Wymiana przewodów zapłonowych
witam, podobny problem co u was, mam mazde premacy z 1999roku 8 maj , silnik 1,8 74kw 100KM, I NIE WIEM KTÓRE PRZEWODY WYBRAĆ .,w katalogu ngk silnik 1,8 ,74kw i 84kw ma te same kable , może ktos z was ma ten sam silnik co ja i doszedł już jakie tam kable idą, a co do tych krudzcy co idą od cewki do świecy, te mini fajki ,to tego się nie wymienia?; , a mam jeszcze jedno pytanko ;czy oryginalne przewody i ngk bardzo różnią się w jakości, bo jesli nie to nie będe kombinował i kupie oryginalne, proszę o podpowiedzi osoby które już to przerobiły , pozdrawiam
BYŁA 323 SEDANIK 96R,PREMACY 99R, OBECNIE 626GF
m323m napisał(a):witam, podobny problem co u was, mam mazde premacy z 1999roku 8 maj , silnik 1,8 74kw 100KM, I NIE WIEM KTÓRE PRZEWODY WYBRAĆ .,w katalogu ngk silnik 1,8 ,74kw i 84kw ma te same kable
Nie kupuj kabli NGK, niezależnie od tego co piszą w katalogu nie będa pasować do tego silnika. Przerobione przez klika osób, w tym przeze mnie.
Najlepiej zamówić oryginalne kable – wyjdą 2,5 raza drożej
Ja zamówiłem na http://carspeed.pl/ za 260 zł. Polecam.
- Od: 9 sie 2010, 19:49
oryginalne 260zł za kpl, czyli krótki i długi przewód ?a co z tymi fajkami krótkimi , może wystarczy wymienić tylko te sprężynki bo w katalogu mazdy mają oddzielny nr, pozdrawiam
co najlepsze ze przebicie widać tylko na długim kablu i to bardzo delikatnie , dopiero jak jadę to czuć mulenie i szarpnięcia na gazie, na benzynie tylko zamula, podjadę jutro do aso może będą mieli na miejscu
mam jeszcze jedno pytanie odnośnie tych przewodów NGK które maja za długie fajki,
1)czy jeden i drugi koniec przewodu pasuje dobrze w miejsce cewki i świecy?i długosć przewodu jest prawidłowa?, bo jeśli tak, to co to przeszkadza ze są ciut przydługie fajki?, , ważne chyba żeby nie było przebicia,tak mi sie wydaje, prosze o podpowiedz po kable potrzebuje na juz , a orginały będą dopiero na poniedzieli, a ngk na jutro
1)czy jeden i drugi koniec przewodu pasuje dobrze w miejsce cewki i świecy?i długosć przewodu jest prawidłowa?, bo jeśli tak, to co to przeszkadza ze są ciut przydługie fajki?, , ważne chyba żeby nie było przebicia,tak mi sie wydaje, prosze o podpowiedz po kable potrzebuje na juz , a orginały będą dopiero na poniedzieli, a ngk na jutro
Przewody pasują do cewki i świecy, długość też jest ok – problem tylko w tym że fajki nieco wystają – przez co guma nie przylega do otworu w silniku – można z tym jeździć, ale ja się bałem żeby mi się tam wilgoć nie przedostała przez szparę
Ostatnio edytowano 23 lis 2014, 17:58 przez Yard, łącznie edytowano 1 raz
Powód: zbędne cytowanie poprzedzającego postu
Powód: zbędne cytowanie poprzedzającego postu
- Od: 9 sie 2010, 19:49
witam, no i kupiłem oryginalne przewody mazdy, bo faktycznie te ngk to lipa,
Ostatnio edytowano 23 lis 2014, 18:01 przez Yard, łącznie edytowano 1 raz
Powód: aktualizacja
Powód: aktualizacja
To można osobno je dokupić? bo ja ma przebicie na tym długim tylko;–( daj mi namiar tego sklepu jak co ok dzieks
08 kwi 2011 21:46 Edit:
"Kable WN NGK – 105zl/kpl, z tym, że od razu mówię, że mają za długie
fajki i wystają trochę" takie mi zaproponowali chciałem się zapytać czy jak są aż tak za długie to można z tym śmigać czy w ogóle nie pasują? Pozdro
08 kwi 2011 21:46 Edit:
"Kable WN NGK – 105zl/kpl, z tym, że od razu mówię, że mają za długie
fajki i wystają trochę" takie mi zaproponowali chciałem się zapytać czy jak są aż tak za długie to można z tym śmigać czy w ogóle nie pasują? Pozdro
- Od: 26 mar 2011, 15:25
- Auto: Premacy 2001 1.8 114KM lpg:–)
Raczej nikt cie nie poratuje kable i cewki to jedne z najdroższych części które kiedyś na 100% trzeba wymienić.
Cena która ci podali naprawdę jest dobra i myślę ze taniej nie znajdziesz.
Ja jak pytałem ich o amorki (okazało się ze mam w bd stanie i nie muszę wymieniać)to
nigdzie taniej nie znalazłem.
Po drugie tu nie oszczędzał bym na jakości bo może się to źle skończyć wystarczy głębiej postudiować forum CP
Pozdrawiam
Marian
Cena która ci podali naprawdę jest dobra i myślę ze taniej nie znajdziesz.
Ja jak pytałem ich o amorki (okazało się ze mam w bd stanie i nie muszę wymieniać)to
nigdzie taniej nie znalazłem.
Po drugie tu nie oszczędzał bym na jakości bo może się to źle skończyć wystarczy głębiej postudiować forum CP
Pozdrawiam
Marian
"Życie jest jak badziewie na kole – raz na górze, a raz na dole."
Sprzedam, Ford Fokus tytanium 2013, PB.klik w link
Sprzedam, Ford Fokus tytanium 2013, PB.klik w link
-
Zoom -Zoom from Belgium
- Od: 26 mar 2010, 14:31
- Auto: Było CP,
Była M6 GH
Jest MX-5NBfl
Jest M3 BM Sport 2.2 Diesel Sedan.
barman54 zapytaj tu www.fox.rzeszow.pl mają kable do kupienia osobno i ory
w NGK są s za długie fajki do nałożenia na świecę o jakieś 8 mm można z tym jeździć kolega śmiga na tym z LPG jest o.k
w NGK są s za długie fajki do nałożenia na świecę o jakieś 8 mm można z tym jeździć kolega śmiga na tym z LPG jest o.k
- Od: 23 kwi 2009, 18:25
- Auto: premacy 99r 101KM pb/lpg
Przewody do Premacy 2.0
Postanowiłem wtrącić swoje 5 groszy, poniważ od niedawna jestem szczęsliwym posiadaczem nowych przewodów firmy Magnecor – zajmującą się produkcją akcesoriów do tuningu.
Przewody zakupiłem na angielskim ebay.co.uk
http://cgi.ebay.co.uk/ws/eBayISAPI.dll? ... K:MEWNX:IT
cena z tego co podajecie to naprawdę atrakcyjna bo 35 funtow – odpowiednik 157 zl
dodam, iż przewody mają średnicę 8mm i są bardzo wysokiej jakości. Fajki pasują idealnie i niczego broń boże nie trzeba przerabiać. Całość w oryginalnym kartonie ( z firmowymi nadrukami) wraz z rachunkiem. Do ceny należy doliczyć przesyłkę i pragnę zauważyć iż wysyłki są na cały świat
. Jeżeli ktoś będzie miał problemy z zakupem to chętnie pomogę.
P.S. Zdjęcie pogdlądowe. Zakupiłem przewody i oczywiście otrzymałem dwa przewody takie jak trzeba.
Postanowiłem wtrącić swoje 5 groszy, poniważ od niedawna jestem szczęsliwym posiadaczem nowych przewodów firmy Magnecor – zajmującą się produkcją akcesoriów do tuningu.
Przewody zakupiłem na angielskim ebay.co.uk
http://cgi.ebay.co.uk/ws/eBayISAPI.dll? ... K:MEWNX:IT
cena z tego co podajecie to naprawdę atrakcyjna bo 35 funtow – odpowiednik 157 zl
dodam, iż przewody mają średnicę 8mm i są bardzo wysokiej jakości. Fajki pasują idealnie i niczego broń boże nie trzeba przerabiać. Całość w oryginalnym kartonie ( z firmowymi nadrukami) wraz z rachunkiem. Do ceny należy doliczyć przesyłkę i pragnę zauważyć iż wysyłki są na cały świat
P.S. Zdjęcie pogdlądowe. Zakupiłem przewody i oczywiście otrzymałem dwa przewody takie jak trzeba.
"Są głowy, których się trzyma tylko łupież" – Jan Czarny
- Od: 11 kwi 2011, 01:34
- Auto: Mazda Premacy Sport 2.0 DOHC '04r + LPG BRC Sequent 24 + gąbka do mycia..
Chciałbym dodać, że kable NGK RC-EZ1201 można łatwo dopasować do naszych Premacek. Wczoraj zakupiłem te kabelki z myślą, że będę musiał przerabiać (przekładać) te przydługie fajki na te normalne ze starego oryginalnego zestawu. Widząc jak łatwo zdejmuje się gumowe kapturki, postanowiłem sprawdzić czy da się głębiej naciągnąć gumowy uszczelniający kapturek na przydługą fajkę i ... okazuje się, że jest to możliwe
Kapturek zachodzi na fajkę na tyle, że po zamontowaniu na świecy jego część dość głęboko wchodzi w otwór pokrywy uszczelniając dojście do świec od góry. Oczywiście nie jest to tak uszczelnione jak w oryginale (kapelusz tej gumy nie nachodzi na rant wokół otworu na pokrywie) ale jest OK. Polecam spróbować.
Pozdrawiam
P.S. Jak kogoś to interesuje a chce zaoszczędzić 150zł (110zł NGK a 260zł oryginał) względem oryginału to mogę umieścić fotki jak to wygląda.
Pozdrawiam
P.S. Jak kogoś to interesuje a chce zaoszczędzić 150zł (110zł NGK a 260zł oryginał) względem oryginału to mogę umieścić fotki jak to wygląda.
K.P.
- Od: 1 maja 2006, 22:58
- Auto: MAZDA 323F 1.6 16V BG 1991r. --> Premacy zielony metalik 1.8 114KM CP 2000r.+ LPG w kole --->> Jest Impreza WRX 2.0T GD 2002 sedan z lotą ;)
kolego czekamy na fotki
Tak po założeniu na świecę:

A tak jeżeli przed założeniem na świecę mocno naciągniemy kapturek na fajkę:

Ten kawałek (dolna część kapturka) weszła na tyle ciasno w otwór w deklu, że działa jak "korek"
Czasem trzeba jednak skontrolować, czy kapturek się nie "wyciągnął" z otworu, tzn. czy nie zsunął się z fajki, ale i na to jest sposób. Po naciągnięciu kapturka wystarczy kropelka SuperGlue żeby naciągnięty kapturek przymocować do fajki i w ten sposób zabezpieczyć go przed zsuwaniem z fajki.
Pzdr

A tak jeżeli przed założeniem na świecę mocno naciągniemy kapturek na fajkę:

Ten kawałek (dolna część kapturka) weszła na tyle ciasno w otwór w deklu, że działa jak "korek"
Pzdr
Ostatnio edytowano 6 sty 2013, 22:24 przez Yard, łącznie edytowano 1 raz
Powód: aktualizacja zdjęć
Powód: aktualizacja zdjęć
K.P.
- Od: 1 maja 2006, 22:58
- Auto: MAZDA 323F 1.6 16V BG 1991r. --> Premacy zielony metalik 1.8 114KM CP 2000r.+ LPG w kole --->> Jest Impreza WRX 2.0T GD 2002 sedan z lotą ;)
dzięki
zawsze coś można wymyślić aby taniej było