Wymieniłem czujnik lewy tył. Zakupiony w Fox Rzeszów jako zamiennik:
http://fox.rzeszow.pl/CZUJNIK-ABS-TYL-L ... 09%29.aspxZnalazłem informację o tym zamienniku, że metalowy uchwyt (ucho mocujące do obudowy piasty) nie jest w linii prostej jak w oryginale, tylko lekko pod skosem (czujnik do innego modelu 323). Zadzwoniłem do serwisu aby potwierdzić informację. Zostałem zapewniony że powinien pasować (nie mieli zwrotów ani reklamacji, nigdy nie miałem problemu z częściami z tej firmy), tylko wtyczka ma kilka centymetrów krótszy kabelek, więc trzeba będzie odczepić wiązkę w nadkolu aby połączyć.
Tak też uczyniłem.
Kontrolki po wymianie zgasły. Zrobiłem test awaryjnego hamownia – ABS działa. Niby wszystko OK, ale... Jadąc nawet powoli i hamując niezbyt gwałtownie potrafi zadziałać ABS. Nawet nie tyle co zadziałać, bo pedał hamulca drga w momencie kiedy go zwalniam a nie w momencie przyhamowania. Najczęściej dzieje się to podczas manewrowania na parkingu.
Sprawdziłem jeszcze raz błędy – wyskoczyło 14 i 44. Skasowałem błędy ale problem z pozostał. Co jeszcze może być nie tak? Możliwe, że jeden czujnik jest nowy (czysty) a drugi nie i komputer podczas skręcania źle odczytuje prędkości obrotowe kół?
W sumie hamulce sprawne, ale martwi mnie ten szczegół.
K.P.