Swiatła stopu nie działają

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez mateuszbanas » 8 maja 2009, 20:49

Witam! mam problem, właśnie wrócilem do domu i sąsiad mowi ze nie mam stopu. zarówki sa chyba dobre. co to moze byc? nie znam sie kompletnie
mateuszbanas

Postprzez radekbialy » 9 maja 2009, 17:45

moze bezpieczniki a jak nie to czujnik przy pedale hamulca moze nie łaczyc
Forumowicz

Od: 15 maja 2008, 22:47
Auto: 626 2.0 99r 136KM

Postprzez otiks » 9 maja 2009, 21:27

mateuszbanas zapoznaj się z regulaminem i popraw temat a także uzupełnij opis.

Sprawdź mimo wszystko żarówki, ostatnio też nie chciało mi się w to wierzyć ale spaliły mi się obie tylne pozycyjne w tym samym czasie.
Otiks
ObrazekMazda MPV LW 2.0 MZR-CD 136KM '02
Forumowicz
CUP 2012 miejsce 1

Od: 28 kwi 2007, 22:43
Auto: MPV '02, RX-8 '06 RIP –> GT86

Postprzez wac_ns » 16 maja 2009, 08:44

klosze są zakręcone na dwóch wkrętach krzyżakowych, następnie blokuje zaczep u góry lampy, przesówasz więc lampę na zewnętrzną stronę autka i zostaje jeszcze na dole kołek plastikowy na wcisk delikatnie z czuciem ciągniesz do siebie i wyskoczy bez problemu, co do samej żarówki to do stopu jest:

Żarówka 12V bez osłonowa wciskana dwuwłóknowa światło stop i pozycyjne (postojowe) 21W/5W

sam dziś wymieniłem jedną – bo dostałem pouczenie ;–)
[img]http://www.wac.zum.pl/mazdaspeed1.jpg[/img]

MOJA MADZIA.... http://forum.mazdaspeed.pl/viewtopic.php?t=60481&highlight=premacy
Forumowicz

Od: 7 lip 2008, 09:22
Auto: Mazda Premacy 2005(74KW-104KM)

Postprzez lukepl » 20 maja 2009, 23:05

U mnie był podobny problem. Żarówka była dobra. Sprawdzałem w drugiej lampie. Okazało się, że w oprawce żarówki coś nie styka. Trzeba wcisnąć delikatnie kabel do środka jakimś dłutem (może cienkim śrubokrętem). powinno pomóc.

Wie ktoś gdzie można takie oprawki kupić? Są dość nietypowe (w warsztacie pytali czy ta mazda to wersja amerykańska).
lukepl