Regulacja zaworów
Myślałem nad tym co napisał kolega Neonixos666 czyżby coś nie tak było z rozrządem? nie dawało mi to spokoju i dziś wpadłem na to co zrobiłem źle
, wiem czemu pasek mi przeskoczył przy kręceniu wałkiem rozrządu, nie kręciłem w jedną stronę tylko ustawiałem tak jak mi wygodnie było raz kręcąc do przodu raz do tyłu, tak aby krzywki były ustawione jak należy, wykonując takie ruchy rozrządem ogłupiłem hydronapinacz ( gdzieś w poradniku DITD to pisze) a że osłona rozrządu, która ma ząbki zabezpieczające była zdjęta pasek się poluzował i przeskoczył, myślę że to było tą faką którą odwaliłem, wałem kręciłem w jedną więc nic się już nie stało, chyba hydronapinacz mam w porządku skoro nie cieknie i napina pasek? żal by mi było trochę na niego wydałem.

Witam. Ponowię pytanie kolegi Maly_slawek z poprzedniej strony: Jak po zdjęciu mostków tych które trzymają wtryski, obracać wałem by nie wypchało wtrysków? Bo z tego co wiem żeby był dostęp do regulacji luzu zaworowego trzeba je zdemontować gdyż są nad śrubami regulacyjnymi.
- Od: 3 gru 2011, 21:12
- Auto: Mazda 626 2000r. TDVI
Wrzucasz 5 bieg i delikatnie pchasz auto. Nic z wtryskami nie powinno się stać.
Będąc przy regulacji zaworów zamierzam w czerwcu ponownie je ustawić, z tym że teraz chcę wymienić od razu podkładki pod wtryski i przelewy smok oleju też będzie czyszczony. Mam trzy rodzaje na oku i jest problem. Znalazłem coś takiego:
http://allegro.pl/podkladki-pod-wtryski ... 03759.html
http://allegro.pl/podkladki-pod-wtryski ... 37240.html
http://allegro.pl/bosch-podkladki-pod-w ... 19847.html
ceny maja rozpiętość dość dużą.
Pytanie czy ktoś już wymieniał podkładki i czy warto zapłacić 4 x 22 zł tylko dlatego że na kartoniku jest napisane Mazda?
4 x 4,99 zł Bosch też są dydykowane dla RF2A-13-H51B
Zaś firma Erling sprzedaje to samo co Bosch za 8 zł/1szt.
PS. Kolega zatarł w tym tygodniu silnik w MPV DITD zapchał się smok. Kontrolka oleju nawet się nie zapaliła. Dlatego wole u siebie od razu wyczyścić smok po wymianie podkładek i regulacji zaworów ale przed wymianą oleju.

ceny maja rozpiętość dość dużą.
Pytanie czy ktoś już wymieniał podkładki i czy warto zapłacić 4 x 22 zł tylko dlatego że na kartoniku jest napisane Mazda?
4 x 4,99 zł Bosch też są dydykowane dla RF2A-13-H51B
Zaś firma Erling sprzedaje to samo co Bosch za 8 zł/1szt.
PS. Kolega zatarł w tym tygodniu silnik w MPV DITD zapchał się smok. Kontrolka oleju nawet się nie zapaliła. Dlatego wole u siebie od razu wyczyścić smok po wymianie podkładek i regulacji zaworów ale przed wymianą oleju.
- Od: 6 lip 2010, 10:19
- Auto: Premacy 2004r. DITD
No tak MZR-CD inny układ paliwowy, wtryski, turbo... ale czy podkładki pod wtryskami są takie same?
Mam przez to rozumieć że w DITD nie ma tej wady wypalania się podkładek, bo nie wiem co robić. Odkręcać dodatkowo michę oleju to nie jest 5min. ale chciałbym zobaczyć czy aby na pewno nie zbiera się żaden syf. Taki większy przegląd przed wyjazdem do HR.
Po obejrzeniu filmiku z MZR-CD jestem pod wrażeniem dlaczego te silniki się zacierają.
http://www.youtube.com/watch?v=wrkoAP0Vfgc
Z drugiej strony co zaniedbał właściciel?
Ale wracając do DITD jakie wybrać podkładki pod te wtryski post wyżej.
Mam przez to rozumieć że w DITD nie ma tej wady wypalania się podkładek, bo nie wiem co robić. Odkręcać dodatkowo michę oleju to nie jest 5min. ale chciałbym zobaczyć czy aby na pewno nie zbiera się żaden syf. Taki większy przegląd przed wyjazdem do HR.
Po obejrzeniu filmiku z MZR-CD jestem pod wrażeniem dlaczego te silniki się zacierają.
http://www.youtube.com/watch?v=wrkoAP0Vfgc
Z drugiej strony co zaniedbał właściciel?
Ale wracając do DITD jakie wybrać podkładki pod te wtryski post wyżej.

- Od: 6 lip 2010, 10:19
- Auto: Premacy 2004r. DITD
no jak nie jak tak
tyle śrubek, kontry, umiejętność posługiwania się kluczem płasko-oczkowym i śrubokrętem to nie są proste rzeczy, a ten szczelinomierz gdzie wsadzić? i kiedy tłok jest w gmp ? może trzeba dziure w głowicy wywiercić? wyższa szkoła jazdy 

W ilu seriach ustawiasz kierownik luzy zaworowe? Ja ustawiam wał w jednym punkcie, ustawiam pierwszą część, później przekręcam wał w drugie położenie i ustawiam resztę. Luz ustawiacie tylko na 8 śrubkach czy kręcicie wszystkimi 16-stoma? Proszę podzielcie się swoimi sposobami, może robicie to po prostu źle?! 
a może dobrze? ja robię wszystko dobrze a inni zle, oj narcyzmem czuć. prosta zasada pierwszy z czwartym drugi z trzecim jak choć troche liznołes mechaniki to powinienes wiedziec ze sie w cyklach nie ustawia. chyba ze chcesz tatą zostac
. a jeśli chodzi o luz miedzy blizniaczymi zaworami to juz chyba tylko pomyśleć trochę wystarczy. dzisiaj bez złosliwości 

smile napisał(a):PS. MPV ma MZR-CD a nie DITDdarek74 napisał(a):PS. Kolega zatarł w tym tygodniu silnik w MPV DITD zapchał się smok.DITD się nie zaciera jak MZR-CD
Kolego Smile czy to mzr-cd czy DITD wszystkie silniki mazdy maja ta dolegliwosc szczegolnie Diesle bez roznicy ktory po prostu zapycha sie smok a jak zgadniesz dlaczego to postawie Ci duza flache
Dopisano 2 cze 2014, 20:24:
puding napisał(a):a może dobrze? ja robię wszystko dobrze a inni zle, oj narcyzmem czuć. prosta zasada pierwszy z czwartym drugi z trzecim jak choć troche liznołes mechaniki to powinienes wiedziec ze sie w cyklach nie ustawia. chyba ze chcesz tatą zostac. a jeśli chodzi o luz miedzy blizniaczymi zaworami to juz chyba tylko pomyśleć trochę wystarczy. dzisiaj bez złosliwości
Puding nie denerwuj sie tak przeciez tu piekarze siedza mechanikow rzadko sie spotyka na forach taka przykra rzeczywistosc
mazda koln napisał(a):mzr-cd czy DITD wszystkie silniki mazdy maja ta dolegliwosc szczegolnie Diesle bez roznicy ktory po prostu zapycha sie smok
oto przemówił głos prawdy.
i nie zazna smarowania pełnego ten,kto nie uwierzy w słowa jego.
albowiem łatwiej wielbłądowi pisać na forum,niż w ditd smok zatkać nagarem.

tadziol napisał(a):mazda koln napisał(a):mzr-cd czy DITD wszystkie silniki mazdy maja ta dolegliwosc szczegolnie Diesle bez roznicy ktory po prostu zapycha sie smok
oto przemówił głos prawdy.
i nie zazna smarowania pełnego ten,kto nie uwierzy w słowa jego.
albowiem łatwiej wielbłądowi pisać na forum,niż w ditd smok zatkać nagarem.
dziurki powierciles kolego od DITD?

puding napisał(a):a było juz tak fajnie
no właśnie...aż tu nagle pojawił się ktoś z wanklem w cabrio

to taki nowy wyrób mazdy

puding napisał(a):Smile przemówił ludzkim głosem
a Ty nadal wyjesz.....ehhh te hie......
puding napisał(a):i znowu te niepotrzebne złosliwościa było juz tak fajnie. Smile przemówił ludzkim głosem i mogliśmy sobie pogawedzić o tych dziwnych srubkach pod deklem klawiatury ditd i cały czar prysł
kolego Puding to tam pod deklem klawiatury sa srubki?
Pytam bo tutaj chyba nie wszyscy o nich wiedza
Jak mozesz zamiesc zdjecie ktora do czego