nagły brak mocy...zamarzła ropa ?
michalwil metoda sprawdzona. Niektórzy dolewają denaturatu
i też jest OK. Jednakże nie jest to zbyt zdrowe wiadomo dlaczego... pomysł z benzyną lepszy i przemyślę jego zastosowanie. Dalej nie daje mi spokoju fakt, że z diesli które ujeżdżam tylko Mazda ma problemy 

dla mnie to może być jakiś błąd kontrukcyjny – złe umieszczenie filtra paliwa – może zła konstrukcja, wszystko metalowe, nieosłonięte. Ja zastanawiam się nad tym podgrzewaczem – jest obok filtra jakaś złączka i kable z jednej części tylko wychodzą z drugiej już nie – jest jakby zaślepiona może to jest przystosowane pod podgrzewacz i tylko pompkę trzeba na taką wersję zmienić.

- Od: 11 mar 2008, 21:25
- Auto: Mazda 6 CiTD 89kW
ZYGZ napisał(a):Jak często można dolewać środek który zapobiega powstawaniu parafiny i rozpuszcza wode w ropie
Po każdym tankowaniu proporcjonalnie do ilości zalanego paliwa. Z tym rozpuszczaniem wody to nie do końca prawda – utrudnia wytrącanie raczej
pozdrawiam,
thy
v8 lover

thy
v8 lover

Wczoraj w mieście gdzie pracuję na jednej stacji nie działał dystrybutor z ON – zamarzło i ciekła parafina . Cuda he he.

- Od: 3 gru 2009, 16:06
- Auto: premacy DiTD 00r
a u mnie żadnych problemów. Jednak podstawa to dobre paliwo, tylko pytanie skąd je wziąć
ja zacząłem się tankować na lotosie, który nie ma dobrych opinnii a tu masz. zero problemów ![krzywy :]](./images/smilies/krzywy.gif)
ja zacząłem się tankować na lotosie, który nie ma dobrych opinnii a tu masz. zero problemów ![krzywy :]](./images/smilies/krzywy.gif)
michalwil napisał(a):jest obok filtra jakaś złączka i kable z jednej części tylko wychodzą z drugiej już nie – jest jakby zaślepiona może to jest przystosowane pod podgrzewacz i tylko pompkę trzeba na taką wersję zmienić.
Dokładnie tak
DiTD ruszyło! na razie jest OK ale nie chcę zapeszać... zmieniłem filtr paliwa – tym razem od VW 2.5TDI + 3l PB do baku + ON Diesel Gold z Statoil. Napiszę jutro jak rano odpaliła...
Generalnie mógłbym w sumie 626 zostawić na kilka dni aż mrozyyy się skończą ale specjalnie zrobiłem to dziś, bo ta noc będzie (ponoć..) jeszcze zimniejsza niż poprzednia
P.S
Jak to nie pomoże to poleci filtr z el. podgrzewaczem od ciężarowego MB Actrosa

Witam
Wlasnie wrocilem z wojazy 800km dzisiaj w mrozy -26*C na poludnie Polski i spowrotem.
Zero problemu z porannym odpaleniem na temp w aucie bylo -22*C jazda 140 km/h dobre przyspieszenie itp ... malo aut fajna jazda
Zadnych dodatkow do ropy tylko Shell i na powrocie BP.
Wlasnie wrocilem z wojazy 800km dzisiaj w mrozy -26*C na poludnie Polski i spowrotem.
Zero problemu z porannym odpaleniem na temp w aucie bylo -22*C jazda 140 km/h dobre przyspieszenie itp ... malo aut fajna jazda
Zadnych dodatkow do ropy tylko Shell i na powrocie BP.
..... " Mazda " szkoda ze tak pozno ja poznalem ...

- Od: 27 maja 2005, 16:49
- Auto: Mazda 6 GY Kombi 2,0 PB 2006
thy napisał(a):ZYGZ napisał(a):Jak często można dolewać środek który zapobiega powstawaniu parafiny i rozpuszcza wode w ropie
Po każdym tankowaniu proporcjonalnie do ilości zalanego paliwa. Z tym rozpuszczaniem wody to nie do końca prawda – utrudnia wytrącanie raczej
ja zaleam przed tankowaniem, tylko wtedy jest szansa że się to ładnie wymiesza
inaczej może nie zadziałać

- Od: 31 gru 2007, 16:39
- Auto: GG SportKombi MZR-CD 2003 121 KM
Trzeba Jarka zapytac ..ale raczej nie ... dodam ze aku jest od nowosci 
..... " Mazda " szkoda ze tak pozno ja poznalem ...

- Od: 27 maja 2005, 16:49
- Auto: Mazda 6 GY Kombi 2,0 PB 2006
Riki napisał(a):może Twoja ma podgrzewacz
Michal , co Ci po grzałce w filtrze jak juz w zbiorniku sie wszystko zatyka .
Serwis Mazdy Warszawa ( specjalizacja mazda nie mylić z autoryzacją :) ) http://www.autojaksa.com.pl Piaseczno ul. Sękocinska 19 ZAPRASZAMY
Marcin ( Pycia ) napisał(a):dodam ze aku jest od nowosci
Odważny jesteś
Jaksa napisał(a):Michal , co Ci po grzałce w filtrze jak juz w zbiorniku sie wszystko zatyka .
Może i tak... na pewno nie zaszkodzi
Jaksa ale co ma się zatkać jak w 626 nie ma tam żadnego sitka
i tutaj w pełni się z tobą zgadza, na zimę zamiennik.
można jeszcze powiedzmy w listopadzie zacząć urzywać jakiegoś dodatku ale chwilę przed wymianą filtra
Riki napisał(a):winna nie jest ropa tylko ewidentnie sam filtr paliwa. Fabryczny nadaje się ale w słonecznej Italii....
i tutaj w pełni się z tobą zgadza, na zimę zamiennik.
można jeszcze powiedzmy w listopadzie zacząć urzywać jakiegoś dodatku ale chwilę przed wymianą filtra
Ja mam podgrzewacz ale jakoś słabo zdaje egzamin.Może przy temperaturze max -10 to pomaga ale jak jest więcej to kiepsko się sprawdza.Myślę że z racji tego że jak już filtr zamarznie to trzeba go porządnie zagrzać przez ładne parę minut bo inaczej żaden podgrzewacz nie pomoże ;/
michalwil napisał(a):No i miłe zaskoczenie, po całej nocy mrozie – 25C i obecnej – 20 C Madzia odpaliła bez mrugnięcia. Ale jak napisałem miała dolane 3 l benzyny na cały bak ropy. Moja mazda na pewno nie ma podgrzewacza filtra paliwa – niestety.
Jak już napisałem dwa dni wcześniej jak odkręciłem filtr paliwa – KNECHT – to był czyściutki... tylko zamarznięty na kamień. Podejrzewam, że w lecie i na wiosnę będzie można go spokojnie użyć.
Czy energia zawarta w benzynie użytej jako dodatek do paliwa jest zużywana na cele jezdne?

- Od: 30 sie 2009, 22:43
Czy może ktoś używał nafty zamiast benzyny? Tak mi radzi kierowca zawodowy z kilkunastoletnim stażem. Twierdzi, że jest równie skuteczna ale mniej niebezpieczna dla silnika w przypadku wlania zbyt dużej ilości

- Od: 20 kwi 2009, 21:45
- Auto: Mazda Premacy 2000
2.0 TDI 66kW
Marek Płock napisał(a):Czy może ktoś używał nafty zamiast benzyny? Tak mi radzi kierowca zawodowy z kilkunastoletnim stażem. Twierdzi, że jest równie skuteczna ale mniej niebezpieczna dla silnika w przypadku wlania zbyt dużej ilości
myślę że ten kierowca ma rację. nafta jest składnikiem niektórych dodatków do paliwa na przykład chyba najpopularniejszego DIESEL SKYDD