Stuki w tylnym zawieszeniu
Witam
Jestem nowym użytkownikiem madzi Premacy z 1999r. i borykam się z jednym bardzo mnie denerwującym problemem.
Mianowicie .... podczas jazdy na jakichkolwiek nierównościach słychać z tyłu ( wydaje mi się że z lewej strony) głuche stuki .. jakby plastik o plastik ...
Pierwsze co pomyślałem to że łącznik stabilizatora wali ... jednak po dokładnym przysłuchiwaniu się wydaje mi się że to coś w bagażniku.
Zakupiłem kilka metrów pianki wygłuszającej ( takiej jak pod panele) rozebrałem wszystkie plastiki w bagażniku, pozdejmowałem tylne boczki ... wszystko zostało obłożone pianką. Niestety nic to nie pomogło ... nadal coś stuka
W przyszłym tygodniu jadę na wymianę rozrządu to poproszę aby dokładnie sprawdzili zawieszenie ... jednak mi się wydaje cały czas że to stuka coś z tyłu kabiny ...
ma ktoś może jakieś pomysły co to może jeszcze być
?
te stuki do szału doprowadzają
Jestem nowym użytkownikiem madzi Premacy z 1999r. i borykam się z jednym bardzo mnie denerwującym problemem.
Mianowicie .... podczas jazdy na jakichkolwiek nierównościach słychać z tyłu ( wydaje mi się że z lewej strony) głuche stuki .. jakby plastik o plastik ...
Pierwsze co pomyślałem to że łącznik stabilizatora wali ... jednak po dokładnym przysłuchiwaniu się wydaje mi się że to coś w bagażniku.
Zakupiłem kilka metrów pianki wygłuszającej ( takiej jak pod panele) rozebrałem wszystkie plastiki w bagażniku, pozdejmowałem tylne boczki ... wszystko zostało obłożone pianką. Niestety nic to nie pomogło ... nadal coś stuka
W przyszłym tygodniu jadę na wymianę rozrządu to poproszę aby dokładnie sprawdzili zawieszenie ... jednak mi się wydaje cały czas że to stuka coś z tyłu kabiny ...
ma ktoś może jakieś pomysły co to może jeszcze być
te stuki do szału doprowadzają
- Od: 23 paź 2011, 12:40
- Auto: Premacy 1999r, 1840cm3 84KW
Yard napisał(a):Nic nie należy demontować tylko stanąć na progu złapać za relingi i porządnie pokołysać samochodem. Będzie stukał łacznik. Jeśli stuka.
jutro przetestuje
co do gum stabilizatora... mowa o czymś takim ?

Takie gumki właśnie. Przed urlopem coś mi stukało (lipiec), a że nie było czasu na kupowanie owych, owinąłem stare dętką i skręciłem ponownie. Miało być na chwilę...taaaa
jakoś nie chce mi się tego 2 raz odkręcać
.
Pozdrawiam
chyba się skończy na tym że wymienię z tyłu oba łączniki i obie gumki .... koszt części to 82zł ... więc do przełknięcia
mam nadzieje tylko że to właśnie to .... bo dźwięk jak by dochodził z wnętrza kabiny
mam nadzieje tylko że to właśnie to .... bo dźwięk jak by dochodził z wnętrza kabiny
łączniki oraz gumy pod stabilizatorem wymienione na nowe ..... a tył stuka jak stukał 
może to amortyzator ? :/
do stukania wystarczą lekkie nierówności asfaltu ... wcale nie potrzeba dziur, przeszkód itp
do stukania wystarczą lekkie nierówności asfaltu ... wcale nie potrzeba dziur, przeszkód itp
Hej. I co z tym stukaniem?? Mam identyczny problem. Tle że u mnie nawet podczas zamykania drzwi od pasażera z tyłu po prawej też coś tyka . W sumie to drży tylko tak jakby jakaś guma o metal lub coś podobnego do drżącej tablicy rejestracyjnej. 

-
kondzio5
Morfi1982 napisał(a):łączniki oraz gumy pod stabilizatorem wymienione na nowe ..... a tył stuka jak stukał
pewnie masz juz wytarty stabilizator to co u mnie było, wystarczy pod gumy stabilizatora wsadzić po kawałku jakiejś gumy i po sprawie
- Od: 22 lip 2011, 17:58
Ok. Jak jesteśmy przy dziwnych stukach. Może ktoś ma pomysł. Stukało mi wszedzie z przodu, tyłu..... byłem na diagnostyce. Diagnoza: prawy sworzeń. Tylne łączniki .... ok wymieniłem i dużo lepiej akle dalej coś stuka. Pojechałem drugi raz diagnoza: prawa koncówka drãżka kierowniczego i tykne gumy wahaczy. Ok wymieniłem jest prawie dobrze ale z tyłu w lewym kole jak jade po w miare rownej nawierzchni słysze cały czas lekkie pukanie jakby guma o plastik. Przy gładkiej nawierzchni nie puka oraz przy chopkach też nie. Znowu stacja diagnostyczna i mowie im ktore kolo prawie podaje na tacy ... znalazl mi jeszcze sparciałe gumy z tyłu od wahaczy poprzecznych ( ale sam stwierdził ze to nie to). Uginal lekko auto siadajac w bagażniku i wtedy bylo słychać, po czym wsiadł do bagażnika przejechał kawalek z kolegą , wysiadł i stwierdził ze to gdzies w okolicy mocowania amortyzatora tylnego lewego ewidentnie od strony bagażnka. Ale nie dał odpowiedzi jak to ugryźć. Ma ktos pomysł .... co, wymienic dobre amory? (80%)... Premacy 1.8 benzyna 1999r.
Ostatnio edytowano 19 sty 2013, 18:44 przez Yard, łącznie edytowano 1 raz
Powód: skasowany duplikat
Powód: skasowany duplikat
- Od: 15 sty 2013, 20:23
- Auto: Mazda Premacy 1.8 benzyna 1999r.