Nie działa prędkościomierz – impulsator

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.
PostTen post został usunięty przez Yard 24 kwi 2015, 21:01.
Powód: porządki

Postprzez daniel____ » 22 cze 2011, 21:09

Witam , mam problem w mazdzie , a mianowicie nie działa licznik kilometrów ani prędkościomierz,
rok prod autka to 2001 2.0 ditd . czy ktoś posiada jakiś schemat albo informacje jak i od czego zacząć szukać ??? dodam jeszcze ze była wymieniana pompa abs , ale abs chodzi bezproblemowo, po podłączeniu kompa zero błędów. z góry dzięki za informacje

przez daniel____ » 23 czerwca 2011, o 13:13

Zanim napisalem swój post uważnie przeczytalem inne podobne tematy, ale sprawa wygląda tak że w mojej skrzyni w miejscu gdzie powinien się znajdować czujnik jest tylko zaślepka, więc moje pytanie , skąd licznik bierze sygnał dla prędkościomierza ?
daniel____
 

Postprzez Enzoo » 23 cze 2011, 13:01

A bierze? Przecież napisałeś, że nie działa. Tak na poważnie to zacznij od impulsatora w skrzyni. Często siadają w Premacy, w przedliftingowej impulsator wygląda tak (są różne szerokości tej plastikowej zębatki):
Załączniki
Impulsator-Premacy.jpg
Ostatnio edytowano 24 kwi 2015, 21:02 przez Yard, łącznie edytowano 1 raz
Powód: zdjęcia
MAZDA PREMACY – Coche de la familia japonesa / Stwórzmy wspólnie PORADNIK pompy DENSO do DiTD http://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopic.php?f=89&t=41713&start=360
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 18 cze 2010, 13:06
Posty: 153 (4/0)
Skąd: Północna Wielkopolska
Auto: Premacy '00 RF2A 90 KM sprzedana :(
Premacy '05 FP 100 KM

Postprzez daniel____ » 23 cze 2011, 21:44

witam , no racja , nie bierze bo przecież nie działa, w takim razie skąd powinien brać sygnał , ?? przepatrzylem skrzynie i nigdzie nie ma tego czujnika , jedynie zaślepka jest w tym miejscu gdzie powinien być .
daniel____
 

Postprzez brccrx » 23 cze 2011, 22:50

Yard napisał(a):Umiejsowienie i numer przekładni napędu szybkościomierza odnosi się do wersji benzynowej 2,0 dla wersji od 2001. Są dwa rodzaje. Drugi kosztuje ok 800 zł (G57717400).W 1,8 jest droższa wersja i inny (F52317400A).
Dla wersji do 2001 w przypadku benzyny jest tylko ta droższa wersja (F52317400A). Dla wszystkich modeli.
Za to zgadza się ten opis i niższa cena dla diesla do 2001. Natomiast w dieslu od 2001 nie ma tego. Albo zapomnieli narysować. ;)


Jezeli kolega Yard ma racje to u ciebie moze ten impulsator nie wystepowac, moze bys czujnik gdzie indziej, ale musi byc w skrzyni.
Kiedy wystapila ta usterka?
Uzupelnij profil o informacje z pierwszego postu.
Witamy na forum.
Pozdrawiam
nic tak w zyciu nie cieszy jak dzwiek VTEC-a bez wydechu o poranku

AUX w fabrycznym radiu Premacy przed liftem
viewtopic.php?f=121&t=118848
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 29 kwi 2011, 14:05
Posty: 81 (1/0)
Skąd: Longford IRL
Auto: Ford Transit SWB 2.0 2001r
Mitsubishi FTO 1.3 Turbo 1997
Mitsubishi FTO 2.0 v6 Mivec 2000 Version R.
Honda CRX 1.5 1989....

Postprzez optinet » 23 cze 2011, 23:25

Wynika z tego że Premacy DITD po lifcie nie ma impulsatora a prędkość brana jest z ABS-u, ciekawe że w benzynie po lifcie nie zrezygnowano z impulsatora w skrzyni. Czy prędkościomierz przestał Ci działać po wymianie pompy ABS ?
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 2 maja 2009, 18:42
Posty: 62
Skąd: Warszawa
Auto: Premacy DiTD 2000 r.

Postprzez daniel____ » 24 cze 2011, 07:53

Zgadza sie , nie ma czujnika , podmienilem na starą pompe abs i prędkośc pokazuje ale znow abs nie dziala bo jest w niej przekaźnik uszkodzony, musze w takim razie z dwóch pomp zrobić jedną , czyli sygnał jest brany z abs,u . pozdro , JUZ uzupełniam profil :)
daniel____
 

Postprzez arcipek » 10 sie 2011, 22:23

Witam serdecznie.
Potrzebuje pomocy w znalezieniu odpowiedniego impulsatora a na allegro nie ma zbyt duzego wyboru.
Wyciągnąłem ze skrzyni coś takiego:
Obrazek

Uploaded with ImageShack.us

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us
Obrazek

Uploaded with ImageShack.us

Może ktoś wskaże mi odpowiedni egzemplarz na aukcji albo ewentualnie podpowie
na co zwrócić uwage przy doborze. A może ktoś ma odsprzedać takie cudo?
Pozdrawiam
Avatar użytkownika
Początkujący
 
Od: 23 kwi 2011, 16:28
Posty: 5
Skąd: Kobyłka
Auto: Mazda Premacy 2000r
2.0 DiTD(chyba) 66kW

Postprzez Yard » 11 sie 2011, 06:28

Gdybyśmy wiedzieli gdzie mieszkasz, jaki masz samochód ....
Wróżyć to tutaj nikt jak na razie nie potrafi. :)
Uzupełnij profil.
Avatar użytkownika
Moderator
 
Od: 13 mar 2004, 21:32
Posty: 3016 (61/37)
Skąd: Gdańsk
Auto: 323 BG 1992 1,3 16V 73 KM
Peugeot Partner Tepee Outdoor 2016 1,6 BlueHDi 120 KM

Postprzez arcipek » 11 sie 2011, 07:32

Witam serdecznie.
Masz racje. Nic nie było wiadomo o mnie a zwłaszcza o moim aucie.
Teraz profil juz uzupełniony wiec czekam na rady.
Avatar użytkownika
Początkujący
 
Od: 23 kwi 2011, 16:28
Posty: 5
Skąd: Kobyłka
Auto: Mazda Premacy 2000r
2.0 DiTD(chyba) 66kW

Postprzez wiaktor » 11 sie 2011, 10:22

Witam,

Posiadam Premacy CP 2.0 90KM 2000r. i zdechnięty prędkościomierz. Za cholerę nie mogę namierzyć tego impulsatora. Po wskazówkach Steva, żeby wyjąć akumulator nie mogę namierzyć tej powyginanej blachy do odkręcenia. Po wybebeszeniu premacy zrobiłem fotkę:
20110713142706.jpg

Może ktoś z forumowiczów doradzi gdzie to cholerstwo siedzi.

Pzdr. wiaktor
Avatar użytkownika
Początkujący
 
Od: 11 cze 2007, 23:03
Posty: 7
Skąd: Szczecin
Auto: Premacy 2.0 DTI – 2000r

Postprzez Enzoo » 11 sie 2011, 19:48

Miałem dokładnie taki jak Twój, ale że się spieszyłem, a akurat nie było takiego na Allegro, to zakupiłem inny..
Impulsator_Premacy_nowy.jpg

i też pasował. Rok już jeździ i nic się nie dzieje.

Ale numer chyba mam impulsator do Xedosa :D
Ostatnio edytowano 24 kwi 2015, 21:06 przez Yard, łącznie edytowano 1 raz
Powód: zdjęcia
MAZDA PREMACY – Coche de la familia japonesa / Stwórzmy wspólnie PORADNIK pompy DENSO do DiTD http://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopic.php?f=89&t=41713&start=360
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 18 cze 2010, 13:06
Posty: 153 (4/0)
Skąd: Północna Wielkopolska
Auto: Premacy '00 RF2A 90 KM sprzedana :(
Premacy '05 FP 100 KM

Postprzez Steve » 11 sie 2011, 20:38

Jesli dobrze kojarze to zdjecie zrobiles od strony aku....
Więc impulsator masz w rzucie za palcem na SKRZYNI.
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 22 lip 2005, 18:15
Posty: 357 (12/15)
Skąd: IP33 BSE
Auto: mat + 3.4L V6 :-8

Postprzez arcipek » 11 sie 2011, 20:49

Duży koszt nie jest. Moze zaryzykuje.
Jak sie uda to dam znac.
Avatar użytkownika
Początkujący
 
Od: 23 kwi 2011, 16:28
Posty: 5
Skąd: Kobyłka
Auto: Mazda Premacy 2000r
2.0 DiTD(chyba) 66kW

Postprzez Enzoo » 12 sie 2011, 10:11

Poproś żeby sprzedawca wyjął i zrobił zdjęcie, bo tak to nie wiadomo jaka jest zębatka.
MAZDA PREMACY – Coche de la familia japonesa / Stwórzmy wspólnie PORADNIK pompy DENSO do DiTD http://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopic.php?f=89&t=41713&start=360
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 18 cze 2010, 13:06
Posty: 153 (4/0)
Skąd: Północna Wielkopolska
Auto: Premacy '00 RF2A 90 KM sprzedana :(
Premacy '05 FP 100 KM

Postprzez arcipek » 18 sie 2011, 05:30

Miałeś rację.
Inna zębatka.
Ale zmieniłem ze starego impulsatora i wszystko super!!!
Dzięki bardzo za pomoc! :)
Avatar użytkownika
Początkujący
 
Od: 23 kwi 2011, 16:28
Posty: 5
Skąd: Kobyłka
Auto: Mazda Premacy 2000r
2.0 DiTD(chyba) 66kW

Postprzez kukpk » 17 gru 2011, 11:12

Witam. Mam od ok. roku Mazdę Premacy 2001r. 2.0 diesel 101KW. Ostatnio wystąpiła usterka taka jak opisywana powyżej. Padł czujnik prędkościomierza. Nowy musiałem nabyć w ASO Mazdy, koszt wraz z gumową uszczelką to około 380zł. Wyjęcie starego czujnika okazało się dość kłopotliwe- żeby dostać się do niego trzeba było wyjąć akumulator wraz z jego podstawą, sam czujnik też sprawiał wielki opór, nie chciał łatwo się poddać z wyjęciem. Montaż nowego okazał się spacerkiem z górki. teraz działa wszystko jak należy. Pozdrawiam!:)
kukpk
 

Postprzez PTAHOL » 26 gru 2011, 15:45

interesuje mnie wymiar zaznaczony na zdjęciu. Mam Mazdę 626 2001r 2.0 DITD 110 km ale w większości będą z tego co widzę podobne bądź takie same impulsatory. Bo w moim modelu już go nie montowali tylko jest taka zaślepka (atrapa, imitacja).
Załączniki
18907257_200.0.jpg
Zapraszam do oglądania

http://www.polskajazda.pl/Samochody/Mazda/626/67051
Avatar użytkownika
Początkujący
 
Od: 13 mar 2009, 00:25
Posty: 7
Skąd: Elbląg
Auto: MAZDA 626 GF 2001 DITD 110KM HATCHBACK

Postprzez Anioł » 2 mar 2012, 10:24

Witam kolegów, proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu który męczy mnie od kilku dni. Padł mi czujnik prędkościomierza, co jak wiemy jazda bez niego jest dość kłopotliwa. W między czasie nabyłem taki sam jak na powyższym zdjęciu, które zamieścił kolega" optinet " i " PTAHOL". Czy ten czujnik będzie pasował do Premacy 2.0 DITD 90 KM. Pytam ponieważ oryginalny zamontowany jest w aluminiowej obudowie, natomiast ten na zdjęciu jest w plastikowej. Pomijając fakt, iż aby wyciągnąć stary to trzeba się nieźle nagimnastykować. Osobiście nie wykręciłem ze względu na moc jaka go trzyma i nie mam sposobu na to aby go ruszyć z miejsca. Siedzi jak przyklejony.
Czy któryś z kolegów miał już taki przypadek i montował takowy czujnik? Pozdrawiam.
Avatar użytkownika
Początkujący
 
Od: 16 wrz 2010, 22:26
Posty: 7
Skąd: Pomorze
Auto: Mazda Premacy 2.0 DiTD (90 KM) 2000r.

Postprzez Anioł » 3 mar 2012, 19:58

Witam ponownie, sprawa impulsatora wygląda następująco. Impulsator z benzyny nie pasuje do diesla, różnica jest w długości oraz samym wykonaniu. Benzyna jest z tworzywa, a diesla z aluminium/ mówię o mocowaniu/. Tak czy owak, ditd tylko oryginał. Aktualna cena 402 zł ASO Mazda.
Avatar użytkownika
Początkujący
 
Od: 16 wrz 2010, 22:26
Posty: 7
Skąd: Pomorze
Auto: Mazda Premacy 2.0 DiTD (90 KM) 2000r.

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

Moderator

Moderatorzy 5 / Premacy