Witam,
Zaczynając od początku. W zeszłym roku zmieniałem rozrząd. Wraz z rozrządem zmieniana była pompa wody. Jednak po przejechaniu około 500km zaczęło cieknąc z okolicy rozrządu. Mechanicy stwierdzili usterkę pompy wody, pompę wymienił sklep, serwis założył i miało być ok. Jednak znów po przejechaniu około 500km powtórka z rozrywki. Tym razem sklep zamiast pompy AISIN dał GMB i znów wymiana bezpłatna. Jednak i z GMB zaczęło cieknąć, więc wina raczej nie jest po stronie pompy. Tym razem serwis już się trochę wypiął, chciał kasę za szukanie usterki więc odpuściłem (w końcu przed wymianą, ze starej pompy nie ciekło). Ubytek nie jest duży, ale widać że coś tam kapie. Jeżdżę tak już od wakacji. Między czasie z bezradności próbowałem uszczelniacza preston to chłodnic ale nic nie pomogło. Mam w planach sam się teraz tym zając, rozebrać popatrzeć. Mam pomysł aby dodać do płynu trochę barwnika UV żeby zobaczyć skąd dokładnie cieknie.
Może ktoś z was spotkał się z podobnym problemem? Może macie jakieś sugestie na co zerknąć przy rozebraniu?
Pozdrawiam
Cieknąca pompa wody
Strona 1 z 1
mialem podobnie ale nie w mazdzie. Wsadzilem spowrotem stara orginalna i miałem spokoj. W silniku FS mazdy rozrzad nie chodzi na pompie takze mozesz jezdzic bez obaw. Mozliwe ze napieli zabardzo pasek klinowy i szybko ci pompe kosiło i robil sie luz przez to mogła puszczac. Sprawdz tez czy osiowo wspołgra z innymi szajbami
Strona 1 z 1