Witam posiadam mazdę MPV z 2002r z orginalnym webastem i sterownikiem "jajko" w kabinie kierowcy. Problem w tym ze próbukje odpalić webasto na rózne sposoby i cisza nic się ne dzieje. Jedyne co zauważyłem to fakt że sterownik odlicza czas np . zapala się płomyk i 30 a po chwili jest np.29,28,az do zera i nic.Stosowałem różne procedury ustawiania programatora i nic . Bezpieczniki sprawne 2 przy webasto ,czy są jeszcze inne ?Mam całą dokumentacje tego webasta dwie ksiązki wszystko po niemiecku stosuję sie do tego ale nic nie wychodzi.Model webasta thermo top z .
Proszę o sugestie ?
Webasto nie odpala!
Strona 1 z 1
Kolego jajko może być sprawne ale samo webasto nie musi. Jest w nim sterownik on często się zawiesza, jak i sam palnik możne być zabrudzony i nie podtrzymuje płomienia. Jedź do jakiegoś serwisu niech cię podłączą i zobaczą co jest nie tak. Spróbuj jeszcze wyjąć główny bezpiecznik od webasto i włóż to czasem resetuje urządzenie.
Była MPV
- Od: 31 lip 2009, 06:16
- Auto: MPV
Witam, dzisiaj trochę miałem czasu i posprawdzałem a więc:
1.. po naduszeniu na sterowniku "jajko " plomienia webasto rusza chodzi ok 1min na dużych obrotach ,póżniej bardzo słabych i wyłącza sie .
Po powtórnym załączeni to samo.
Zaczęło działać ponieważ przeciściłem styki na przekaźnikach ,sprawdziłem pompke wody "działa"
Nie wiem gdzie znaduje sie pompka paliwa ?
Narazie tyle idę sprawdzać dalej .
1.. po naduszeniu na sterowniku "jajko " plomienia webasto rusza chodzi ok 1min na dużych obrotach ,póżniej bardzo słabych i wyłącza sie .
Po powtórnym załączeni to samo.
Zaczęło działać ponieważ przeciściłem styki na przekaźnikach ,sprawdziłem pompke wody "działa"
Nie wiem gdzie znaduje sie pompka paliwa ?
Narazie tyle idę sprawdzać dalej .
- Od: 26 lut 2010, 16:12
Sprawdź jeszcze czy webasto posiada własną pompkę obiegową niezależną, i jak jest zasilane w paliwo. Webasto w twoim przypadku z zamontowanym sterownikiem w kabinie to ogrzewanie postojowe czyli powinno działać nawet po wyłączeniu silnika. Być może jest rozszerzone zwykłe dogrzewanie silnika o te jajko ale bez własnej pompki obiegowej i paliwowej a w takim przypadku faktycznie będzie korzystać z paliwa zasilającego pracujący silnik a obieg wody i tak będzie kiedy motor jest włączony. Jest na forum temat jak rozbudować webasto fabryczne w Mazdach, tam dodaje się właśnie pompę wody i paliwa.
Była MPV
Dziękuje za odpowiedź. Ale myśle że cos jeszcze nie styka ponieważ słyszę nie raz takie cykanie jakby elektrozawór ,i wtedy webasto próbuje odpalić .A jak tego nie ma to pierwsza faza webasta i cisza. Nadmienie że przy odpalonym śilniku działa poprawnie. Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuje za zainteresowanie.
Kolego grebus, napisz w którym miejscu znajdują się te styki które czyściłeś? Może jakieś zdjęcia dla ułatwienia? U mnie sprawa chyba gorsza bo w ogóle webasto się nie odpala.
A Ty Norby powiedz gdzie jest ten główny bezpiecznik od webasta? w komorze silnika umiejscowiony na przegrodzie czy gdzieś indziej?
Jeśli to u mnie nie pomoże to chyba czeka mnie wymiana sterownika (koszt nowego to 1200 zł
)
A Ty Norby powiedz gdzie jest ten główny bezpiecznik od webasta? w komorze silnika umiejscowiony na przegrodzie czy gdzieś indziej?
Jeśli to u mnie nie pomoże to chyba czeka mnie wymiana sterownika (koszt nowego to 1200 zł
-
sokoli_majster
Witam,
tak ten główny bezpiecznik jest po prawej stronie 40 A Heart .
Pozostałe 2 ma po lewej stronie za silnikiem z dwoma przekaźnikami .
Jeden przekaźnik załącza wentylator a sterowany jest przekaźnikiem z elektroniką cewki , jego styki załączają pompę wody i pierwszy przekaźnik . Ten przekaźnik z elektroniką załącza zielony przewód wychodzący z sterownika jajko i wchodzący w obwód cewki przekaźnika. Krótko jeżeli wymuszę sztucznie start przekaźnika z elektroniką cewki jego styki załączają pompę wody i drugi przekaźnik którego styki włączają wentylator w kabinie .Ale to nie powoduje startu webasta .! Muszę dorwać gdzieś schemat webasta.
tak ten główny bezpiecznik jest po prawej stronie 40 A Heart .
Pozostałe 2 ma po lewej stronie za silnikiem z dwoma przekaźnikami .
Jeden przekaźnik załącza wentylator a sterowany jest przekaźnikiem z elektroniką cewki , jego styki załączają pompę wody i pierwszy przekaźnik . Ten przekaźnik z elektroniką załącza zielony przewód wychodzący z sterownika jajko i wchodzący w obwód cewki przekaźnika. Krótko jeżeli wymuszę sztucznie start przekaźnika z elektroniką cewki jego styki załączają pompę wody i drugi przekaźnik którego styki włączają wentylator w kabinie .Ale to nie powoduje startu webasta .! Muszę dorwać gdzieś schemat webasta.
Witam wszystkich, dodaję załączniki na prośbę kolegi Norby, zapewne wielu się przyda.
- Załączniki
-
Webasto Mazda 6.rar
- (814.4 KiB) Pobrane 505 razy
-
Webasto - Serviceanleitung Termotop E Und Zc.rar
- (652.33 KiB) Pobrane 343 razy
-
WEBASTO1_Thermo_Top.rar
- (266.88 KiB) Pobrane 379 razy
Pozdrawiam
Witam. W mojej mazdzie 6 webasto chyba przestało działąć, jeszcze tydzień temu pięknie działało a teraz rano przy odpaleniu auta przy temp zewnętrznej bliskiej 0`C. i zimnym silniku cisza webasto ani drgnie. Sprawdziłęm bezpiecznik pod maską i jest Ok. Co mogło sie stać? Czy jest jakiś ręczny sposób odpalenia webasto? Dodam że nie mam pilota do uruchamiania webasta tylko automatyczne załanczanie. Pomocy
- Od: 17 paź 2010, 13:13
- Auto: Mazda 6
Zauważyłem pewną właściwość przy webasto z temperamentem
czytaj nie za każdym razem odpala. Okazuje się, że odpala ale za drugim razem czyli po włączeniu silnika zgaszeniu i ponownym odpaleniu, albo włączenie silnika chwilka na rozprowadzenie płynów ustrojowych i przygazowanie po czym webasto budzi się i emituje miły pomruk zwiastujący szybkie nagrzanie silnika 
Była MPV
Witam wszystkich, pierwszy post i prosba oczywiście.
W mazowieckim jakiegoś technika od webasto?
Jest autoryzowany w Łomiankach ale sie boje zapytać nawet.
Problem dotyczy MPVki z 2004 w której nie działało a teraz zaczeło webasto wariować.
pozdrawiam
W mazowieckim jakiegoś technika od webasto?
Jest autoryzowany w Łomiankach ale sie boje zapytać nawet.
Problem dotyczy MPVki z 2004 w której nie działało a teraz zaczeło webasto wariować.
pozdrawiam
-
brygi
Strona 1 z 1