witam mam takie pytanko w jakich kolorach mozna jezdzic w polsce na swiatlach mijania
czy jezeli zaloze niebiekie ksenony to czy policja moze mnie zatrzymac i kazac wymontowac te zarowki?????
kolor swiatel mijania
Strona 1 z 1
a ory masz te xenony czy poprostu zenony?
Jak te drugie to zadna barwa Ci nie pomoze,to jest nielegalne na drodze publicznej wg prawa.
Z niebieska jest to samo nielegalna,ale i tak ile aut ma niebieskawe zenony i jakos jezdza
do czasu...
Jak te drugie to zadna barwa Ci nie pomoze,to jest nielegalne na drodze publicznej wg prawa.
Z niebieska jest to samo nielegalna,ale i tak ile aut ma niebieskawe zenony i jakos jezdza
do czasu...
-
Stivi
w taj chwil mam zwykle zoltem ale zastanawiam sie nad zmiana na biale xnenony bo biale z tego co sie orjetuje mozna miec
wszystkie odpowiedzi znajdziesz w dziale Tuning lub bedzie w dziale M6.
Jest tego bardzo bardzo duuuzo.
Milej lektury.
Jest tego bardzo bardzo duuuzo.
Milej lektury.
-
Stivi
paradox2604 napisał(a):niebiekie ksenony to czy policja moze mnie zatrzymac i kazac wymontowac te zarowki
Po pierwsze primo ksenon posiada "palnik", a wszelkie żarówki ksenonowe nie mają z tym nic wspólnego.
Po drugie primo prawo o ruchu drogowym dopuszcza posiadanie barwy białej oraz żółtej.
paradox2604 napisał(a):biale xnenony bo biale z tego co sie orjetuje mozna miec
Cały zestaw, lampa i żarówka lub ksenon, są homologowane. To oznacza, że do reflektora z żarówką H1 nie możesz w świetle prawa włożyć palnika ksenonowego H1. Tutaj barwa nie ma najmniejszego znaczenia. Natomiast posiadając w swojej lampie z soczewką palnik ksenonowy o barwie 6000 i mniejszej, istnieje mniejsze ryzyko kontroli drogowej
Dokladnie kolega pawelMX6 Ci opisal w skrocie "zenony".
Jesli wpakujesz "zenki" w lampe nie bedziesz mial juz w ogole zadnej homologacji.Takze sam wyciagnij wniosek czy warto posiadac "zenony".
pawelMX6 napisał(a):Cały zestaw, lampa i żarówka lub ksenon, są homologowane.
Jesli wpakujesz "zenki" w lampe nie bedziesz mial juz w ogole zadnej homologacji.Takze sam wyciagnij wniosek czy warto posiadac "zenony".
-
Stivi
Stivi, osobiście korzystałem z ksenonów 6000K dokładnie rok, od listopada 2008. Kilka dni temu zmieniłem lampy na te z wersji japońskiej, z innym typem żarówki, i musiałem założyć je bez ksenonu. Powiem szczerze... po roku jeżdżenia w świetle nastała po prostu ciemność
Zupełnie bez porównania....
Strona 1 z 1