Dowiedzialem sie w sumie przez przypadek – sasiad mi powiedzial ze cos mi zwisa z tylu obok kola. No i zwisa – stabilizator zlamany z prawej strony i krotsza czesc wisi na laczniku.
W zwiazku z tym mam pytanie – czy moge jezdzic jeszcze przez jakis czas (oczywiscie ostroznie) czy absolutnie nie powinienem? Czym grozi jazda z niesprawnym stabilizatorem? i czy ew. monza to pospawac?
Nie wiem tak na prawde ile juz tak jezdze – moze bym i zauwazyl ale rzucam palenie i od 2 tygodni percepcja mi szwankuje.
Z gory dziekuje!
Premacy 2003 CP
Zlamany stabilizator zawieszenia – tyl.
Strona 1 z 1
haloocyn napisał(a):W zwiazku z tym mam pytanie – czy moge jezdzic jeszcze przez jakis czas (oczywiscie ostroznie) czy absolutnie nie powinienem? Czym grozi jazda z niesprawnym stabilizatorem? i czy ew. monza to pospawac?
Lepiej zrobić bo zaraz poleca inne części,no i bezpieczeństwo na zakręcie możesz polecieć.
Pozdrawiam
Marian
"Życie jest jak badziewie na kole – raz na górze, a raz na dole."
Sprzedam, Ford Fokus tytanium 2013, PB.klik w link
-
Zoom -Zoom from Belgium
- Od: 26 mar 2010, 14:31
- Auto: Było CP,
Była M6 GH
Jest MX-5NBfl
Jest M3 BM Sport 2.2 Diesel Sedan.
dzieki. zrobic = pospawac czy wymienic? w sumie to nie mam na co wymienic bo nigdzie znalezc nie moge. Zadzawonie jutro do Mazdy ale jak znam zycie to beda chcieli jakies £200... myslisz ze da rade to pospawac???
- Od: 21 sty 2011, 18:53
- Auto: 2003 Mazda Premacy Sport 2.0 CP
Wszystko fajnie tylko wlasnie nie chodzi o laczniki tylko o caly stabilizator. Biegnie od lewa do prawa przykrecony do podwozia. Na ebayu nie ma, na allegro maja tylko przednie.
Samochod mi potrzebny wiec sie zapytowywuje czy nie mozna cholerstwa przyspawac spowrotem?
Samochod mi potrzebny wiec sie zapytowywuje czy nie mozna cholerstwa przyspawac spowrotem?
Poszukaj na allegro kogoś, kto ma dużo części do Premacy i zapytaj, czy posiada stabilizator. Nikt tego nie wystawia, bo nie jest to część, która ulega zużyciu i zwykle nie uszkadza się przy stłuczkach. Nowy na pewno będzie mieć kosmiczną cenę.
Podejrzewam, że twój mógł mieć jakąś wadę, skoro pękł.
Bez stabilizatora można jeździć, tylko trochę ostrożniej na zakrętach, bo samochód będzie się mocniej przechylał.
Przy montażu stabilizatora najlepiej wymienić od razu jego gumki – koszt jest niewielki.
Podejrzewam, że twój mógł mieć jakąś wadę, skoro pękł.
Bez stabilizatora można jeździć, tylko trochę ostrożniej na zakrętach, bo samochód będzie się mocniej przechylał.
Przy montażu stabilizatora najlepiej wymienić od razu jego gumki – koszt jest niewielki.
Produkuję pokrowce samochodowe klasyczne, tuningowe i eko-skóra z alcantarą praktycznie do każdego modelu w Polsce.
http://www.pokrowce.net
http://www.pokrowce.net
- Od: 18 maja 2009, 20:03
- Auto: Premacy 1,8 101 KM 1999r.
haloocyn napisał(a):Wszystko fajnie tylko wlasnie nie chodzi o laczniki tylko o caly stabilizator. Biegnie od lewa do prawa przykrecony do podwozia. Na ebayu nie ma, na allegro maja tylko przednie.
Jesteś z UK pogadaj na regionalnym UK chłopaki pomogą ci to znaleźć tam na jakimś szrocie może.
Ewentualnie tu http://www.japancar.pl/
Pozdrawiam
Marian
"Życie jest jak badziewie na kole – raz na górze, a raz na dole."
-
Zoom -Zoom from Belgium
- Od: 26 mar 2010, 14:31
- Auto: Było CP,
Była M6 GH
Jest MX-5NBfl
Jest M3 BM Sport 2.2 Diesel Sedan.
Dzieki wielkie za wszystkie odpowiedzi, moj mechanik rano stwierdzil ze spawac nie warto ale podobnie jak zuczek3011 – pojezdzic troche mozna tylko ostroznie na zakretach. Popytam na Allegro tak jak sugerowales i musze zajrzec na regionalny – UK jak sugerowal Marianek.
Wlasnie znalazlem na gumtree ktos sprzedaje kawalki ze sporta w Glasgow wiec moze sie uda...
ze szrotami to tez jaja sa czasami – za zacisk hamulcowy (oczywiscie bez gwarancji) chcieli tyle samo co nowy z ebaya.
Poki co, noga z gazu i powoli do przodu...
Pozdrawiam!
Wlasnie znalazlem na gumtree ktos sprzedaje kawalki ze sporta w Glasgow wiec moze sie uda...
ze szrotami to tez jaja sa czasami – za zacisk hamulcowy (oczywiscie bez gwarancji) chcieli tyle samo co nowy z ebaya.
Poki co, noga z gazu i powoli do przodu...
Pozdrawiam!
Strona 1 z 1