Gaśnie po odpaleniu lub podczas jazdy.

Postprzez carl123 » 9 sty 2019, 23:28

Witam, mam problem z moją madzią z RF4F pod maską. Ale opisze od początku.
Zaczęło się od zgaśnięcia auta na autostradzie, zjechałem na bok i auto po rozruchu gasło po kilku sekundach. Ale po kilku próbach auto odpaliło i jeździło normalnie więc olałem temat. Po pewnym czasie się to nasiliło do tego stopnia że nie dało się auta uruchomić na dłużej niż kilka sekund. Lecz następnego dnia wyciągnąłem przekaźnik B5B4 i zastąpiłem go drucikiem i auto normalnie jeździło przez kolejne kilka dni. Po następnych cyrkach przebadałem wszystkie prsewody które idą od przekaźnika B5B4 i wyszło że wszędzie przejście jest a uszkodzeń na kablach nie zauważyłem. Ale auto zaczęło odpalać to znowu przejeździłem bez problemów kolejne kilka dni. Po kolejnych gaśnięciach auta zaintetesowałem się złączem diagnostycznym i wymrugałem błędy, wyszedł błąd 1298 czyli moduł sterowania zaworem SPV, tak się zdarzyło że miałem pod ręką drugą mazde z dieslem i podmieniłem ten sterownik pod filtrem powietrza wcześniej oczyszczając jego metalową powierzchnię oraz blachę do której przylega oraz poprowadziłem dodatkową mase. Auto zaczęło odpalać i jeździć na kilka godzin po których przełożyłem zawór SPV i to nie dało zupełnie nic. Nadal mam obiaw że auto zapala na kilka sekund i gaśnie albo odpali i działa dość długo i zgaśnie podczas jazdy albo po kilku dniach. Już nie wien co mogę jeszcze zrobić. Piszcie swoje pomysły bo już mam ochotę pompe wyciągnąć i praejrzećale nie wierze że to ona bo auto nie dyki, nie szarpie, ciągnie jak powinien oraz pali od strzała bez grzania świecw mrozy, oczywiście w tedy jak problem jest uśpiony że tak się wyrarzę. Z góry dzięki za pomoc ale może ktoś rzuci pomysłem na jaki nikt by nie wpadł i będzie to strzał w dziesiątję.

Ps. Filtry wszystkie nowe, egr zaślepiony i przekaźnij b5b4 jest wsadzony działający a nawet czaswm go podmieniam na zworke i to samo.
Początkujący
 
Od: 9 sty 2019, 23:01
Posty: 9
Auto: Premacy 2.0 DiTD RF4F

Postprzez carl123 » 11 sty 2019, 13:12

Dzisiaj dałem nowe przewody od sterownika do spv i nie dało to nic, objawy te same jutro podam zasilanie na sterownik bezpośrednio z aku i zobaczymy co się stanie.
Początkujący
 
Od: 9 sty 2019, 23:01
Posty: 9
Auto: Premacy 2.0 DiTD RF4F

Postprzez Neonixos666 » 11 sty 2019, 15:07

a zmieniłeś ten B5B4?
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 9 wrz 2009, 23:21
Posty: 8102 (25/166)
Skąd: Szczytno
Auto: Signum
Grand Scenic

Postprzez carl123 » 11 sty 2019, 17:17

Neonixos666 napisał(a):a zmieniłeś ten B5B4?


Tak zmieniałem, nawet kilka razy podmieniałem go na drut bądź bezpiecznik.

Dopisano 12 sty 2019, 11:15:

Dzisiaj podłączyłem zasilanie bezpośrednio z aku i dalej nic poprawiam mase jeszcze bardziej i dam znać.

Dopisano 12 sty 2019, 14:22:

carl123 napisał(a):
Neonixos666 napisał(a):a zmieniłeś ten B5B4?


Tak zmieniałem, nawet kilka razy podmieniałem go na drut bądź bezpiecznik.

Dopisano 12 sty 2019, 11:15:

Dzisiaj podłączyłem zasilanie bezpośrednio z aku i dalej nic poprawiam mase jeszcze bardziej i dam znać.




Dorobiłem mase z sterownika do aku i auto jeździło ok, ale do pewnego momentu w którym problem powrócił, nie mogłem go odpalić przez dłuższą chwile, lecz potem odpalił i dojechałem do domu. Kilka razy mi zgasł ale dawał się odpalić zaraz po zatrsymaniu.
Teraz miałem błędy od spv i egr. Później spróbuje dojechać na garaż to od poniedziałku będę walczył dalej.
Nie mam już pomysłu co to może być. <co?>
Początkujący
 
Od: 9 sty 2019, 23:01
Posty: 9
Auto: Premacy 2.0 DiTD RF4F

Postprzez carl123 » 13 sty 2019, 14:50

Dzisiaj z problemami ale udało się dojechać na garaż.
Dawałem zasilanie idm bezpośrednio z aku i nadal gasła podczas jazdy. Zastanawiam się nad tym przewodem od idm co ma na sobie 5v on podobno idzie do ecu, może ktoś wie który to pin w ecu?
Początkujący
 
Od: 9 sty 2019, 23:01
Posty: 9
Auto: Premacy 2.0 DiTD RF4F

Postprzez carl123 » 15 sty 2019, 05:58

Chyba udało się rozwiązać problem. Wiązka przy ecu była tak pociachana przez jakiegoś Janusza że nie dziwie się że nie działało. Po poprawieniu przewodów jak narazie wszystko działa prawidłowo.
Początkujący
 
Od: 9 sty 2019, 23:01
Posty: 9
Auto: Premacy 2.0 DiTD RF4F

Postprzez Yard » 15 sty 2019, 07:05

Może jakiś zwierzak?
konduktor w autobusie
Avatar użytkownika
Moderator
 
Od: 13 mar 2004, 21:32
Posty: 2986 (57/35)
Skąd: Gdańsk
Auto: 323 BG 1992 1,3 16V 73 KM
Premacy Active 2003 2,0 DiTD 101 KM

Postprzez carl123 » 15 sty 2019, 22:00

Yard napisał(a):Może jakiś zwierzak?


Ktoś kiedyś dokładał przewody na skrętke a potem je lączył izolacją. Polutowałem i jak narazie wszystko działa. Nie mam możliwości wrzucić teraz zdjęć ale wrzucę jak będę miał chwile.
Początkujący
 
Od: 9 sty 2019, 23:01
Posty: 9
Auto: Premacy 2.0 DiTD RF4F

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

Moderator

Moderatorzy 5 / Premacy