Witam wszystkich
Niestety nie znalazłem takiego problemu, więc muszę zapytać.
Centralny otwiera wszystkie drzwi bez zastrzeżeń, ale ich nie zamyka (zamyka tylko te które zamykam kluczykiem). Z pilota to samo.
Po próbie zamknięcia 2x włącza się na desce lampka samochodu z kluczykiem. Znalazłem na forum, że chodzi o podwójne ryglowanie drzwi, ale po co to komu?
A teraz sposób jakim zamykam. Otwieram kluczykiem (słyszę, że odryglowuje wszystkie drzwi) i szybkim ruchem z pewnym obciążeniem je zamykam, to zdarzy się że zamkną się wszystkie.
Pozdrawiam i proszę o sugestie.
Guss
MPV LW 2.0 benz 2000r – Centralny nie zamyka
Strona 1 z 1
Podwójne ryglowanie wymyślili po to żeby utrudnić życie włamywaczom. Drzwi się zamkną i nie pomoże wybicie szyby, auta nie otworzysz przez klamką czy rygiel od wewnątrz. Ja zawsze rygluję gdy wyjeżdżam w nieznane 
Jeśli nie zamykają się Tobie drzwi to może sprawdź czujniki przy drzwiach? W mojej Mazdzie jeśli nie domknę którychś drzwi lub tylnej klapy to auto się nie zamknie i centralny "odskoczy"
Jeśli nie zamykają się Tobie drzwi to może sprawdź czujniki przy drzwiach? W mojej Mazdzie jeśli nie domknę którychś drzwi lub tylnej klapy to auto się nie zamknie i centralny "odskoczy"
-
sokoli_majster
Opisana sekwencja z kluczyka czyli otwarcie i ponowne zamknięcie to ryglowanie z kluczyka. Faktycznie sokoli odskakuje jeśli któreś drzwi nie są domknięte. Jeszcze można sprawdzić czy po zamknięciu jeśli się uda koledze i ponownym otwarciu i bez otwierania drzwi po około 10 sekundach musi samoczynnie zamknąć centralny. Kontrolka z kluczykiem to sygnalizacja ryglowania i gaśnie po chwili. Jeszcze tylko pytanie czy masz kolego sprawną kontrolkę otwartych drzwi? Jeśli się nie świeci może wtedy dostawać sygnał z uszkodzonej krańcówki drzwi a centralny nie zamknie.
Była MPV
- Od: 31 lip 2009, 06:16
- Auto: MPV
Dzięki Panowie. Fajny patent z tym podwójnym ryglowaniem. Mrozy puściły to i centralny puścił. Nie zamyka niestety wszystkich drzwi z tylnej klapy. Kontrolka z informująca czy drzwi są otwarte nie świeci i mam nadzieję, że jest tylko do wymiany, ale czuję że Helmuty coś nagrzebały tak z tylnym ogrzewaniem. Poczekam jednak na cieplejsze dni. Jeszcze raz dzięki i pozdrawiam.
- Od: 26 sty 2010, 00:50
- Auto: Mazda MPV LW 2k 122KM 2.0 benz
Prawie jestem pewien że nie zamyka drzwi jeśli włożysz kluczyk do zamka tylnej klapy i przekręcisz. Jak kupowałem samochód to sprawdzałem to przy sprzedającym i się zdziwiłem. W starej Vectrze to działało.
Jeszcze jeden patent z zamykaniem jest taki, że jeśli otworzysz z pilota auto i przez bodajże 30 sek. nie otworzysz którychkolwiek drzwi to samochód automatycznie się zamknie. Sam się również zamknie jeśli otworzysz tylko klapę
więc uważajcie żebyście sobie nie zatrzasnęli kluczyków jak będziecie wyciągać np. tylko piwo z bagażnika waszych MPV-ek 
Jeszcze jeden patent z zamykaniem jest taki, że jeśli otworzysz z pilota auto i przez bodajże 30 sek. nie otworzysz którychkolwiek drzwi to samochód automatycznie się zamknie. Sam się również zamknie jeśli otworzysz tylko klapę
-
sokoli_majster
Strona 1 z 1