Mam problem ze swoim autkiem (Premacy 2002, 1.8 benzyna) – coś grzechocze/bulgocze. Problem obserwuje już od dłuższego czasu i po kilku bezowocnych wizytach u mechanika postanowiłem zasięgnąć waszej wiedzy.
Oto co zaobserwowałem:
– dźwięk można porównać do grzechotania lub bulgotania, podobny do dźwięku diesla na za niskim biegu tylko bardziej metaliczny. Próbowałem nagrać film, żeby to przedstawić, ale telefon zbiera za dużo szumu.
– występuje rzadko podczas ruszania, zazwyczaj pomiędzy 2-4 biegiem
– występuje w środkowym zakresie wciśnięcia gazu, tj. przy spokojnym rozpędzaniu się i przy pedale w podłodze nic nie słychać. Zaczyna grzechotać przy normalnym, dynamicznym rozpędzaniu się oraz kiedy silnik jest bardziej obciążony (pod górkę).
– występuje wyłącznie po porządnym nagraniu się silnika, czyli nie po 3km tylko po 10 km trasy lub chwili w korku (w korku potęguje się).
– próbowałem jeździć na 98 przez ok 6 miesięcy, w miesiącach zimnych grzechotanie ustąpiło w 90%, w takich temperaturach jak obecnie występuje w 70%. Na 95 występuje zawsze.
– po wymiennie oleju jest cisza przez ok tydzień, podobnie było po wymianie świec
Pierwszy raz problem zauważyłem ok 2 lata temu latem i występował w niewielkim stopniu. Obecnie towarzyszy mi na co dzień
Co zrobiłem:
– wymieniony kompletny rozrząd w listopadzie 2017
– jesienią świece
– w tym tygodniu była regulacja luzów zaworowych i czyszczenie wtryskiwaczy (w ramach usuwania grzechotania)
– regularnie wymieniany olej
Poza tym z autem nic się nie dzieje, nie kopci, nie bierze oleju, spalanie w normie, moc również.
Mechanicy nie mają pojęcia co może być przyczyną, ale może ktoś miał podobne objawy lub może pomóc w rozwiązaniu zagadki.
EDIT 06.03.
Bezpośrednio po czyszczeniu wtryskiwaczy bez poprawy. Następnego dnia przejechałem kawałek autostradą (powyżej 120km/h) i od tamtej pory grzechotanie znacznie przycichło i występuje rzadziej (teraz jeżdżę na 95).
Jakie kolejne kroki można podjąć, żeby wyeliminować problem?
Czy może być to spalanie detonacyjne, lub źle ustawiony rozrząd?