Lekko niebieski dym z rana
Strona 1 z 1
mam problem z brata premacy 2.0 czasami po przestoju nocnym podczas zapalania z rana puszcza lekko nibieskiego dymka myslałem ze to uszczelniacze ale nie ubywa oleju i nie zawsze przykapca moze ktos miał z was taki problem
Ostatnio edytowano 29 sty 2015, 17:38 przez honzik, łącznie edytowano 2 razy
- Od: 30 lis 2013, 19:48
- Auto: premacy 2.0 131km 2002r
rajtkezjusz napisał(a):ciekawe jaki zapach ma ten dymek,oleju,paliwa?to przybliży diagnozę
Pewnie paliwa,miałem to samo,zmieniam olej częściej i na jak najświeższy,problemu nie ma. Nie potrafię tego racjonalnie wytłumaczyć.
-
rav 75
Yard napisał(a):Czyli pali olej, tylko w ilościach, których nie zauważasz.
I to w całym zagadnieniu jest najciekawsze. Pracuję w serwisie aut japońskich,auta nowe,bez przebiegu (tzn. średni przebieg dla tych aut – 5 kilometrów), a jak go chłopaki pochechłają,bo stoi na placu miesiąc,puści takiego niebieskiego bąka że ból głowy. Oczywiście śmierdzi niespaloną benzyną.
Ubytki oleju w silnikach fp/fs to chyba już norma,nie chce mi się wierzyć że nie da się tego nie zauważyć. Mnie proponowano wymianę: sondy lambda,katalizatora,wtryskiwaczy,filtra paliwa i wielu innych rzeczy których to nazw wymieniać mi się nie chce. Świece,mimo gazu,wymieniam co 20kkm(bkr5e-11),przewody (sentech) razem ze świecami,ubytki oleju na poziomie 0.5 – 0.7 l/10000km. Lałem olej Texaco,przy niskich temperaturach bąk niebieski był,leję mobila,od 2 lat- bąka nie ma.
Mam nadzieję że swoją wypowiedzią nikogo nie urażam.
-
rav 75
wymieniałem olej niedawno i od wymiany do wymiany nie dolewałem nic i przy wymianie stan był jak zawsze jezdze na valvoline 10w40 maxlife i to mnie najbardziej dziwi
honzik » 24 grudnia 2014, o 11:19
teraz od kilku dni obserwuje nie przykapca juz tego nie rozumiem
honzik » 9 lutego 2015, o 13:31
zalałem cylindry nafta na noc i po tym zabiegu kopci jeszcze bardziej czyli wychodzi na pierscienie
honzik » 24 grudnia 2014, o 11:19
teraz od kilku dni obserwuje nie przykapca juz tego nie rozumiem
honzik » 9 lutego 2015, o 13:31
zalałem cylindry nafta na noc i po tym zabiegu kopci jeszcze bardziej czyli wychodzi na pierscienie
- Od: 30 lis 2013, 19:48
- Auto: premacy 2.0 131km 2002r
Strona 1 z 1