Witam,
Zamierzam jutro kupić Premacy z 2003 roku, silnik 1.8. Auto wygląda w porządku, jeździ w porzadku, odpala chyba normalnie (po trzech obrotach na zimnym). Odkrecając korek wlewu oleju na odpalonym silniku czuć delikatny podmuch ale nie pluje olejem. Chyba to jest ok, choć nie znam sie dobrze na autach. Niepokoi mnie jedna rzecz – słychać takie jakby świszczenie i to głównie na zewnątrz auta podczas jazdy. W środku nie słyszałem. Nie wiem czy to normalny dźwięk silnika czy oznaka jakiejś awarii. Co w tym wypadku jeszcze sprawdzic aby nie władować się w uszkodzone auto?
Pozdrawiam
Edit. Proszę moderatora o przeniesienie tematu do działu o silnikach benzynowych bo zauważyłem że źle coś kliknąłem.
Świst silnika 1.8 100 KM
Strona 1 z 1
Najlepiej udaj się na stację diagnostyczną- dodatkowo jest wątek co sprawdzić przy zakupie więc go dobrze przewertuj. Pojęcie świszczenia jest zbyt ogólnikowe – może to nie być silnik a karoseria, opony, relingi łożysko wiatraków lub jakiś drobiazg zmieniający strumień aerodynamiczny powietrza ihihi
postaraj się doprecyzować co i kiedy bo tak to trochę ciężko się ustosunkować, a są tu chłopaki co mają ten model w jednym palcu. 

Ja miałem świst "TURBO" jak kończył mi się pasek klinowy od altka i pompy wody zwłaszcza jak włączyłem podgrzewanie tylnej szyby albo klimę, najgłośniej było tak przy 2tyś obrotów
U nas strumienica taj świszczy bo ktoś ją zamontował zamiast katalizatora.
- Od: 6 sty 2016, 18:23
- Auto: Mazda Premacy 1.8 16V + LPG
Strona 1 z 1