Świst silnika 1.8 100 KM

Postprzez Slavex » 8 maja 2016, 20:09

Witam,
Zamierzam jutro kupić Premacy z 2003 roku, silnik 1.8. Auto wygląda w porządku, jeździ w porzadku, odpala chyba normalnie (po trzech obrotach na zimnym). Odkrecając korek wlewu oleju na odpalonym silniku czuć delikatny podmuch ale nie pluje olejem. Chyba to jest ok, choć nie znam sie dobrze na autach. Niepokoi mnie jedna rzecz – słychać takie jakby świszczenie i to głównie na zewnątrz auta podczas jazdy. W środku nie słyszałem. Nie wiem czy to normalny dźwięk silnika czy oznaka jakiejś awarii. Co w tym wypadku jeszcze sprawdzic aby nie władować się w uszkodzone auto?
Pozdrawiam

Edit. Proszę moderatora o przeniesienie tematu do działu o silnikach benzynowych bo zauważyłem że źle coś kliknąłem.
Slavex

Postprzez Domelek » 10 maja 2016, 21:38

Najlepiej udaj się na stację diagnostyczną- dodatkowo jest wątek co sprawdzić przy zakupie więc go dobrze przewertuj. Pojęcie świszczenia jest zbyt ogólnikowe – może to nie być silnik a karoseria, opony, relingi łożysko wiatraków lub jakiś drobiazg zmieniający strumień aerodynamiczny powietrza ihihi <czarodziej> postaraj się doprecyzować co i kiedy bo tak to trochę ciężko się ustosunkować, a są tu chłopaki co mają ten model w jednym palcu. <faja>
Forumowicz

Od: 28 sty 2014, 20:48
Auto: 2002 Premacy 1.8 ma 101 koniów na benzynę, ubrana w Lodowcowy Błękit vel"Mrufka"

Postprzez Dominik88dgPL » 4 cze 2016, 22:12

Ja miałem świst "TURBO" jak kończył mi się pasek klinowy od altka i pompy wody zwłaszcza jak włączyłem podgrzewanie tylnej szyby albo klimę, najgłośniej było tak przy 2tyś obrotów
Forumowicz

Od: 24 wrz 2010, 20:28
Auto: Mazda Premacy Lift 1.8Pb
2003

Postprzez baranek&firanka » 6 cze 2016, 22:06

U nas strumienica taj świszczy bo ktoś ją zamontował zamiast katalizatora.
Początkujący

Od: 6 sty 2016, 18:23
Auto: Mazda Premacy 1.8 16V + LPG