Letnie i zimowe koła
1, 2
Jak już to nakrętki
Też miałem taki dylemat w zeszłym roku i stalowe przykręciłem tymi samymi nakrętkami co alu (teraz też tak zrobiłem) ale podobno powinny być inne do felg stalowych i aluminiowych (nakrętki różnią sie stożkiem). Nie zauważyłem nic niepokojącego (typu odkręcanie, luzowanie sie kół) używając tego samego kompletu nakrętek.
green devil
- Od: 24 mar 2010, 11:39
- Auto: premacy 2.0 DiTD 101KM 2003
Słuchaj wg mnie nie robi to najmniejszej różnicy. Kupiłem Preamcy (wraz z letnimi kołami) w styczniu tego roku na zimówkach, wiosną zrobiłem przekładkę i używałem tych samych nakrętek. Wczoraj z powrotem zmieniłem na zimowe i nie sądzę żeby miało to jakiś wpływ na jazdę.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- Od: 20 sty 2007, 11:41
- Auto: 2006-2008 BA '96 (Z5 88 KM)
2008-2010 BG '99 (RF2A 90 KM)
2010-nadal CP '02 (RF3F 101 KM)
Ja wczoraj tez zimówki założyłem tylko ze na alu (z mazdy xedos6) a letnie mam na stalówkach
te same nakrętki trzymają się dobrze dziś sprawdziłem żadnych luzów.
Pozdrawiam
Marian
te same nakrętki trzymają się dobrze dziś sprawdziłem żadnych luzów.
Pozdrawiam
Marian
"Życie jest jak badziewie na kole – raz na górze, a raz na dole."
Sprzedam, Ford Fokus tytanium 2013, PB.klik w link
-
Zoom -Zoom from Belgium
- Od: 26 mar 2010, 14:31
- Auto: Było CP,
Była M6 GH
Jest MX-5NBfl
Jest M3 BM Sport 2.2 Diesel Sedan.
Mariianek a nie szkoda ci alusów zimą używać no wiesz sól, łatwiej zarysować a np. przy poślizgu co się zimą może zdarzyć stalówkę w każdy "gumiarz" wyprostuje z alu może być kłopot
ja mam zimy na stali a lato na alu
pozdrawiam
ja mam zimy na stali a lato na alu
pozdrawiam
- Od: 23 kwi 2009, 18:25
- Auto: premacy 99r 101KM pb/lpg
Piotr Raczkowski napisał(a):Mariianek a nie szkoda ci alusów zimą używać no wiesz sól, łatwiej zarysować a np. przy poślizgu co się zimą może zdarzyć stalówkę w każdy "gumiarz" wyprostuje z alu może być kłopot
Te alu kupiłem za małe pieniądze są starsze niż moja Madzia i brakuje im deksli na zimówki mogą być.

A jak by się uszkodziła felga to raczej kupił bym nowa niż klepał z racji bezpieczeństwa ,jeżdżąc do Polski jedziemy 160h i więcej wiec tu raczej kompromisu być nie może.
Yard napisał(a):On mieszka w Belgii. Tam nie ma soli na drogach, a o śnieg czy lód trudno.
Yard w tamtym roku śniegu było mnóstwo (pierwszy raz od wielu,wielu lat) a soli nie uraczyłem przez cala zimę u siebie (i 50% czesci Belgii) na ulicy dlatego zimówki a nie jak dotychczas wielosezonowe
"Życie jest jak badziewie na kole – raz na górze, a raz na dole."
-
Zoom -Zoom from Belgium
- Od: 26 mar 2010, 14:31
- Auto: Było CP,
Była M6 GH
Jest MX-5NBfl
Jest M3 BM Sport 2.2 Diesel Sedan.
no to macie w Belgi fajnie ja ostatniej zimy musiałem dobry tydzień na na łańcuchach śmigać bo inaczej się nie dało bo drogowców zima zaskoczyła
dlatego szkoda mi alusów do jazdy w zimie
pozdrawiam
dlatego szkoda mi alusów do jazdy w zimie
pozdrawiam
Będę kupował felgi stalowe na zimę i szukam nakrętek. Znalazłem takie coś na allegro. Warte to jest uwagi? Bo sądząc po cenie to pewnie nic ciekawego
http://allegro.pl/nakretki-do-felg-stal ... 17855.html

- Od: 6 lut 2013, 21:13
- Auto: Mazda Premacy rok 2003, silnik 2.0 DiTD 101 KM
Jak sam sobie już po części odpowiedziałeś "po cenie to pewnie nic ciekawego"
I tak faktycznie jest, bo w przypadku nakrętek ważne jest z jakiego materiału są wykonane (bezpieczeństwo na 1 miejscu) a to zapewne są made in China, więc o tą jakość będzie trudno. Po za tym to są nakrętki przelotowe a nie jak oryginalne mazdy pełne (zaślepione na końcu) przez co gwint, czoło szpilki będzie ulegać zabrudzeniu, zwłaszcza zimą (piach, błoto itp.). Proponowałbym poszukać oryginalnych nakrętek do mazdy, lub dobrych jakościowo zamienników (na pewno ich cena będzie po części wyznacznikiem ich jakości).
Ja kupowałem w zeszłym roku na Allegro nakrętki chyba po 2 zł/ szt. i niby jakiś certyfikat TUV (albo coś podobnego) miały. Poszukaj dobrze może znajdziesz cos pewniejszego.
przecież nakrętki od alu pasują do stalowych
Tak ale po pierwsze nie wyglądają zbytnio do czarnych stalówek, po drugie nie chcę ich niszczyć przez ciągłe odkręcanie i przykręcanie.
Bezpieczeństwo przede wszystkim, poszukam czegoś innego
Dzięki za pomoc
Bezpieczeństwo przede wszystkim, poszukam czegoś innego
Dzięki za pomoc
- Od: 6 lut 2013, 21:13
- Auto: Mazda Premacy rok 2003, silnik 2.0 DiTD 101 KM
1, 2