Witam,
Posiadam Mazdę premacy 1.8 100KM+GAZ i tez mi wywaliło błąd katalizatora i najlepszym rozwiązaniem,jakie można zastosować to zamontowanie dystansu.Można kupić takie gotowe,nazywa się to emulator drugiej sondy lambda. Na aledrogo można kupić go za 15-20 zł.
Emulator sondy lambda M 18x1,5/M D2.
Przeznaczenie/Zalecenia:
Emulator sondy Lambda eliminuje błąd silnika "CHECK ENGINE" zgłaszany przez komputer na wskutek usuniętego lub niesprawnego katalizatora.
Emulator jest łącznikiem pomiędzy kolektorem a sondą Lambda. Jego zadaniem jest odsunięcie sondy Lambda zdala od spalin, oraz uśrednienie odczytu analizy spalin. Ma zastosowanie w samochodach które spełniają normy Euro 3 i Euro 4. W tych samochodach za katalizatorem występuje druga sonda Lambda, która pełni funkcję diagnostyczną, kontroluje ona prawidłowość działania sondy regulacyjnej znajdującej się przez katalizatorem. Dzięki temu sterownik może skompensować odchylenia, obliczając zmodyfikowane wartości. Pozwala to na precyzyjne dozowanie składu mieszanki paliwo powietrznej. W przypadku uszkodzenia katalizatora, jego usunięcia, zastąpienia strumienicą, itp. sonda Lambda powoduje pojawianie się błędu silnika "CHECK ENGINE", oraz często przejście silnika w stan awaryjny, który objawia się dużym spadkiem mocy. Dzięki zastosowaniu emulatora te problemy znikają.
Emulator sondy Lambda znakomicie sprawdza się w samochodach wyposażonych w instalację LPG starszej generacji. W tych samochodach w momencie pracy na lpg, często zapala się kontrolka błędu silnika "CHECK ENGINE". Dzieje się tak na skutek wykrycia przez pierwszą sondę znajdującą się przed katalizatorem zbyt bogatej mieszanki spalin. Zastosowanie emulatora rozwiązuje ten problem.
Dane techniczne:
Gwint zewnętrzny 18x1,5
Otwór przelotowy D2
Długośc całkowita 34 mm
Długośc gwintu 0,9 mm
Klucz 22 mm
P0421 – druga sonda lambda czy katalizator?
1, 2
Hej
Kupowałeś ten emulator dłuższy czy krótszy??? Potrzebuję do 323f bj 2.0 sportiv 2003r. i nie wiem, który brać? Jakie kupowaliście do swoich Madzi???
I jeszce pytanie, czy jeżeli wywalę wkład katalizatora i dam dystans to check nie będzie się palił??
Bo rozumiem że opisujecie swoje przygody z nie wyjętym katem i dołożonym dystansem.
Kupowałeś ten emulator dłuższy czy krótszy??? Potrzebuję do 323f bj 2.0 sportiv 2003r. i nie wiem, który brać? Jakie kupowaliście do swoich Madzi???
I jeszce pytanie, czy jeżeli wywalę wkład katalizatora i dam dystans to check nie będzie się palił??
Bo rozumiem że opisujecie swoje przygody z nie wyjętym katem i dołożonym dystansem.
- Od: 21 mar 2014, 10:07
- Auto: Mazda 323f 2.0 Sportive 131KM
@@@@@2003@@@@@
Ja mam pytanie czy ten dystans będzie pasował do Mazdy Premacy 1,8BP 101km ? z 2003r
Cześć
Chcę się podzielić rozwiązaniem problemu z błędem P0421 który mówi o spadku wydajności katalizatora albo złym działaniu sądy lambda.
przerabiałem już różne emulatory, dystanse opisane na tym i innych forach i z moich doświadczeń wynika że są to rozwiązania tymczasowe żadne nie przetrwało więcej niż 1000km ( nie wiem może mam pecha ) w końcu trafiłem do warsztatu ALPINE-W Al. Prymasa Tysiąclecia 66 01-424 Warszawa i mój problem zniknął
nie będę opisywał tego co robią bo jestem laikiem w tych sprawach więc wleje link na końcu, ważne że mój problem zniknął ponad 2 miechy temu i zdążyłem już zrobić trasę ponad 2,5k km i nie powrócił
całą robota trwała nie długo i kosztowała moim zdaniem niewielkie pieniądze.
http://autoalarmy-elektronika.pl/blad_p0420_toyota
pozdrawiam
Arturo
Chcę się podzielić rozwiązaniem problemu z błędem P0421 który mówi o spadku wydajności katalizatora albo złym działaniu sądy lambda.
przerabiałem już różne emulatory, dystanse opisane na tym i innych forach i z moich doświadczeń wynika że są to rozwiązania tymczasowe żadne nie przetrwało więcej niż 1000km ( nie wiem może mam pecha ) w końcu trafiłem do warsztatu ALPINE-W Al. Prymasa Tysiąclecia 66 01-424 Warszawa i mój problem zniknął
http://autoalarmy-elektronika.pl/blad_p0420_toyota
pozdrawiam
Arturo
-
Arturo71
1, 2