Zapalajaca się kontrolka ASR, TCS OFF, ABS I HAMULCA RĘCZNEGO

Postprzez mario1982wawa » 21 cze 2016, 12:15

Witam,

Nie znalazłem takiego wątku ale jeśli gdzieś znajdę odpowiedź to proszę o link.

W ostatni piątek przekręciłem stacyjkę na II (nie włączając zapłonu) żeby otworzyć okna i zapomniałem od razu wrócić kluczykiem tylko przez około minuty był w takiej pozycji. Potem po odpaleniu samochodu zostały mi kontrolki z tematu, czyli ASR, TCS OFF, ABS I HAMULCA RĘCZNEGO. Wyłączyłem i włączyłem silnik i kontrolki zgasły. Pojawiły po przejechaniu paru kilometrów, gdy musiałem znowu wyłączyć i włączyć silnik, gdyż musiałem wyjść z samochodu. Sprawdziłem wszystkie bezpieczniki przy kierownicy i wszystkie są ok. Kontrolki nie zapaliły się do następnego dnia. Potem w poniedziałek zapaliły się znowu, ale w czasie jazdy i zniknęły na około 30 km, jak dojechałem do pracy. Wracając znowu sie zapaliły w czasie jazdy, ale po wyłączeniu i włączeniu silnika znikaja na jakąś minutę i znowu się zapalaja. Tak dzieje się do dzisiaj cały czas.
Mam nadzieję, że ktos mi pomoże bo 16.07 nad morze się wybieram i nie wiem czy mogę z tymi kontrolkami jeździć. Dodam, że nie odczuwam jakiejś różnicy w jeździe tylko wkurza mnie ta choinka przed oczami :(
Początkujący

Od: 24 cze 2015, 13:58
Auto: Mazda Premacy 1.8 '03 Active CP, FP

Postprzez Jey » 21 cze 2016, 22:47

Słabo szukasz <nauka>

Z tego co piszesz to typowy objaw padniętego czujnika ABS.

Polecam lekturę: viewtopic.php?f=121&t=68922

A jak się potwierdzi: viewtopic.php?f=121&t=124582
Forumowicz

Od: 12 lip 2012, 12:25
Auto: Mazda PREMACY SPORTIVE CP 131KM, 2001

Postprzez darnow6839 » 22 cze 2016, 12:04

Masz uszkodzony czujnik ABS w tylnym kole (częściej pada z lewej).
Jechać możesz, hamulce działają bez ABS.
Usterka nie jest droga ani skomplikowana więc lepiej naprawić.

Aha, jeszcze jedna uwaga: Jeśli będziesz to robił samodzielnie to zwróć uwagę na to, że zamiennie pasują czujniki z innych Mazd ale jest różnica w mocowaniu przewodu (blaszka, przelotka przez nadkole). Można przełożyć ze starego, ale trochę zabawy przy tym.

Pozdrawiam
Forumowicz

Od: 19 cze 2013, 22:53
Auto: Mazda Premacy, 2003r., 1.8 B+G