mam pytanie, czy ktoś zetknął się z czymś podobnym ? (mazda premacy 1,8i, 114 KM)
Od kilku dni piszczy mi pedał hamulca, gdy go puszczam. Nie piszczy jedynie przy 2 typach sytuacji:
1) gdy auto ma wyłączony silnik
2) gdy auto ma włączony silnik, ale ma zaciągnięty hamulec ręczny
Dziwi mnie, że przy sytuacji b) pedał nie piszczy. Natomiast przy opuszczonym hamulcu ręcznym pedał hamulca piszczy przy puszczaniu go – nawet gdy stoję w miejscu.
Do tego zauważyłem wczoraj (być może nie usłyszałem wcześniej), że gałka sprzęgła zmiany biegów skrzypi,gdy zmieniam bieg.
Czy może mieć to związek z wymianą płynu hamulcowego
A tu moje podejrzenia. Początek lutego miałem stłuczkę z czyjejś winy. Auto wylądowało w ASO mazda we Wroclawiu na koszt ubezpieczenia sprawcy. Stłuczka dotyczyła zderzaka tylnego itp., ale na moją prośbę wymienili mi przy okazji płyn hamulcowy, olej silnikowy, filtr powietrza i dolali płyn w chłodnicy. Auto odebrałem już 3 tyg. temu z ASO, a pedał zaczął skrzypieć około tygodnia temu (zauważyłem).
ps. Ponadto zaniepokoił mnie stukot wydybywający się z okolic spod maski. Pojawił się po raz pierwszy wczoraj po trasie około 60 km. A wyszedł dopiero przy podjeżdżałem pod dom powoli. Czyli wydobywa się przy prędkości około 10km/h. Powtarza się dość nieregularnie, aczkolwiek gdy zacznie to potrafi co 2 sekundy stukotać. Ten stukot jest dość cichy, aczkolwiek zauważalny także z zewnątrz (żona idąc obok go słyszała). Dziś rano juz tego nie było, ale obawiam się że gdy rozgrzeję auto bardziej to się powtórzy.
Proszę Was o radę odnośnie części pierwszej tego wątku (hamulec i sprzęgło). Problem stukotu chyba nie ma związku z tym, aczkolwiek nie jestem pewien. Będę bardzo wdzięczny za każdą wskazówkę.