Zawieszenie Kolumna McPhersona stukanie przy skręcie

Skrzynia biegów, sprzęgło, osie, zawieszenie, koła, układ kierowniczy i hamulcowy.

Postprzez Reksc » 29 cze 2009, 17:38

Witajcie!
Od pewnego czasu przy skręcaniu kołami słychać u mnie takie dziwne stukanie. Zauważyłem, że kolumna nie obraca się płynnie tylko ma takie przeskoki i wtedy właśnie stuka. Podobno do wymiany jest łożysko kolumny McPhersona.
Czy występuje ono oddzielnie, czy trzeba wymieniać całą kolumnę? I czy orientuje się ktoś jaki jest koszt takiej operacji?
Pozdrawiam!
Reksc

Postprzez otiks » 29 cze 2009, 21:21

Poprawiłem za ciebie temat, na przyszłość stosuj się do regulaminu.
Co do łożyska to występuje ono osobno w EPC, ale do wymiany konieczne jest wyjecie całej kolumny.
Otiks
ObrazekMazda MPV LW 2.0 MZR-CD 136KM '02
Forumowicz
CUP 2012 miejsce 1

Od: 28 kwi 2007, 22:43
Auto: MPV '02, RX-8 '06 RIP –> GT86

Postprzez Grzesiu » 2 lip 2009, 11:09

nie wiem jak sie to nazywa po polsku, ale lozysko ktore Cie interesuje to lozysko znadujace sie na amorze, miedzy 2 blachami, 1 lapiaca sprezyne(feder teller- numer czesci to b25d-34-341A), 2ga trzymajaca wszystko w kupie. Przy wymianie tego lozyska warto tez zmienc odrazu sama blache(FT), jestem swiezo po wymianie obu lozysk bo mialem podobne obiawy.
pamietaj ze blacha gorna zamykajaca amorek pasuje tylko w 1 pozycji, dlatego przed zrzuceniem warto zaznaczyc sobie np. lakierem do paznokci jej pozycje i przykrecic identycznie. no i nie obejdziesz sie przez sciskacza sprezyny:) no ale mysle ze to logiczne. 2x lozysko + 2x blacha zaplacilem okolo 50euro, gdzies mam rachunek.. czas pracy.. jakies 2.5h 2 strony i wszystko cacy, przy okazji jeszcze w tym czasie wymienilem 1 wahacz bo mial już "klik".

numeru lozyska niestety nie pamietamm.
Forumowicz

Od: 20 sie 2007, 20:31
Auto: Mx5 NA 93’ Canada
Rx7 SA 79'
3 BM Nakama
Mx5 ND RF
6 GJ