Witam
Od kilku miesięcy mam problem z mazdą polegający na tym, że kiedy jadę prosto albo skręcam w prawo słyszę metaliczne tarcie. Kiedy skręcam w lewo (nawet bardzo delikatnie) tarcia nigdy nie słychać. Tarcie słychać również kiedy jadę na luzie, z wciśniętym sprzęgłem, albo z wyłączonym silnikiem.
Mechanik twierdzi że to mechanizm różnicowy i do wymiany skrzynia. Troche mi się nie chce wierzyć bo przy skręcaniu w lewo tarcie zaraz ustaje. Czy można to jakoś sprawdzić bez regeneracji skrzyni?
Wymieniłem olej w skrzyni – był wg mechanika czyściutki.
Tarcie przy skręcaniu ze skrzyni biegów
Strona 1 z 1
Witam!
Bardziej prawdopodobne jest to, co wspomniał kolega powyżej. Ponieważ odgłos nasila się przy skręcaniu w prawo, to zużyte jest zapewne łożysko lewe- trze przy zwiększonym obciążeniu na tą stronę pojazdu. Dodatkowo, z racji większego obciążenia, postawiłbym konkretnie na łożysko lewe przednie.
Pozdrawiam!
Bardziej prawdopodobne jest to, co wspomniał kolega powyżej. Ponieważ odgłos nasila się przy skręcaniu w prawo, to zużyte jest zapewne łożysko lewe- trze przy zwiększonym obciążeniu na tą stronę pojazdu. Dodatkowo, z racji większego obciążenia, postawiłbym konkretnie na łożysko lewe przednie.
Pozdrawiam!
Strona 1 z 1