Witam Serdecznie.
Czy intercooler jest na tej zamej sprezarce co klima?
Przepraszam z brak polskich fontow.
Intercooler a klimatyzacja
Strona 1 z 1
Popraw temat.
Co ma intercooler do klimy.
Intercooler to chłodnica powietrza zasysanego do silnika, a klima to chłodzenie główki jak jest za ciepło wewnątrz auta.
O Panie widzisz i nie grzmisz.
Co ma intercooler do klimy.
Intercooler to chłodnica powietrza zasysanego do silnika, a klima to chłodzenie główki jak jest za ciepło wewnątrz auta.
O Panie widzisz i nie grzmisz.
Pozdrawiam Wiesiek.
VW JETTA
HONDA SEVEN FIFTY
VW JETTA
HONDA SEVEN FIFTY
shellby napisał(a):Witam Serdecznie.
Czy intercooler jest na tej zamej sprezarce co klima?
Przepraszam z brak polskich fontow.
Intercooler to nie ma nic wspólnego z klimatyzacją i na pewno nie jest niczym napędzana.
Intercooler to wymiennik ciepła powietrze powietrze do której trafia powietrze z turbiny (schładzając je) i przesyła do kolektora ssącego. W wyniku tego więcej powietrza wchodzi do cylindrów. Jest on zamocowany obok chłodnicy a na obu zamontowany jest wentylator.
shellby na początek popraw temat na zgodny z regulaminem.
Co do IC i klimatyzacji to:
1. Klimatyzacja w uproszczeniu składa się ze sprężarki, parownika i skraplacza (chłodnica) umieszczonego przed chłodnicą układu chłodzenia silnika.
2. IC (intercooler) to chłodnica powietrza doładowującego i jest w MPV umieszczona za lewym halogenem, służy tylko i wyłącznie do schłodzenia powietrza sprężonego przez turbinę i nie ma żadnego wiatraka
Co do IC i klimatyzacji to:
1. Klimatyzacja w uproszczeniu składa się ze sprężarki, parownika i skraplacza (chłodnica) umieszczonego przed chłodnicą układu chłodzenia silnika.
2. IC (intercooler) to chłodnica powietrza doładowującego i jest w MPV umieszczona za lewym halogenem, służy tylko i wyłącznie do schłodzenia powietrza sprężonego przez turbinę i nie ma żadnego wiatraka
przed chłodnicą jest zamontowana chłodnica od klimatyzacji (skraplacz), IC jest przed przednim kołem. Nie wiem jak jest w premacy ale pewnie podobnie. M6 i MPV mają identycznie zamocowany IC, jedynie M6 MPS ma IC "na silniku" tak samo jak M3 MPS
Az sam tez poszedlem sprawdzic, jest jak napisaliscie. Jeden z wentylatorow obsluguje czesc chlodnicy silnika i IC. Ubzduralo mi sie, ze wentyl. nie zachodzi na IC, mam nauczke, najpierw sprawdz potem mow.
Sam IC nie wymaga wentylatora, widać w premacy takie umiejscowienie było spowodowane np brakiem miejsca przed kołem, w 626 z tym samym silnikiem (DITD) IC jest umieszczony tak samo jak w M6 czy MPV
shellby napisał(a):A czy kolega wie jak dziala intercooler?
Jesli tak to nie widze powodu do zmiany tematu.
A i odpowiedz jest nie na temat.
O Panie .... .
No i co ,nie na temat przecież pisałem to samo co moi koledzy później ,ale po co czytać a co dopiero szukać i stosować się do regulaminu forum.
O Panie ...
Pozdrawiam Wiesiek.
VW JETTA
HONDA SEVEN FIFTY
VW JETTA
HONDA SEVEN FIFTY
Strona 1 z 1