Silnik przerywa

Postprzez gallu82 » 20 sty 2012, 22:27

sprawdź jeszcze czy nie kopci przy szarpaniu, jakie masz średnie spalanie?? zalej coś na czyszczenie, najszybciej stp lub xeramica, xeramic jest silniejszy ale wzrasta zużycie ONu
mechanicy to tez ludzie
Forumowicz

Od: 31 sie 2011, 21:40
Auto: Mazda 323F DITD RF2A

Postprzez dawidjakub » 20 sty 2012, 22:31

mam 6,5 spalanie, jutro sprawdzę kopcenie i może zaopatrzę się w coś do czyszczenia
dzieki :)
Początkujący

Od: 11 maja 2011, 22:48
Auto: Mazda 626 GW
DiTD RF4F

Postprzez gallu82 » 20 sty 2012, 22:34

zaopatrz sie, napewno Ci nie zaszkodzi a pomoc tylko może :)
mechanicy to tez ludzie
Forumowicz

Postprzez woodie79 » 28 sty 2012, 14:27

Witam
Kilka tygodni temu zauważyłem iż na zimnym silniku (temp otoczenia poniżej 10 stopni) mazda dopóki sie nie zagrzeje strasznie szarpała tak jakby brakowało paliwa, po kilku dniach autko całkiem staneło na drodze i nic nawet nie odpaliła, holowanie do warszatatu i tam okazało się iż w skrzynce z bezpiecznikami i przekaźnikami pod maską na stykach zebrała się jakaś dziwna maź po odczyszczeniu styków autko odpaliło jak nowe i problem zniknął, po około 2 tygodniach auto nie odpaliło wogóle więc znowu holowanie do warszatu (tym razem innego) mechanik stwierdzil uszkodzenie przekaźnika sterujacego zaworem SPV (podobno częsta usterka w tych samochodach) przekaźnik został wymieniony, sprawdzone błedy na kompie i autko pali i jeździ jak nowe to znaczy można powiedzieć jeździło bo od wczoraj gdy nastąpiły bardzo duże mrozy (-20stopni) auto po dłuzszym postoju znowy szarpie w granicy obrotów 1500 – 2000. Wydaje mi się że przekaźnik jest dobry bo auto odpala bez problemu za każdym razem, efekt szarpania wystepuje tylko podczas dużych mrozów, nie tak jak za pierwszym razem że wystarczyło poniżej 10 stopni. może ktoś z forumowiczów ma jakies pomysły czy usterka może jeszcze dotyczyć czegoś jeszcze. Z góry dzieki za wszelkie podpowiedzi
Początkujący

Od: 28 sty 2012, 14:15
Auto: Premacy 2000 2.0 DiTD

Postprzez Neonixos666 » 28 sty 2012, 15:03

A filtr paliwa był wymieniany? czy nie ma wycieków z pompy? lałeś coś na czyszczenie wtryskiwaczy?
Forumowicz

Od: 10 wrz 2009, 00:21
Auto: Grand Scenic III PHII R9M

Postprzez javor » 28 sty 2012, 15:51

witam,
Mam podobny problem, chociaż trochę inny. Zapala bardzo dobrze nawet przy większych mrozach, ale po kilku sekundach zaczyna się dławić – na jałowym bez gazowania. Im zimniej na dworze, tym gorzej, przy -10 potrafi zgasnąć, a jak zgaśnie, to zapalanie nie jest już takie fajne – przerywa od samego początku i muszę kilka razy powtórzyć zapalanie, aż załapie.
Podejrzewam nieszczelność w układzie paliwowym i w związku z tym mam do was, koledzy, bardzo konkretne pytanie. Czy to jest prawidłowy objaw:
  • pompka na filtrze paliwa jest miękka
  • pompuję kilka razy i twardnieje
  • mija kilka sekund i pompka znowu jest miękka
I tak w kółko ....
Jeśli ktoś z Was mógłby to sprawdzić u siebie, byłbym bardzo wdzięczny.
Zauważyłem też, że przy zimnym rozruchu (np. dziś rano przy -10), kiedy jedna osoba zapala, a ja cały czas pompuję, to na jałowym nie przerywa, zaczyna się dopiero w trakcie jazdy po dodaniu gazu (wtedy oczywiście już nie pompuję, bo gazuję ;) )
javor

Postprzez woodie79 » 28 sty 2012, 16:37

filtr paliwa nie wymieniany, wydaje mi sie że jeśli bylo by cos z filtrem to problem byłby cały czas a nie tylko na mrozach, wycieków z pompy nie ma była sprawdzana przez mechanika specjalizującego się w pompachi jest ok, lałem tylko dodatek do paliwa xeramic
Początkujący

Od: 28 sty 2012, 14:15
Auto: Premacy 2000 2.0 DiTD

Postprzez Cinek79 » 28 sty 2012, 17:23

Mam identyczne objawy jak u Ciebie i problemy zaczęły sie dopiero przy mrozie około -10-12 C a tak cały rok było wszystko ok, myślę że to jest spowodowane wytrącaniem się parafiny z ON lub gdzieś woda zamarzła i blokuje przepływ. Wczoraj jak jechałem rano do pracy 3km to ledwo co dojechałem, na parkingu już mi zgasł i koniec, popołudniu jakoś odpalił i ledwo co wróciłem do domu. A z tym filtrem to zauważyłem że mam tak samo.
Początkujący

Od: 23 sie 2010, 20:20
Auto: Premacy 2.0 DiTD 90KM 2000r

Postprzez kierownik » 28 sty 2012, 23:34

woodie79 napisał(a):wydaje mi sie że jeśli bylo by cos z filtrem to problem byłby cały czas a nie tylko na mrozac

i tu się mylisz, jak nie zmieniałeś dawno filtra, to polecam zrobić taką operację. ogólnie w DiTD radzę zmieniać przed każdą zimą
Forumowicz

Od: 18 gru 2005, 02:26
Auto: służbowe

Postprzez gallu82 » 29 sty 2012, 14:34

Racja, filtr to podstawa, zbiera sie w nim czarny mół i on przymarza w zimie. Ja walcze z szarpaniem juz trzecią zimę, wymiany filtra paliwa przy każdej wymianie oleju, czyszczenie przekazników, B4B5 i NF-02, czyszczenie pompy i wymiana głowicy tłokorozdzielacza(pompa nie cieknie) stukanie młotkiem po zaworach na pompie <czarodziej> , kontrola układu pod kątem zapowietrzania, różne preparaty do czyszczenia układu paliwowego,wymiana Świec żarowych, zaślepienie egr i ostatnio czyszczenie i wymiana wtryskiwaczy. Nigdy komp. nie wyświetlal mi żadnych błędów, w poniedziałek zamierzam dobrać sie do samego kompa pod nogami pasażera i zobaczyć czy tam nie dzieje się coś złego na stykach... jeśli to nie pomoże to... już sam nie wiem... chyba powrócę z powrotem do pompy....
Szarpanie to ciężki temat w DITD, i rzadko za takie zjawisko odpawiada jeden konkretny element czy podzespół, mysle że to składowa kilku niewłaściwie pracyjących lub zużytych elementów, myśle że powinniśmy się wszyscy skupić na tym temacie bo predzej czy póżniej to czeka każdego posiadacza DITD który osiagnie przebieg w swojej magdalenie rzedu 270-320tkm, to podobny temat jak z glowicą rozdzielacza od "awarii" której możemy ustawiać przebieg mazdy, czyli padła głowica= przebiek ok 300tkm.
mechanicy to tez ludzie
Forumowicz

Postprzez tadziol » 29 sty 2012, 17:26

na chwilę obecną pomóc mogę niewiele,ale mam dostać "przerywający" egzemplarz do prób :)
jak coś odnajdę,to zaraz dam znac :))
Obrazek
Firma

Od: 28 cze 2005, 19:13
Auto: Mazda6 GY
RF7J & V-Tech Box,CX-7 L3-VDT,BJ RF4F

Postprzez gallu82 » 29 sty 2012, 20:56

A wg. Twojej intuicji.... na co byś najpierw postawił... SPV czy TCV??? :D
I mam kolejny objaw.. przy obecnych mrozach (raz podgrzewam świece) robi kilka obrotów zanim odpali, po odpaleniu ledwie klekocze, obroty rzędu 500-600, powoli wzrastają i skaczą na 1000 i powracają do 800, to wszystko trwa ok 10sekund. (nie wyświetla błędów)
Panowie jakieś nowości w temacie?? czyżby problem u wszystkich zanikł??? :D jak znajdę rozwiązanie u siebie to zapewne będę mógł podsumować ten wątek i rozwiać wszelkie wątpliwości <czarodziej>
mechanicy to tez ludzie
Forumowicz

Postprzez mati_03 » 1 lut 2012, 19:25

Witam, dzisiaj i u mnie wystąpił podobny problem, rano do pracy dojechałem normalnie, po pracy odpaliłem bez problemu i wyjechałem z zakładu, po przejechaniu około 2-3km gdy już wjechałem na średnicówke auto nagle jakby straciło moc, ja mu gaz a auto w miejscu, zaczęło przerywać i kopcić na niebiesko czego nie widziałem tylko kumpel mi powiedział, autem nie szło jechać więc zjechałem na pobocze, na biegu jałowym chodziło normalnie, po odczekaniu paru min chciałem jechać dalej i wydawało się że wszystko ok, jednak po przekroczeniu 2000 tys obr, znowu to samo i tak przez następne 10km aż jakoś dojechałem do swojego zjazdu, po czym wszystko ustało i auto zaczęło normalnie jeździć, gdy silnik był już zagrzany dalej przerywał, czy może to być wina nie odpowiedniej temp paliwa?
dodam jeszcze, że od około tygodnia przy każdym wysiadaniu z auta zamykając drzwi kopnie mnie prąd, może ma to ze sobą jakiś związek
Forumowicz

Od: 22 lip 2011, 17:58

Postprzez mucek37 » 2 lut 2012, 15:23

Zima sroga. Więc myślę, że filtr parafiną Ci zasadziło. Diesel na naszych stacjach niestety marnej jakości. Mają paliwo np. do -10, przychodzi zima -20 a im to do -10 nie zeszło więc sprzedają co mają. Efekt wiadomy. W arktyczne do -40 to ja już nie wierzę. Zdarzyło mi się osobiście kilka razy. Ratunek wiadomy – wymiana filtra i paliwa. Dla ciekawości (może się komuś przyda) spuszczam paliwo tak: dorobiłem pompkę elektryczną podłączam pod zasilane odczepione od korpusu filtra i mleczko do karnista, następnie grzeję 10 l ropy dodaję depresator zmieniam obieg pompy i wtłaczam do zbiornika coby smoka odetkało i prawdopodobnie rozpuściło pozostałe farfocle. Filtr oczywiście nie do uratowania (no chyba, że przyczyną jest zalegająca w nim woda). Po to tak, bo szybko. W 323f całą kanapę trza wywalać, aby się dobrać do dekla zbiornika. Przy mrozie i nieodpowiednim paliwie właśnie tak się zachowuje silnik jak napisałeś, choć nie można wykluczyć innych usterek to proponuje sprawdzić najpierw to.
Nie wiem, ale się Was dopytam, zrobię, jak zrobię, to napiszę jak zrobiłem.
Początkujący

Od: 12 mar 2010, 17:14
Auto: Mazda 323 F BJ 2.0 DITD 1999 r.
Mazda Premacy 1.8 ; 2004 r.

Postprzez kierownik » 2 lut 2012, 15:32

właśnie kolega dzwonił z takimi problemami, rozebrał filtr i tak pół na pół parafiny z ropą
miejscami już biało było...
Forumowicz

Postprzez gallu82 » 2 lut 2012, 16:14

proponuję dolać benzyny w skali 1:10 do ropy, jeśli xeramic nie daje rady i przeczekać mrozy, natomiast jeśli ktoś boi się o pompę to niech doleje jeszcze ok 250ml mixolu na bak :D
mechanicy to tez ludzie
Forumowicz

Postprzez kierownik » 2 lut 2012, 16:18

gallu82 napisał(a):proponuję dolać benzyny w skali 1:10 do ropy

też takie porady słyszałem, ale osobiście nie sprawdzałem jak to działa
Forumowicz

Postprzez Cinek79 » 2 lut 2012, 16:33

kierownik napisał(a):
gallu82 napisał(a):proponuję dolać benzyny w skali 1:10 do ropy

też takie porady słyszałem, ale osobiście nie sprawdzałem jak to działa

Ja dolewałem około 5% benzyny i było ok, znajomy mechanik mówił że można też dolać nafty,
Początkujący

Od: 23 sie 2010, 20:20
Auto: Premacy 2.0 DiTD 90KM 2000r

Postprzez mati_03 » 2 lut 2012, 16:50

kupiłem preparat z K2 zapobiegający zamarzaniu ON w niskich temp, 0,5l na 600l, wlałem połowe tego i dolałem 20l diesel ultimate i dzisiaj tego problemu juz nie było
Forumowicz

Od: 22 lip 2011, 17:58

Postprzez Dolson » 2 lut 2012, 18:46

Dzis miałem identyczny objaw co wszyscy czyli auto odpaliło normalnie ale po przejechaniu kilkuset metrów szarpanie i niebieski dym. Jak ją przedusiłem mocniej to gasła podczas jazdy. Nie wiem czy to istotne ale jakies 2 tygodnie temu wymieniłem filtr paliwa z oryginalnego Mazdy na Knechta, gdzie rok temu na ory filtrze nie było takiego problemu wcale, a bywały "upały" rzędu 25 stopni. Poza tym dziś rano jak odpaliłem auto to pedał sprzęgła wydawał się ciężko chodzić. Co jeszcze ciekawi to to, że jadąc na szarpiącym silniku wskaźnik temp leci szybciej do góry .
Forumowicz

Od: 5 lip 2010, 11:01
Auto: 323F BJ 2.0 Ditd 2001
M6 GG 2.0 Citd 2007