Objawy u mnie to załączający się wentylator i po kilku próbach blokada sterownika. Pomagał reset przez wyjęcie bezpiecznika ale problem nie znikał. Zacząłem od sprawdzenia pompki, zasilania, podmieniłem sterownik, wiatrak wszystko co można dokonać bez wyciągania webasto na zewnątrz bez rezultatu. Latem rozpocząłem od wizyt w kilku warsztatach z prośbą o diagnostykę ale nikt nie potrafił podłączyć się z komputerem (oczywiście nie płacąc za usługę). W jednym miejscu doświadczony mechanik nie zaczynał od podłączenia kompa tylko wziął miernik i po chwili padłą diagnoza – uszkodzona świeca żarowa czujnik płomienia. Kupiłem właściwą a wymiana z wymontowaniem z auta przed blokiem na chodniku trwała 3 godziny.
W MPV jest dość dużo miejsca aby wyjąć piecyk bez demontażu osprzętu silnika. Pierwszą rzeczą jest odpięcie wtyki zasilającej, następnie węże wodne, zasilanie paliwa, rura spalinowa trochę trudny dostęp od spodu, trzy śruby mocujące i webasto wolne. Teraz trochę obrotu i na płasko wychodzi bez problemu. Trzeba tylko rozkręcić na części :
Płaszcz wodny

Palnik musi być bez sadzy czysty, nie ruszać sitka na dnie

Palnik z wymienioną już świecą z czujnikiem
Wentylator
Tabliczka znamionowa

Jest jeszcze tłumik szumów wygląda jak pompka obiegowa webasto osadzony jest od przodu na wentylatorze. Przy rozkręcaniu trzeba uważać na uszczelki, jeśli coś się stanie są dostępne zestawy naprawcze. Po wymianie świecy piecyk załącza się za każdym razem poniżej 7 stopni.