MarekW napisał(a):Ciekawi mnie co dokladnie mabi zrobilo opisujac problem "padla dawka"?
Ktos jest madry? Nie byl to SPV wiec co?
Na jakims formu o oplach (silnik isuzu) przeczytalem cos ciekawego:
Ze czesto sie psuje w pompach denso jakies polaczenie/styk w module ROM. Modul jest dokrecony do pompy i mozna go odlaczyc i otworzyc jakas aluminiowa pokrywe. Pozniej lupa lub dobre oko, aby sprawdzic polaczenia, cos pisali o styku 2 i 3.... jak jest cos nie tak to nalezy to podlutowac i zobaczyc czy dziala :–). Napisali ze na 4 przypadki 3 byly spowodowane takim problemem. Komputer zapisywal to jako blad/awaria SPV.
ROM ma informacje o dawce wiec moze pojsc w tym kierunku? Moze ma ktos taki ROM i moglby zrobic foki jak to wewnatrz wyglada?
Marek
Witam,
Mimo serwisu układu elektrycznego po 4 miesiącach powróciły problemy z odpalaniem mojej DITD 99. Piszę bo wątek poruszony przez Marka W wydaje mi się dosyć ciekawy. Wczoraj byłem w ASO AZ Auto i zapytałem co oferują w sensie części związanych ze sterowaniem pompą. Uzyskałem odpowiedź że tzw. CPU – nie mylić z modułem komputera. CPU zlokalizowane jest (a być może stanowią jeden moduł realizujący różne funkcje) ze złączem diagnostycznym i umieszczony jest z lewej strony samochodu w okolicach mocowania amortyzatora. Jeżeli prawdą jest, że na pompie jest zlokalizowany ROM, to oznacza, że topologia sterowania pompą zawiera dwa elementy. Kontynuując wątek Marka W można powiedzieć, że również w module CPU (o ile jest możliwość dostępu i oceny z pomocą lupy) może się zdarzyć mechaniczne uszkodzenie układu elektronicznego, lub po prostu tzw. "zimny lut". W przypadku mojego samochodu byłoby to uzasadnione (uderzony z lewej strony – oczym wiedziałem). Dodatkowo widzę, że miga kontrolka silnika, ale niestety mam trudności z uchwyceniem kodu błędu.
Czy ktoś z ekspertów mógłby potwierdzić taką konstrukcję elektroniki sterowania pompą, a tym samym kierowanie uwagi serwisu, do którego mam się zwrócić o pomoc na oba elementy, kable je łączące oraz wiązkę połączenie CPU z komputerem. Pozdrawiam.
PS. Nadal zakładam, że nie jest to SPV, ani pompa, choćby z tego powodu, że jestem po pierwszych spotkaniach bliskiego stopnia z MABI (wymiana SPV i uszczelek, zestrojenie pompy)