Witam
Przepraszam jeżeli pytam o coś co już było jednak nie znalazłem wiec pytam.
Mianowicie czy w silniki benzynowym 1.8 pompa wody jest napędzana z pasa rozrządu i trzeba ją wymienić z rozrządem. Bo jeżeli pompa jest napędzana z paska klinowego i jest gdzieś na wierzchu to będę mógł ja wymienić za jakiś czas. A pytanie inne, jest do premacy jakaś książka w stylu "sam naprawiam".
Premacy 1,8 pompa wody
Strona 1 z 1
Napędza ja pasek klinowy a jest tak umiejscowiona ze wiąże się to z dobieraniem do rozrządu.
Nie jestem tego na 100% pewien ale nie jest ona droga i zaleca się wymianę razem z rozrządem,bynajmniej serwisy w BE zalecają,bo niektórzy mówią ze i przy drugim dopiero.
Pozdrawiam
Marian
Nie jestem tego na 100% pewien ale nie jest ona droga i zaleca się wymianę razem z rozrządem,bynajmniej serwisy w BE zalecają,bo niektórzy mówią ze i przy drugim dopiero.
Pozdrawiam
Marian
"Życie jest jak badziewie na kole – raz na górze, a raz na dole."
Sprzedam, Ford Fokus tytanium 2013, PB.klik w link
Sprzedam, Ford Fokus tytanium 2013, PB.klik w link
-
Zoom -Zoom from Belgium
- Od: 26 mar 2010, 14:31
- Auto: Było CP,
Była M6 GH
Jest MX-5NBfl
Jest M3 BM Sport 2.2 Diesel Sedan.
Potwierdzam. Umiejscowienie pompy wody zmusza do rozebrania rozrządu (sam to przerabialem) więc jeśli robisz rozrząd to wymień pompe. Chyba że jest to pierwsza wymiana rozrządu to można się wstrzymać. Producent zaleca wymianę co drugą wymianę rozrządu.
- Od: 25 lip 2010, 10:16
- Auto: Premacy 1.9 Exclusive 114KM
u kolegi yard na jego stronie znajdziesz książkę ale po rosyjsku bo polska nie istnieje musisz się posiłkować instrukcjami z BJ i GW/GF
- Od: 23 kwi 2009, 18:25
- Auto: premacy 99r 101KM pb/lpg
Strona 1 z 1