Nieprzyjemny problem podczas jazdy
1, 2
Witam wszystkich serdecznie, jestem nową osobą na forum.
Miesiąc temu zakupiłem mazdę premacy 2000 rok , 90 km niestety z troszkę słabszym silnikiem. Mam z nią następujący problem a mianowicie podczas jazdy tylko i wyłącznie kiedy się przyśpiesza następują straszne drgania autem, nie ma znaczenia jaki jest włączony bieg.
Drgania automatycznie ustępują jak zdejmiemy nogę z gazu bądź gdy skończymy przyspieszać i jedziemy jednostajną prędkością. Jako ciekawostkę napiszę jeszcze że gdy silnik jest zimny i nie złąpie temperatury drgań praktycznie nie ma, najgorzej jest jak już przejedziemy kilka kilometrów.
Pierwsza sugestią była zużyta poduszka, po jej wymianie niestety drgania pozostały.
Co o tym sądzicie?
Miesiąc temu zakupiłem mazdę premacy 2000 rok , 90 km niestety z troszkę słabszym silnikiem. Mam z nią następujący problem a mianowicie podczas jazdy tylko i wyłącznie kiedy się przyśpiesza następują straszne drgania autem, nie ma znaczenia jaki jest włączony bieg.
Drgania automatycznie ustępują jak zdejmiemy nogę z gazu bądź gdy skończymy przyspieszać i jedziemy jednostajną prędkością. Jako ciekawostkę napiszę jeszcze że gdy silnik jest zimny i nie złąpie temperatury drgań praktycznie nie ma, najgorzej jest jak już przejedziemy kilka kilometrów.
Pierwsza sugestią była zużyta poduszka, po jej wymianie niestety drgania pozostały.
Co o tym sądzicie?
- Od: 26 wrz 2011, 14:58
- Auto: Mazda Premacy 2000 rok
90 KM diesel
Poduszek jest nieco więcej
. Może też być problem ze skrzynią biegów, półosiami, przegubami. Na odległość ciężko stwierdzić.
Gdy auto stoi, na luzie, dodając gazu też są drgania?
Która poducha była wymieniana?
Gdy auto stoi, na luzie, dodając gazu też są drgania?
Która poducha była wymieniana?
Pozdrawiam
Profil został już uzupełniony
Gdy auto stoi na luzie nie ma drgań, podczas jazdy gdy wcisnę sprzęgło bądź odpuszcze gaz też też ich nie ma, cisza jest również gdy jadę stałą prędkością. Drania są tylko podczas przyśpieszania.
Została wymieniona poduszka położona najbliżej przedniego zderzaka, widać ją jak otworzymy maskę, koszt około 150 zł.
Gdy auto stoi na luzie nie ma drgań, podczas jazdy gdy wcisnę sprzęgło bądź odpuszcze gaz też też ich nie ma, cisza jest również gdy jadę stałą prędkością. Drania są tylko podczas przyśpieszania.
Została wymieniona poduszka położona najbliżej przedniego zderzaka, widać ją jak otworzymy maskę, koszt około 150 zł.
90 KM diesel
wymiana nie miała sensu moim zdaniem.
Sprawdź proszę jedną rzecz: koła są dobrze dokręcone?
Wpisz jeszcze w profil czy to benzyna czy diesel, ja wiem ale inni (niewtajemniczeni) będą zachodzić w głowę.
Sprawdź proszę jedną rzecz: koła są dobrze dokręcone?
Wpisz jeszcze w profil czy to benzyna czy diesel, ja wiem ale inni (niewtajemniczeni) będą zachodzić w głowę.
Pozdrawiam
Jest już wpisany diesel.
Tak czy inaczej wolałem wymienić poduszkę ponieważ była uszkodzona. Koła zostały wcześniej sprawdzone więc są ok. Ciekawe czy jak podłączę pod komputer to zostaną pokazane błędy.
Tak czy inaczej wolałem wymienić poduszkę ponieważ była uszkodzona. Koła zostały wcześniej sprawdzone więc są ok. Ciekawe czy jak podłączę pod komputer to zostaną pokazane błędy.
90 KM diesel
Rozmawiałęm dzisiaj ze znajomym i zasugerował kilka rzeczy:
Padnięty przegub wewnętrzny lub koło dwumasowe. CO o tym sądzicie?
Padnięty przegub wewnętrzny lub koło dwumasowe. CO o tym sądzicie?
90 KM diesel
TO w takim razie jakie jest rozwiązanie w mojej premacy? Czy koło dwumasowe było montowane w innych rocznikach bądź jednostkach napędowych?
Dzisiaj przejechałem około 3 km wszystko było ok i później po raz kolejny jak silnik się nagrzał było pukanie i szarpanie autem podczas przyśpieszania.
19 paź 2011 15:35 Edit:
Witam ponownie,
Już się z tym wszystkim pogubiłem, kolega wcześniej napisał że nie mam koła dwumasowego, dzisiaj zadzwoniłem do serwisu mazdy przy ulicy Rosoła i powiedzieli mi że takie koło muszę posiadać w swoim aucie.
To jak w końcu z tym jest, jedni mówią że jest inni że nie ma.
Nie pisz postu pod swoim postem, edytuj istniejący.
say
Dzisiaj przejechałem około 3 km wszystko było ok i później po raz kolejny jak silnik się nagrzał było pukanie i szarpanie autem podczas przyśpieszania.
19 paź 2011 15:35 Edit:
Witam ponownie,
Już się z tym wszystkim pogubiłem, kolega wcześniej napisał że nie mam koła dwumasowego, dzisiaj zadzwoniłem do serwisu mazdy przy ulicy Rosoła i powiedzieli mi że takie koło muszę posiadać w swoim aucie.
To jak w końcu z tym jest, jedni mówią że jest inni że nie ma.
Nie pisz postu pod swoim postem, edytuj istniejący.
say
90 KM diesel
Piotr Koka napisał(a):dzisiaj zadzwoniłem do serwisu mazdy przy ulicy Rosoła i powiedzieli mi że takie koło muszę posiadać w swoim aucie
Do jakiego serwisu dzwoniłeś?

Pozdrawiam
Marian
"Życie jest jak badziewie na kole – raz na górze, a raz na dole."
Sprzedam, Ford Fokus tytanium 2013, PB.klik w link
-
Zoom -Zoom from Belgium
- Od: 26 mar 2010, 14:31
- Auto: Było CP,
Była M6 GH
Jest MX-5NBfl
Jest M3 BM Sport 2.2 Diesel Sedan.
Kolego dzwoniłem do serwisu przy ulicy Rosoła – podobno autoryzowana Mazda.
1. Pan z serwisu powiedział że na 90 % jest koło dwumasowe. Chciałem się upewnić i zadzwoniłem jescze raz do nich tylko że do części samochodowych, po podaniu nr nadwozia starszy Pan stwierdził że takie koło u mnie jest. Jak zapytałem ze zdziwieniem to odpowiedział czego się Pan tak dziwi jest to diesel.
Wkurzyłem się na całą sytuację i zadzwoniłem do auto jaksa, Pan z serwisu się uśmiał i powiedział że wprowadzono mnie w błąd.
Ps. nadal mam niestety drgania i pukanie w okolichach silnika przy przyśpieszaniu.
1. Pan z serwisu powiedział że na 90 % jest koło dwumasowe. Chciałem się upewnić i zadzwoniłem jescze raz do nich tylko że do części samochodowych, po podaniu nr nadwozia starszy Pan stwierdził że takie koło u mnie jest. Jak zapytałem ze zdziwieniem to odpowiedział czego się Pan tak dziwi jest to diesel.
Wkurzyłem się na całą sytuację i zadzwoniłem do auto jaksa, Pan z serwisu się uśmiał i powiedział że wprowadzono mnie w błąd.
Ps. nadal mam niestety drgania i pukanie w okolichach silnika przy przyśpieszaniu.
90 KM diesel
Piotr Koka napisał(a):1. Pan z serwisu powiedział że na 90 % jest koło dwumasowe.
Takie stwierdzenie już dyskwalifikuje ten serwis jako ASO.
Napisz do Mazdy, że takie informacje są udzielane przez ich serwis. Może w ramach rekompensaty coś ci pomogą.
Piotr Koka napisał(a):Wkurzyłem się na całą sytuację i zadzwoniłem do auto jaksa,
Jak masz blisko ,a widzę ze masz to udaj się do nich na pewno ci pomogą.
A to ASO olej i jak mówi Yard podeślij do MMP

Pozdrawiam
Marian
"Życie jest jak badziewie na kole – raz na górze, a raz na dole."
-
Zoom -Zoom from Belgium
- Od: 26 mar 2010, 14:31
- Auto: Było CP,
Była M6 GH
Jest MX-5NBfl
Jest M3 BM Sport 2.2 Diesel Sedan.
Może niepotrzebnie napisałem do jakiego serwisu dzwoniłem, bo wyszła straszna antyreklama. Swoją drogą polecam Wam również zadzwonić i utwierdzić się w przekonaniu jacy kompetentni ludzie tam pracują. 
90 KM diesel
Witam, tez jestem posiadaczem świeżym i jeszcze zielonym ale jak w takim razie możliwe jest, że autoryzowane serwisy tak mogą wprowadzać w błąd ludzi? Przy zakupie sprawdzalem auto w promoto w Zabrzu i gość opowiadając mi o aucie powiedział ze dwumasa w tym aucie jest wieczna a już po zakupie pojechałem do promoto w Katowicach i mówiąc im o drganiu lewarka zmiany biegów oraz nieprzyjemnym drganiu podczas gaszenia auta facet stwierdził, ze musza sprawdzić ale oby to nie była dwumasa bo koszty bedą duże, wiec o co chodzi?
---------
Żiguli 1.2 –> Cinquecento –> Nubira 2.0SX –> Fabia 1.4MPi –> Focus II 1.6TDCi –> Golf V 1.9TDi –> Voyager 3.3 –> Premacy DiTD
Żiguli 1.2 –> Cinquecento –> Nubira 2.0SX –> Fabia 1.4MPi –> Focus II 1.6TDCi –> Golf V 1.9TDi –> Voyager 3.3 –> Premacy DiTD
- Od: 9 paź 2011, 21:34
- Auto: Premacy Active DiTD 2004
A powinno bo vw razem z fordem tyle mnie kosztowały ile zechcieli za rozrzad z pompą + 2 filtry i oleje
---------
- Od: 9 paź 2011, 21:34
- Auto: Premacy Active DiTD 2004
1, 2