Ile spala Premacy benzyna (Pb i LPG)
Witam,
Dla tych, którzy nie lubią jak ich wyprzedzają ciężarówki spalanie GAZU przez FS wygląda tak:
– trasa (70% autostrada, 150 km/h-160 km/h + klima): 11.5 l/100 km
– trasa (tylko krajówki, do 130 km/h): 9.5 l/100 km
– miasto (zakorkowane): 12-14 l/100 km, najczęściej około 13.5 l/100 km
Wcześniej (przed założeniem instalki) w trybie emeryta-kapelusznika na trasie schodziłem do 6.8 l PB, miasto 11 l/100.
Instalka STAG Q-BOX Plus, wtryskiwacze Hana 2000 (instalka jest GENIALNA), montowana i regulowana oczywiście przez firmę PITEC (polecam Poznaniakom i okolicznym – znają się na specyfice jednostek Mazdy).
Jeśli ktoś ma jednak cierpliwość i potrafi jeździć ekonomicznie to na trasie można zejść poniżej 9 l gazu / 100 km. Dla mnie temat poza zasięgiem.
Pzdr P
Dla tych, którzy nie lubią jak ich wyprzedzają ciężarówki spalanie GAZU przez FS wygląda tak:
– trasa (70% autostrada, 150 km/h-160 km/h + klima): 11.5 l/100 km
– trasa (tylko krajówki, do 130 km/h): 9.5 l/100 km
– miasto (zakorkowane): 12-14 l/100 km, najczęściej około 13.5 l/100 km
Wcześniej (przed założeniem instalki) w trybie emeryta-kapelusznika na trasie schodziłem do 6.8 l PB, miasto 11 l/100.
Instalka STAG Q-BOX Plus, wtryskiwacze Hana 2000 (instalka jest GENIALNA), montowana i regulowana oczywiście przez firmę PITEC (polecam Poznaniakom i okolicznym – znają się na specyfice jednostek Mazdy).
Jeśli ktoś ma jednak cierpliwość i potrafi jeździć ekonomicznie to na trasie można zejść poniżej 9 l gazu / 100 km. Dla mnie temat poza zasięgiem.
Pzdr P
Więc można przyjąć że spalanie 2.0 FS oscyluje w okolicy 12l/100km jeśli chodzi o cykl miejski.
U mnie w mieście spala około 13-14l/100km, trasa 7,5l/100km przy 120km/h a do 90km/h 6.2
Na chwilowym spalaniu pokazuje nawet 60l/100km... czy to jest normalne ?
U mnie w mieście spala około 13-14l/100km, trasa 7,5l/100km przy 120km/h a do 90km/h 6.2
Na chwilowym spalaniu pokazuje nawet 60l/100km... czy to jest normalne ?
Porażka, miałem Toyotę Camry 3.0 V6 i paliła tyle samo co Premacy.
626 mieściła się w 10-11...

Owszem, tylko że różnica w przypadku tych 3 aut jest dość spora. Nie spodziewałem się że Premka aż tyle weźmie. A tak nawiasem MX-3 1.6 12l 
Premacy 84KW. Srednie spalanie na benzynie liczone z tankowan z ostatnich 2 lat to 9,38l, z tego wiekszosc po miescie.
Ogolnie po miescie potrafi palic 11/12 l, na trasie 6/8 i wiecej jesli sie czlowiek cieszy.
I teraz niespodzianka, zalozylem instalacje LPG i komputer pokazuje spalanie o wiele mniejsze niz na benzynie i w miescie i na trasie przy tych samych predkosciach. Nie napisze dokladnie ile, ale zauwazylem roznice. I teraz z tankowania 60% przejechane na trasie zrobilem 180 km i zatankowalem znow do pelna tylko 17l gazu. To mozliwe, zeby palil mniej gazu niz benzyny ?
Ogolnie po miescie potrafi palic 11/12 l, na trasie 6/8 i wiecej jesli sie czlowiek cieszy.
I teraz niespodzianka, zalozylem instalacje LPG i komputer pokazuje spalanie o wiele mniejsze niz na benzynie i w miescie i na trasie przy tych samych predkosciach. Nie napisze dokladnie ile, ale zauwazylem roznice. I teraz z tankowania 60% przejechane na trasie zrobilem 180 km i zatankowalem znow do pelna tylko 17l gazu. To mozliwe, zeby palil mniej gazu niz benzyny ?
Raczej nie, chyba ze masz cos nie halo z ukladem benzynowym (przepraszam ale nie mam polskich znakow w PC)
Spalanie jest zależne od wielu czynników – mi w miescie w zależnośći od dystansu i szarpania, zimy lata opony, klimy, szyby, buta, załadunku itd. pali od 8.5 – 10.5
trasa tak samo jw. i wtedy między 7 reguła a 9L ( raz mi się tyle zdażyło pod potężny wiatr całe 500 kilo zrobić ) – teraz w lutym wracałem 3 osobu dorosłe plus córka cały bagażnik gratów klima auto eco -but 130 khm 3500rpm ( maks mom. obrot. ) i idealnie 7 litrów ale non top autostrada. Więc dla mnie to jest bardzo dobry wynik i nie "poczebuje" mniej hyhyh
A jakbym sam jechał taką trasę an pusto bez dodatków to pewnie by spadło może nawet do 6L
trasa tak samo jw. i wtedy między 7 reguła a 9L ( raz mi się tyle zdażyło pod potężny wiatr całe 500 kilo zrobić ) – teraz w lutym wracałem 3 osobu dorosłe plus córka cały bagażnik gratów klima auto eco -but 130 khm 3500rpm ( maks mom. obrot. ) i idealnie 7 litrów ale non top autostrada. Więc dla mnie to jest bardzo dobry wynik i nie "poczebuje" mniej hyhyh
A jakbym sam jechał taką trasę an pusto bez dodatków to pewnie by spadło może nawet do 6L

U mnie spalanie po mieście nie schodzi poniżej 9-10, raz wyskoczyło nawet 11 z groszem
,
Udało mi się zjechać do 9, ale to emerycka jazda,
Nawiew działa cały czas na auto, klima ecu
Na trasie około 7 wychodzi,
Jeżdżę na benzynie

Udało mi się zjechać do 9, ale to emerycka jazda,
Nawiew działa cały czas na auto, klima ecu
Na trasie około 7 wychodzi,
Jeżdżę na benzynie
Od dłuższego czasu u mnie utrzymuje się na poziomie 8,2l. Oczywiście średnia. Na trasie schodzi nawet do 6,9l, a w mieście spokojnie 9l i więcej. Czyli zużycie standardowe, przy czym po prostu specjalnie nie szaleję, bo to nie jest rajdówka. Przy tym używam klimy cały czas w trybie auto – okrągły rok.
Premacy 1.8, pb, 101 KM
Jak kupiłem jechałem sam spod Poznania do K-Koźla, nocą, ciepło (maj), jechałem raczej przepisowo a w polu zdarzało się do 130 km/h i jedna długa prosta 160 km/h.
Średnie spalanie w/g wyzerowanego w Swarzędzu kompa 6,3 L/100 km.
Jak było cieplej jazda głównie po mieście według wskazań 7,2 – 7,8 L/100 km.
Teraz (chłodniej) podskoczyło do 8 L/100 km. Przejazdy po mieście na odcinkach maks. 7 km.
Powyższe mniej więcej się zgadzają z tankowaniami w zestawieniu z obserwacją licznika dziennego od 6-ciu miesięcy.
Jak kupiłem jechałem sam spod Poznania do K-Koźla, nocą, ciepło (maj), jechałem raczej przepisowo a w polu zdarzało się do 130 km/h i jedna długa prosta 160 km/h.
Średnie spalanie w/g wyzerowanego w Swarzędzu kompa 6,3 L/100 km.
Jak było cieplej jazda głównie po mieście według wskazań 7,2 – 7,8 L/100 km.
Teraz (chłodniej) podskoczyło do 8 L/100 km. Przejazdy po mieście na odcinkach maks. 7 km.
Powyższe mniej więcej się zgadzają z tankowaniami w zestawieniu z obserwacją licznika dziennego od 6-ciu miesięcy.
ja przerabiam już druga mazde premacy 1,8 101KM +LPG
średnie spalanie licze 10l
Jazda po Poznaniu dochodzi do 13L/100KM przy dynamicznej jeździe
Na trasie 8L ......... Na trasie powyżej 160KM/H spalanie 10L
Przy spokojnej jeżdzie moja nażeczon osiąga spalanie 6,7L na trasie.
średnie spalanie licze 10l
Jazda po Poznaniu dochodzi do 13L/100KM przy dynamicznej jeździe
Na trasie 8L ......... Na trasie powyżej 160KM/H spalanie 10L
Przy spokojnej jeżdzie moja nażeczon osiąga spalanie 6,7L na trasie.
Łódź – Mrągowo- dom pod Łodzią 645km. Zatankowałem na max przed trasą tak więc 900km na jednym baku jest realne:–) Prędkość przelotowa 90-100km/h. Średnie spalanie wg komputera 6,2l
benzyny + trochę oleju
. Silnik 1.8 100km.
Dziś trasa (1,8 101KM) K-Koźle – Dolni Morava (CZ), połowa trasy po górach, po wioskach, 5 osób
wyszło 6,7 L/100 km. Jazda raczej dynamiczna. Wskazania z tankowania "od pełna do pełna".
Koledze (fan tedeików, pasażer) Premacy się zaczęła podobać!
wyszło 6,7 L/100 km. Jazda raczej dynamiczna. Wskazania z tankowania "od pełna do pełna".
Koledze (fan tedeików, pasażer) Premacy się zaczęła podobać!
Nie żyje się po to aby pracować!
_____Pracuje się po to żeby żyć.
_____Pracuje się po to żeby żyć.