Nie działający TCS
1, 2
Witam
Czy mógłby mi ktoś pomóc odnośnie układu TCS, a mianowicie chodzi o to że cały czas świeci (ABS działa) a po zdiagnozowaniu układu ABS wywala błędy 08 i 82.
Mniej więcej wiem że chodzi o przepływomierz powietrza (kod 08), ale po podłączeniu się pod obdII brak jakichkolwiek błędów. Ponadto jak rozłączam przepływomierz to silnik gaśnie czyli nie jest uszkodzony, a przynajmniej całkowicie.
Jeżeli chodzi o kod 82 to podobno chodzi o sterowanie momentem silnika czy coś takiego.
Jak można by dokładniej zdiagnozować usterki?
Z góry dziękuję za pomoc.
Czy mógłby mi ktoś pomóc odnośnie układu TCS, a mianowicie chodzi o to że cały czas świeci (ABS działa) a po zdiagnozowaniu układu ABS wywala błędy 08 i 82.
Mniej więcej wiem że chodzi o przepływomierz powietrza (kod 08), ale po podłączeniu się pod obdII brak jakichkolwiek błędów. Ponadto jak rozłączam przepływomierz to silnik gaśnie czyli nie jest uszkodzony, a przynajmniej całkowicie.
Jeżeli chodzi o kod 82 to podobno chodzi o sterowanie momentem silnika czy coś takiego.
Jak można by dokładniej zdiagnozować usterki?
Z góry dziękuję za pomoc.
- Od: 23 paź 2012, 08:43
- Auto: Mazda Premacy 2.0 16V benz. 2002r. SPORTIVE
wolik2 napisał(a):a mianowicie chodzi o to że cały czas świeci (ABS działa) a po zdiagnozowaniu układu ABS wywala błędy 08 i 82.
a jak go zdiagnozowales?
ps. ktory rok auta i czy masz zlacze OBDII?
Arkana , Captur , Mii
byly: 323, Tribute, M6, M2, M5, Toledo, Mii, Rapid...
Mazda Premacy 2002r. 2.0 16V benz. sportive
ABS sprawdziłem w praktyce, tzn podczas hamowania a ponadto po odpaleniu kontrolka od ABS gaśnie a od TSC gaśnie na sekunde i się zaświeca (wczesniej czasami działał).
Błędy wyświetlało (wymrugało) podczas diagnozy systemu ABS tzn zworka między GND i TBS i mruga kontrolka od ABS.
Auto jest po lifcie i ma złącze OBDII.
ABS sprawdziłem w praktyce, tzn podczas hamowania a ponadto po odpaleniu kontrolka od ABS gaśnie a od TSC gaśnie na sekunde i się zaświeca (wczesniej czasami działał).
Błędy wyświetlało (wymrugało) podczas diagnozy systemu ABS tzn zworka między GND i TBS i mruga kontrolka od ABS.
Auto jest po lifcie i ma złącze OBDII.
to podjedz na kompa (*)... i zobacz jakie sa kody bledow...
od 2001 roku obowiazuja standardy OBDII i inne tablice bledow (napewno nie dwu cyfrowe) a typu:
P0001 , B1127 , C0019 , U0021
(*) nie kazdy komp odczyta bledy inne niz silnika...
od 2001 roku obowiazuja standardy OBDII i inne tablice bledow (napewno nie dwu cyfrowe) a typu:
P0001 , B1127 , C0019 , U0021
(*) nie kazdy komp odczyta bledy inne niz silnika...
Arkana , Captur , Mii
Wojtek napisał(a):to podjedz na kompa (*)... i zobacz jakie sa kody bledow...
od 2001 roku obowiazuja standardy OBDII i inne tablice bledow (napewno nie dwu cyfrowe)
a po co gdzieś jeździć?
kody dla ABS/TCS nadal pozostały dwucyfrowe dla modelu CP.
DTC 82-engine control system malfunction/problem z przesłaniem rozkazu ograniczenia mocy-momentu obrotowego.
złącze modułu ABS-u bym przeczyścił,to na początek.
a skrzynia jaka ? AT czy MT ?
tadziol napisał(a):DTC 82-engine control system malfunction/problem z przesłaniem rozkazu ograniczenia mocy-momentu obrotowego.
zgoda... z tym, ze i tak nic wiecej nie wiadomo... no przesadzilem...
wiemy tylko, ze to klopoty z komunikacja... ale jak ktos chce "po staremu"
Arkana , Captur , Mii
Yard napisał(a):Sprawdzał błędy ABS-u a odczytał błędy silnika?
spoko,jeszcze nie odpisał co i jak....ten kod 08 coś mi podpada,bo kody ABS-u zaczynają się od 11......do 83.
Wojtek napisał(a):ale jak ktos chce "po staremu"
ależ można po "nowemu",tylko co to da?
odczyta się jakiś kod P xxxx,który będzie miał swój opis.w praktyce to to samo co odczytanie DTC 82.
poza tym,czy aby na pewno w 2002 CP odczytamy kody B,C,U xxxx
P xxxx na bank,bo to już w mazdach od chyba 96/97 się czyta.
nie chcę się kłócić,ale mam wątpliwości.....
najlepiej niech wolik2 sam zdecyduje co zrobi
Na początek kody mam na pewno dwucyfrowe, błędy silnika sprawdziłem i nic nie wykazuje komputer.
A z tym błędem 08 to po zmostkowaniu złącza i przekręceniu kluczyka kontrolka zamiga osiem razy czyli 08 gdzieś znalazłem że to przepływomierz powietrza ale po odłączeniu go całkowicie od silnika silnik gaśnie czyli przepływomierz działa.
Jeśli chodzi o komunikację to może dzisiaj będę się tym bawił jak się znajdzie czas.
Z góry wszystkim dziękuję.
Dopisano 24 paź 2012, 18:44:
Sprawdziłam wszystkie przewody i podłączenia.
Błąd 82 zniknął po odłączeniu i podłączeniu sterownika ABS ale dalej miga kontrolka od ABS po zmostkowaniu GND i TBS 8 razy czyli błąd 08 i świeci cały czas TCS gdzieś czytałem że to przepływomierz powietrza chyba będe musiał się przymierzyć do wymiany.
A z tym błędem 08 to po zmostkowaniu złącza i przekręceniu kluczyka kontrolka zamiga osiem razy czyli 08 gdzieś znalazłem że to przepływomierz powietrza ale po odłączeniu go całkowicie od silnika silnik gaśnie czyli przepływomierz działa.
Jeśli chodzi o komunikację to może dzisiaj będę się tym bawił jak się znajdzie czas.
Z góry wszystkim dziękuję.
Dopisano 24 paź 2012, 18:44:
Sprawdziłam wszystkie przewody i podłączenia.
Błąd 82 zniknął po odłączeniu i podłączeniu sterownika ABS ale dalej miga kontrolka od ABS po zmostkowaniu GND i TBS 8 razy czyli błąd 08 i świeci cały czas TCS gdzieś czytałem że to przepływomierz powietrza chyba będe musiał się przymierzyć do wymiany.
tylko co przepływomierz ma wspólnego z TCS??????????
- Od: 23 kwi 2009, 18:25
- Auto: premacy 99r 101KM pb/lpg
Za sprawdzenie przepływomierza czyli założenie innego nic nie zapłaciłem.
Oczywiście nic to nie dało błąd dalej miga.
Tzn po zmostkowaniu w złączu GND i TBS kontrolka od ABS miga szybko osiem razy.
Nie mam już pojęcia co to miałoby być, ABS działa a TCS. Po podłączeniu kompa do OBD nie ma żadnych błędów.
Może jakieś propozycje??
Oczywiście nic to nie dało błąd dalej miga.
Tzn po zmostkowaniu w złączu GND i TBS kontrolka od ABS miga szybko osiem razy.
Nie mam już pojęcia co to miałoby być, ABS działa a TCS. Po podłączeniu kompa do OBD nie ma żadnych błędów.
Może jakieś propozycje??
Yard napisał(a):Przecież i tak nie posłuchasz tylko będziesz robił po swojemu.
a czego ma słuchać
mojej rady posłuchał i proszę,coś zostało osiągnięte:
wolik2 napisał(a):Czy mógłby mi ktoś pomóc odnośnie układu TCS, a mianowicie chodzi o to że cały czas świeci (ABS działa) a po zdiagnozowaniu układu ABS wywala błędy 08 i 82.
tadziol napisał(a):złącze modułu ABS-u bym przeczyścił,to na początek.
wolik2 napisał(a):Sprawdziłam wszystkie przewody i podłączenia.
Błąd 82 zniknął po odłączeniu i podłączeniu sterownika ABS
tadziol napisał(a):durnych nic nie wnoszących dogaduszek
to jak jeszcze inaczej odpowiedziec na to:
wolik2 napisał(a):czyli błąd 08 i świeci cały czas TCS gdzieś czytałem że to przepływomierz powietrza chyba będe musiał się przymierzyć do wymiany.
no?
...o Twojej radzie nie rozmawiamy, bo juz "zalatwiona"... wiec po co?
poczekajmy co kolega wymysli...
wolik2 napisał(a):Po podłączeniu kompa do OBD nie ma żadnych błędów.
ja zadalem konkretne pytanie:
Wojtek napisał(a):Jakim kompem sie podlaczyles pod OBD?
chyba wiesz, ze nie kazdy odczyta bledy ABS-u... prawda?
Arkana , Captur , Mii
Sprawdziłem tylko błędy silnika ponieważ nie mam kompa aby odczytać błędy ABS mam tylko ELM327.
Z tego co mi wiadomo to tylko scanXL z rozszerzeniem do Mazdy odczytuje błędy ABS ale takiego programu nie posiadam i nikt w okolicy mojej nie ma takiego programu.
Więc chyba zostaje mi tylko serwis Mazdy i dosyć duży wydatek?
Dopisano 30 paź 2012, 14:15:
Jeżeli będą sensowne ale chce spróbować wszystkiego oczywiście zaczynam od najmniejszych kosztów (czyli praktycznie zerowych)
Z tego co mi wiadomo to tylko scanXL z rozszerzeniem do Mazdy odczytuje błędy ABS ale takiego programu nie posiadam i nikt w okolicy mojej nie ma takiego programu.
Więc chyba zostaje mi tylko serwis Mazdy i dosyć duży wydatek?
Dopisano 30 paź 2012, 14:15:
Yard napisał(a):wolik2 napisał(a):Może jakieś propozycje??
Przecież i tak nie posłuchasz tylko będziesz robił po swojemu.
Jeżeli będą sensowne ale chce spróbować wszystkiego oczywiście zaczynam od najmniejszych kosztów (czyli praktycznie zerowych)
1, 2