Drgania na kierownicy przy hamowaniu

Skrzynia biegów, sprzęgło, osie, zawieszenie, koła, układ kierowniczy i hamulcowy.

Postprzez Dario888 » 31 mar 2010, 11:46

Witam
Zauważyłem wczoraj przy hamowaniu z większej prędkości delikatne drania na kierownicy, tak jak gdyby jechać po bardzo delikatnej tarce, choć asfalt był równy.
Jest to bardzo delikatne i zauważyłem to pierwszy raz.
Mieliście już tak? Czy to tarcze?
Tydzień temu miałem podniesioną i sprawdzoną Premackę, wszytko było OK w zawieszeniu.

Tarcze sprawdzone, proste piękne, prawie nowe.
Przyczyna okazuje się być banalna.
Wszystko zaczeło sie po zmianie opon na letnie.
Okazuje się że jedno koło jest źle wyważone (naładowane ciężarków).
Jak uspokoi się szał ze zmianą opon, wywaźę jeszcze raz wszystkie koła (już u innego mechaniora)
Cieszę się że to tylko to :)
Ostatnio edytowano 6 maja 2010, 15:13 przez Dario888, łącznie edytowano 1 raz
Początkujący

Od: 9 mar 2010, 14:29
Auto: Mazda Premacy 1.8

Postprzez Szifers » 31 mar 2010, 12:56

Prawdopodobnie tarcze są lekko zwichrowane, być może z powodu wjechania na rozgrznaych tarczach w dziurę z wodą. Podczas ogledzin na podnośniku ciężko będzie to stwierdzić. Ale powód może byc też całkiem inny
Forumowicz

Od: 26 lis 2008, 12:01
Auto: Mazda Premacy 2,0 DiTD 2000r

Postprzez ziggy_powrot_gwiazdy » 31 mar 2010, 14:26

mialem tak samo i z poprzednikiem sie zgodzę – winne byly tarcze – zjechane do wymiany

gdzie powinien byc wątek jakie i w jakich cenach mozna kupić :)
Przyjmę zlecenia – administracja IT – Warszawa / Poznań / Lublin – a zdalnie wszedzie. http://www.itct.com.pl
Forumowicz

Od: 11 sie 2007, 20:17

Postprzez MaliR » 22 lip 2013, 09:27

Witam. Z góry przepraszam ale nie znalazłem przez wyszukiwarkę odpowiedzi na problem. Jesli gdzieś jest to proszę o przekierowanie.
Przy okazji naprawy lakierniczej mechanik zmienił mi klocki z przodu. Po zmianie klocków nastąpiło drganie kierownicy a potem jakby całej budy przy hamowaniu. Mechanik stwierdził, że to pogięte tarcze i je zeszlifował. Po tym zabiegu drgania najpierw się zmniejszyły (nie ustąpiły do końca), a potem znowu zaczęły się nasilać.
U innego mechanika zmieniłem tarcze i klocki (TRW) przód i przy okazji klocki tył i czyszczenie lewego tylnego zacisku. Po tym zabiegu generalnie hamulce są ostre ale problem nie ustąpił, dalej trzęsie , bardziej przy mocnym hamowaniu. Łożyska przód raczej wykluczam, tzn. nie huczą, tym bardziej, że prawe było zmieniane jesienią. Co to może być, tarcze tył ? I jak to sprawdzić ?
Początkujący

Od: 16 mar 2011, 14:25
Auto: Mazda Premacy 1,8 2003 r.

Postprzez heyah121 » 23 lip 2013, 18:12

Jeśli zmieniłeś całe hamulce, to mogą to być nie wyważone koła, delikatnie, ale zawsze.
Początkujący

Od: 21 lip 2013, 22:59
Auto: Mazda Premacy 1840 cm benzyna 16v 2001r.

Postprzez MaliR » 26 lip 2013, 21:39

Wyważyłem koła, wymieniłem tulejkę lewego wahacza, bo uszkodzona była, sprawdziłem końcówki drążków i sworznie wahacza są OK ale dalej trzęsie tylko teraz co ileś razy hamuje bez drgań.
Czy to może być coś z przekładnią ? A może tłoczki nierówno dociskają klocki ?
Początkujący

Postprzez heyah121 » 29 lip 2013, 09:04

A właśnie
Wiesz jakie klocki Ci zamontował.
Jak miałem clio to zamontowali mi twarde klocki i twarde tarcze.
Samochód nie chciał hamować, wydawał dziwne dźwięki podczas hamowania, w dodatku drgała mi kierownica. Sprawdź to.
Pozdrawiam
Początkujący

Od: 21 lip 2013, 22:59
Auto: Mazda Premacy 1840 cm benzyna 16v 2001r.

Postprzez esperal » 29 lip 2013, 10:20

Z Twojego opisu nie wynika ze zmeniles tylne tarcze hamulcowe.
Zamontuj na chwile kola zimowe jesli masz i sprawdz czy dalej sie to dzieje.
Forumowicz

Od: 8 maja 2013, 23:50
Auto: 323 GTR
Audi A4 Quattro

Postprzez MaliR » 29 lip 2013, 17:54

Tylnych tarcz nie zmieniałem to fakt. W środę odstawiam do innego mechanika. Coś mi się wydaje, że to jednak hamulce, bo przy hamowaniu w ostatniej fazie jakby ściągał w prawo. Wychodzi na to, że prawa strona mocniej łapie.

Żeby nie było, że post pod postem to zmieniam ostatni. :)
Rozwiązania zagadki są dwa.
I źle założone tarcze przód (na rdzę);
II skrzywiona prawa tylna tarcza. Nie wpadł bym na to gdybym przypadkiem nie zaciągnął hamulca ręcznego, kiedy auto toczyło się na luzie. Telepanie całą budą czuć było wyraźnie.
Nowe tarcze tył, czyszczenie przód i ponowny montaż i śmiga aż miło.
Początkujący