swiezak w dislu (osobowym) ,i na forum. z gory dzieki za wszyskie spostzrezenia i uwagi.
temat nowy bo przeczytalem sporo i nic podobnego nie znalazlem.
chodzi o to ze w przedziale obrotow okolo 3.2tys do 3.8tys silnik jakby przerywał.
co sie dzieje
przy dodawaniu gazu od "wolnych" do konca czyli ok 4.5 tys w podanym przedziale silnik zaczyna "inaczej" pracowac, obroty spadaja na chwile (przy ciaglym dodawaniu gazu) ,potem znowu rosna troszke i nastepnie troche spadaja ( tak do ok 3 tys) i znowu powoli rosna i kiedy przekrocza 3.8 tys (bo caly czas dodaje gazu) to potem wchodzi na max juz dobrze czyli plynnie.
oczywiscie kiedy gazu dodaje gwaltownie to tez wystepuje, tylko szybciej
to wszystko dzieje sie na POSTOJU przy dodawaniu gazu. podczas jazdy nie specjalnie czuc szarpania w tych obrotach jednak czuc troche przerwe w przyspieszaniu (mul szczegolnie na V, na IV idzie bez problemu do 4.5tys, no jesli na IV wystepuje problem to ja go nie zauwazam.).
nie wiem moze na postoju jest cos co nie pozwala wkrecic sie wyzej niz 3.5 tys?
pacjent
premacy, grudzien 2001r., ditd, przebieg 195.000, rok w pl, wczesniej D, po liftingu, silnik rf4f najwiecej takich opisow jest u mnie, 2 katalizatory( jeden ten 2 pod podl. juz wyciety)
-elast. na V 80-120 ok 19s. po zabiegach opisanych ponizej wczesniej ok 24s. (3 osoby w samochodzie)
-wymienione filtr.(09.01.2012r.) paliwa bosch, powietrza tez jakis dobry, olej i filtry, (sklep to inter cars, tylko ten)
-zbiornik paliwa wyczyszczony, sitko a wlasciwie "grzybek" jak ktos nazwal czarne, okragle plastikowe sitko tez – (bylo tragicznie zasyfione)
-silnik prawie suchy , slady oleju pod uszczelka klawiatury
-pompa ? palenie ok, czy zimny, czy cieply, tcv sucho, ten spv tez
-2 podpiecia pod komp, 0 bledow,
-na kompie sprawdzona turbina i egr ( mowiono mi ze ok)
-patrzylem ten "drut" przy turbo (westget chyba), to po odpaleniu wciaga go ta puszka i potem przy tej przerwie w obrotach widac jak to ciegno pracuje. turbo sie wlacza i wylacza i to ciegno "skaka" po przekroczeniu 3.8tys wraca do szybkiego przyrostu obrotow i do ponad 4 jest ok.
-przy tym problemie z obrotami sporo kopci na... lekko niebieski kolor + zapach a raczej smrod spalin i potem jest troche czarnej sadzy na trawie po takich przegazowkach. im cieplejszy tym mniejszy problem a po dobrej sportowej jezdzie to nawet wszystko zanika.
-predkosc max ok 165km/h
-dol i ten przedzial obrotow co wyzej- mulowata
-czyscilem tego tcv i spv i inne przy pompie
-czyszczony przeplywomierz
pozdrawiam michal