Od 3 lat posiadam Mazdę Premacy DiTD 2001 rok z przebiegiem 195000 km. Na bieżąco wymieniałem płyny, filtry oraz rozrząd. Tankowałem przez przejechane około 50 tys km jedynie w Orlenie.
Od około 6 miesięcy kilkunastokrotnie pojawiał się i znikał bez przyczyny po pozostawieniu auta na parkingu problem z szarpaniem podczas ruszania nim (!odpala bez zarzutu). Objawami szarpania jest czarny dym z rury oraz nie zawsze dzwonienie zaworów. Autem po sporym przegazowaniu da się ruszyć i jechać z prędkością do około 15 km/h przy zachowanym kopceniu jak z komina oraz przerywanym dzwonieniu w silniku. Po wysprzęgleniu i dalszym, sporym gazowaniu można je rozpędzić do dużo większej prędkości, przy tych objawach i słabej mocy. Pomimo, iż mechanik (!podczas przejechania przeze mnie autem ostatnich 3 tys. km) po pojawieniu się usterki wymienił kilkukrotnie filtr paliwa wada znów się pojawiała. Nadmieniam, że nigdy to się nie zdarzyło podczas jazdy, zawsze podczas ruszania na pierwszym lub wstecznym biegu a także podczas szarpnięcia przy pomyłce we wrzuceniu większego zamiast mniejszego biegu. Od około 3 tygodni usterka nie znika i unieruchomiła auto. Mechanik dodonywał napraw poprzez:
1. Sprawdzenie wtrysków – sprawne.
2. Sprawedzenie w autoryzowanym serwisie pompy – sprawna łącznie z czujnikami, choć jakby trochę za mocno pobierała paliwo i w ten sposób zasysała – zaginając przewód doprowadzający (wymieniono go).
3. Sprawdzenie katalizatowa – sprawny.
4. Sprawdzenie rozrządu i wymianę napinacza chydraulicznego, który był wadliwy (podczas pierwszej wymiany rozrządu nie był wymieniany).
5. Sprawdzenie ciśnienia na cylindrach lub tłokach – jest ok (jestem laikiem w sprawach mechaniki, więc mogłem się pomylić co do elementu na którym sprawdzał ciśnienie).
Proszę o podpowiedzi czego szukać, GDYŻ MECHANIK ZREZYGNOWAŁ Z DALSZEJ NAPRAWY POJAZDU

Ps. Czytałem na forum, że przy podobnych objawach można by:
– sprawdzić zbiornik,
– sprawdzić zawór SPV, TCV,
– sprawdzić czujnik przy kole zamachowym,
– sprawdzić nieszczelność między turbo-IC-kolektor dolotowy ?!?,
– sprawdzić zanieczyszczenie dolotu,
– sprawdzić sprężarkę,
– wlać do ropy środek Xeramic (ale autem ciężko było by wyjeździć zbiornik paliwa),
Dziękuję za wszelkie podpowiedzi.
Dodaję, że podpięcie komputera nie wykazało błędów. Z rury wylatuje nie czarny a szary dym.