sobie sam dobrać do wybranego zestawu głośników. W przypadku moich Helixów trzeba było nieco zwiększyć średnicę fabrycznego otworu w desce.
Ze zwrotnicy kabelek do woofera puszczamy bokiem na dół i podłączamy go do fabrycznej wiązki. W ten sposób unikamy wyjątkowo upierdliwego przeplatania nowych kabli głośnikowych przez drzwi. Oczywiście, trzeba znaleźć w wiązce kabelki od głośnika w drzwiach – kolory te same, co w gwizdku.
Sam montaż woofera jest banalnie prosty, o ile mamy dystans z MDFu. Przykręca się go w miejscu oryginalnego głośnika a do niego trzeba przykręcić woofer.
I zrobione.

Zmiana w jakości dźwięku jest na tyle istotna, że te 200-250 złotych za parkę głośników naprawdę warto dać.
A potem już tylko gonić króliczka Car Audio....... wzmacniacz, wygłuszenie, nowe radio, kable.......... :D
Forumowicz

Od: 6 lip 2009, 14:58
Auto: Mazda MPV 04 diesel