Witam,
Potrzebuję ratunku. Przegrzebałem już forum, dużo tych informacji, a że jestem nowy, mam nadzieję, że koledzy mnie skarcą za powtarzanie tematu:)
W swojej Madzi wymieniałem kompletny rozrząd jakieś 20 tys km temu. Po przejechaniu kilkudziesiąciu kilometrów pasek przeskoczył. Wróciłem do warsztatu, kolejna naprawa (wymiana napinacza na inny) i przez ponad rok spokój.
Ostatnio rozrząd po raz kolejny przeskoczył i samochód do mechanika (tym razem innego niż poprzednio). Kolejna wymiana paska i napinacza i po kilku dniach (może ze 30 km przejechane) to samo. Zawsze się to dzieje w momencie rozruchu. Samochód na lawetę i do mechanika. Majster rozebrał wszystko, sprawdził i stwierdził, że wszystko jest ok, nie widać żadnej usterki ani zużycia, a pasek mimo to przeskakuje. Fachowiec rozkłada ręce.
Do mechanika mam zaufanie, do tej pory wielokrotnie dobrze się spisywał ze zleconych napraw. Może nie ma doświadczenia z tym konkretnym modelem.
Doczytałem się do informacji o sprężynce napinacza, według mechanika tam nie ma żadnej sprężynki, a mimo sprawnego działania napinacza pasek jest luźny.
Poradźcie, co może być przyczyną. Dużo czytałem na temat tego, że należy stosować odpowiednie (oryginalne) części – pytanie jakie to są oryginalne. Napinacz wstawiony jest SNR, pasek Contitech.
Powtarzający się problem z rozrządem PREMACY 2.0 DiTD
Strona 1 z 1
https://www.mazparts.pl/
na tej stronie znajdziesz wszystko co potrzeba.
na tej stronie znajdziesz wszystko co potrzeba.
pranxter napisał(a):Napinacz wstawiony jest SNR, pasek Contitech.
pranxter
Oto twoja przyczyna problemów. To nie są oryginalne części. Napinacz trzeba umieć zakładać. Ławo to zrobić źle i stąd przeskoki paska.
Dopisano 24 maja 2017, o 21:28:
pranxter napisał(a):mam nadzieję, że koledzy mnie skarcą za powtarzanie tematu:)

W czasie pisania postu, nad nim na czerwono było napisane.
Zanim założysz nowy temat, zapoznaj się z regulaminem działów Modelowych.
Pamiętaj również o regulaminie całego forum.
--------------------------------------------------------------------
Proszę o zapoznanie się z regulaminem i zasadami panującymi na forum
1. W pierwszej kolejności szukamy tematów nas interesujących... do tego celu proszę użyć wyszukiwarki...
2. Czytamy je
3. Jeżeli nie znaleźliśmy odpowiedzi na nasz problem, to zadajemy nasze pytanie na końcu tego tematu.
4. Jeżeli nie ma takiego tematu, wtedy możemy założyć nowy w odpowiednim dziale, nadając mu tytuł, który określa problem.
5. Jeśli dobrze nazwiesz temat to na dole strony otrzymasz listę podobnych.
Temat taki istnieje.
Strona 1 z 1