MPV LW 2.0 benz 2000r – Centralny nie zamyka

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez GUSS » 8 sty 2011, 21:13

Witam wszystkich
Niestety nie znalazłem takiego problemu, więc muszę zapytać.
Centralny otwiera wszystkie drzwi bez zastrzeżeń, ale ich nie zamyka (zamyka tylko te które zamykam kluczykiem). Z pilota to samo.
Po próbie zamknięcia 2x włącza się na desce lampka samochodu z kluczykiem. Znalazłem na forum, że chodzi o podwójne ryglowanie drzwi, ale po co to komu?

A teraz sposób jakim zamykam. Otwieram kluczykiem (słyszę, że odryglowuje wszystkie drzwi) i szybkim ruchem z pewnym obciążeniem je zamykam, to zdarzy się że zamkną się wszystkie.

Pozdrawiam i proszę o sugestie.
Guss
Początkujący

Od: 26 sty 2010, 00:50
Auto: Mazda MPV LW 2k 122KM 2.0 benz

Postprzez sokoli_majster » 14 sty 2011, 09:03

Podwójne ryglowanie wymyślili po to żeby utrudnić życie włamywaczom. Drzwi się zamkną i nie pomoże wybicie szyby, auta nie otworzysz przez klamką czy rygiel od wewnątrz. Ja zawsze rygluję gdy wyjeżdżam w nieznane ;)

Jeśli nie zamykają się Tobie drzwi to może sprawdź czujniki przy drzwiach? W mojej Mazdzie jeśli nie domknę którychś drzwi lub tylnej klapy to auto się nie zamknie i centralny "odskoczy"
sokoli_majster

Postprzez Norby » 14 sty 2011, 17:28

Opisana sekwencja z kluczyka czyli otwarcie i ponowne zamknięcie to ryglowanie z kluczyka. Faktycznie sokoli odskakuje jeśli któreś drzwi nie są domknięte. Jeszcze można sprawdzić czy po zamknięciu jeśli się uda koledze i ponownym otwarciu i bez otwierania drzwi po około 10 sekundach musi samoczynnie zamknąć centralny. Kontrolka z kluczykiem to sygnalizacja ryglowania i gaśnie po chwili. Jeszcze tylko pytanie czy masz kolego sprawną kontrolkę otwartych drzwi? Jeśli się nie świeci może wtedy dostawać sygnał z uszkodzonej krańcówki drzwi a centralny nie zamknie.
Była MPV
Forumowicz

Od: 31 lip 2009, 06:16
Auto: MPV

Postprzez GUSS » 1 lut 2011, 22:15

Dzięki Panowie. Fajny patent z tym podwójnym ryglowaniem. Mrozy puściły to i centralny puścił. Nie zamyka niestety wszystkich drzwi z tylnej klapy. Kontrolka z informująca czy drzwi są otwarte nie świeci i mam nadzieję, że jest tylko do wymiany, ale czuję że Helmuty coś nagrzebały tak z tylnym ogrzewaniem. Poczekam jednak na cieplejsze dni. Jeszcze raz dzięki i pozdrawiam.
Początkujący

Od: 26 sty 2010, 00:50
Auto: Mazda MPV LW 2k 122KM 2.0 benz

Postprzez sokoli_majster » 1 lut 2011, 23:14

Prawie jestem pewien że nie zamyka drzwi jeśli włożysz kluczyk do zamka tylnej klapy i przekręcisz. Jak kupowałem samochód to sprawdzałem to przy sprzedającym i się zdziwiłem. W starej Vectrze to działało.

Jeszcze jeden patent z zamykaniem jest taki, że jeśli otworzysz z pilota auto i przez bodajże 30 sek. nie otworzysz którychkolwiek drzwi to samochód automatycznie się zamknie. Sam się również zamknie jeśli otworzysz tylko klapę :) więc uważajcie żebyście sobie nie zatrzasnęli kluczyków jak będziecie wyciągać np. tylko piwo z bagażnika waszych MPV-ek :P
sokoli_majster