Przy temperaturze poniżej 5 stopni zapala mi się kontrolka TCS off i kontrolka od kontroli trakcji. Zapalają się jednocześnie, nie od razu tylko gdy stanę na wzniesieniu, lub pokonuję zakręt. Zapalają się i tak świecą nawet po zgaszeniu i ponownym odpaleniu. Gasną "kiedy im się zachce". Powyżej 5 stopni nie ma tego problemu.
Z góry dzięki.
Niska temperatura i TCS (kontrola trakcji).
Strona 1 z 1
hm... "problem" znany w M6...
od -5 w dol...
viewtopic.php?f=60&t=109170&hilit=kontrolka+%C5%9Bnieg
w sumie to nie wyjasniony... racjonalnie
lecz systemy powinny dzialac...
od -5 w dol...
viewtopic.php?f=60&t=109170&hilit=kontrolka+%C5%9Bnieg
w sumie to nie wyjasniony... racjonalnie

lecz systemy powinny dzialac...
Arkana , Renault , Mii
byly: 323, Tribute, M6, M2, M5, Toledo, Mii, Rapid...
W manualu na stronie 5-15 jest informacja, że w niskich temperaturach system nie działa. Jego wznowienie następuje po podgrzaniu silnika. Ale nie napisali ile wynosi niska temperatura wg nich.
Może to jakiś trop...
Może to jakiś trop...
- Od: 9 kwi 2008, 15:56
- Auto: BYŁA: 626 GF/GW 2.0 DiTD (110KM)
JEST Premacy, 1.8 (101 KM), 1999r
josif666 napisał(a):W manualu na stronie 5-15 jest informacja, że w niskich temperaturach system nie działa
no i tutaj zonk... bo u niektorych swieca kontrolki a systemy dzialaja...
Arkana , Renault , Mii
Wojtek napisał(a):no i tutaj zonk... bo u niektorych swieca kontrolki a systemy dzialaja...
Sugerowałem się postem klax-ona a On nie pisał czy mu działają podczas świecenia...
Pozostaje czekać na mrozy i obserwację tychże systemów poczynić.
- Od: 9 kwi 2008, 15:56
- Auto: BYŁA: 626 GF/GW 2.0 DiTD (110KM)
JEST Premacy, 1.8 (101 KM), 1999r
zauważ,że jak odepniesz czujnik temperatury (ten zamocowany na puszcze filtra powietrza) to automatycznie właśnie dzieje się to ,co czym piszesz-nie działa ESP i świeca kontrolki-może tutaj masz jakiś brak styku?Ja raczej zapytałbym,czy ten przycisk jest podświetlany czy nie-wydaje mi się,że nie,ale...
-
rajtkezjusz
to nie styki
po prostu w niskiej temp tak ten typ ma
po rozgrzaniu silnika problem znika w zaleznosci jak jest zimno
po prostu w niskiej temp tak ten typ ma
po rozgrzaniu silnika problem znika w zaleznosci jak jest zimno
- Od: 7 paź 2011, 22:15
- Auto: Premacy 1.8 2002 101KM benzyna
masz rację,w niskiej temperaturze tak ma-wiem,bo też mam to cudo,ale teraz jest za ciepło na takie coś,jeżeli się pobudza,tzn ,że coś to powoduje-a wpływ ma m.in. czujnik temperatury powietrza
-
rajtkezjusz
Z tym, że po zagrzaniu się nie wyłącza, a nawet potrafi się włączyć po 20min jazdy, tak jak pisałem podczas jakiegoś ostrzejszego manewru. Tak że w grę wchodzi niska temperatura i przeciążenie.
Cholera, same problemy z tym samochodem. Zobaczę jeszcze jak się zrobi ślisko czy to tylko świeci, czy rzeczywiście nie działa.
Cholera, same problemy z tym samochodem. Zobaczę jeszcze jak się zrobi ślisko czy to tylko świeci, czy rzeczywiście nie działa.
- Od: 7 cze 2012, 00:20
- Auto: Premacy Sportive
2.0 benzyna, lpg
w opisie widze ,że masz lpg-czy przed montażem lpg robiło to?pytam,ponieważ może być winne wbicie się kablami od sterowania lpg w kable od jakiegoś czujnika lub pod jakiś sygnał,który teraz zniekształcony powoduje nieprawidłową pracę ESP -choć zgadywać nie chcę,jeszcze dla pewności- jak wyłączysz ESP to samo się nie załącza?-pytam aby wykluczyć sam włącznik
-
rajtkezjusz
rajtkezjusz napisał(a):jak wyłączysz ESP to samo się nie załącza?-pytam aby wykluczyć sam włącznik
Nie załącza się. Lpg zakładałem zanim spadły temperatury, tak że nie wiem czy to mogło mieć wpływ. Zakładałem u bananmina więc ryzyko jakiejś fuszerki ograniczam do minimum, ale nie da się tego wykluczyć.
- Od: 7 cze 2012, 00:20
- Auto: Premacy Sportive
2.0 benzyna, lpg
koledzy, zostawcie LPG w spokoju 
josif666 napisał(a):W manualu na stronie 5-15 jest informacja, że w niskich temperaturach system nie działa. Jego wznowienie następuje po podgrzaniu silnika.
Arkana , Renault , Mii
właśnie w tym kłopot,że po nagrzaniu silnika potrafi się wyłączyć ,mam auto też z ESP i gdy silnik złapie odp temperaturę to nie ma siły,działa i nic nie wyłączy go,chyba ze ja sam,coś wybitnie tutaj wyłącza,ciekawe jak przekaźnik/bezpiecznik (pewnie coś takiego jest) ?
-
rajtkezjusz
W niskiej temp otoczenia po zapaleniu auta, zapala się też kontrolka TCS OFF, wystarczy "podpompować" pedał hamulca i gaśnie, więcej sama się nie zapala. Tak jest nawet napisane w instrukcji obsługi.
Strona 1 z 1