Mazda MPV – woda w dolnej prowadnicy drzwi

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez gun21 » 13 wrz 2009, 08:16

Przy zakupie mojej Mazdy widziałem, że bardzo zaniedbana jest jedna z dolnych prowadnic drzwi. Rdzawe błoto i stojąca woda.
Wyczyściłem wszystko za pomocą WD40 i nasmarowałem "białym smarem" w sprayu.
Niestety wszelkie regulacje na śrubach mocujących zawiodły i woda powracała nawet po najmniejszych opadach.
Zastanawiałem się nad wymianą uszczelki (300zł).
Przed podjęciem tej kosztownej decyzji postanowiłem dokładnie zlokalizować miejsce wycieku.
Jak się potem okazało, był to krok w dobrą stronę.

Postanowiłem zrobić kilka fotek.

Tak to wyglądało
Obrazek

Użyłem ściągaczy do tapicerki i obrazka w celu lokalizacji zaczepów
Obrazek

Kolejne kroki
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Polałem wodą po zewnętrznej stronie szyby i zobaczyłem gdzie cieknie woda
Obrazek

oderwałem trochę folii...
Obrazek

Moje rozwiązanie to druga folia idąca od samej góry aby woda nie trafiała w to miejsce.
Pewnie lepszym rozwiązaniem było by poprawienie kitowania ale nie miałem takiego kitu i chęci na dość brudną zabawę.

Tak czy inaczej moje rozwiązanie działa doskonale.
Początkujący

Od: 8 cze 2009, 12:34
Auto: MPV 2.0 MZR-CD, 136KM 2002r

Postprzez Siwybober » 13 wrz 2009, 11:33

Cześć!
W mojej MPV 2003 miałem dokładnie to samo i rzeczywiście miejsce przeciekania to właśnie to które wskazałeś. Dodatkowo u mnie był zapchany ten dzyndzel w kształcie czarnego zaworka i woda stała na progu. Po dokładnym przyklejeniu tej folii na drzwiach problem zniknął – dodatkowo wyciągnąłem ten "zaworek" i jeżdżę z dziurą ponieważ ten zaworek ma wlot wody ok 2-3 mm nad powierzchnią więc do wysokości 2-3 mm woda w razie czego stoi zanim nie wyparuje.

Siwybober
Początkujący

Od: 14 lis 2008, 13:59
Auto: MPV LW 2.0 diesel 2003