HAMULCE TYŁ Tak jak Vodzu piszę nie trzeba odkręcać tej śruby nie chciało u mnie wyjść dlatego że prowadnica była tak mocno zapieczona
Zapraszam na relację z regeneracji zacisków, wymiany klocków TYŁZaczynamy od odkręcenia przewodu hamulcowego.
Ważne i przydatne:Ja zakładam na przewód hamulcowy ten giętki odcinek "szczypce morsa" po to aby nie wyciekł płyn hamulcowy i nie zapowietrzymy całego układu niestety miałem taki przypadek w moim poprzednim aucie.
Zdejmujemy linkę od ręcznego.
Odkręcamy dwie śruby mocujące zacisk hamulcowy.
Moim skromnym zdaniem najlepsza jest metoda udarowa czyli klucz i pukamy młotkiem jeśli nie chcą się łatwo odkręcić, nie uwieszać się na kluczu bo narobimy sobie bałaganu.Zdejmujemy zacisk co oczywiście do najłatwiejszych nie należy.
Jak mamy zacisk już na stole to odkręcamy górną prowadnicę.
U mnie prowadnica dolna była mocno zapieczona zdejmujemy kapselek, prawdopodobnie później wiele z tego kapselka nie zostanie.
Po zdjęciu kapselka uderzamy przez jakiś pręt czy długą śrubę.
Oczyszczamy obie prowadnice przyda się do tego szczotka druciana i delikatny papier ścierny, smarujemy smarem.
Otwieramy wnętrze zacisku tj. tłoczek.Na początku wykręcamy tłoczek używamy jak dobrze pamiętam klucza płaskiego 19 lub jak piszą na forum klucz od szlifierki.
Zdejmujemy zawleczkę nie łatwo jest znaleźć łączenie, tam jest łatwiej poderwać ją do góry.
Oto wnętrze tłoczka.
Jeśli jest taka potrzeba jakieś brudy możemy przeczyścić środkowe elementy tłoczka, musimy zdjać kolejną zawleczkę widoczną na zdjęciu powyżej.
kolejność elementów wewnątrz tłoczka.
Możemy również przeczyścić drugą część zacisku, musimy zdjąć kolejną zawleczkę, nie jest łatwo zdjąć a jeszcze trudniej założyć.
Widok z góry.
Kolejność ułożenia elementów.
Możemy złożyć wszystko z powrotem pamiętamy.
Zwrócić uwagę żeby element zaznaczony w kółku ułożył się równo na sprężynie, jak zakładałem zawleczkę przesuwał się na boki i nie układał się równo.
Tłoczek należy wkręcać, obrotów trzeba wykonać dość dużo.
Ponowny montaż klocków.
Mój sposób na założenie sprężynki w klockach:Najpierw zakładamy dolną prowadnicę, potem wkładamy klocki i sprężynkę a na końcu zacisk podciągamy do góry i wkładamy górną prowadnicę zdjęcie poniżej:
Montujemy zacisk na tarczy przykręcamy do zwrotnicy
ja zalałem strzykawką zacisk płynem hamulcowym, przykręcamy przewód hamulcowy,
nie wiem czy ma to znaczenie ale śrubę od przewodu przykręciłem tak aby otwory w śrubie pokrywały się z otworami w zacisku.
Zdejmujemy szczypce morsa i przystępujemy do odpowietrzania hamulców.
Ważne: U mnie nie było potrzeby rozkładania tłoczka na części pierwsze bo było tam czysto, rozłożyłem w celach dydaktycznych, więc jeśli nie musimy rozbierać tłoczka to nie musimy odpowietrzać.