Czy włącza się klimatyzacja gdy na zewnątrz zimno?
1, 2
Witam,mam pytanie czy klima w temperaturze na zewnątrz oscylującej w okolicach 0 stopni celsjusza powinna się załączać?
Zauważyłem,że po wciśnięciu guzika A/C nic się nie dzieje.Czy tak powinno być,czy może coś jest nie tak??
P.S. Po naciśnięciu guzika zapala się lampka na nim (zielona) i to wszystko.....
Zauważyłem,że po wciśnięciu guzika A/C nic się nie dzieje.Czy tak powinno być,czy może coś jest nie tak??
P.S. Po naciśnięciu guzika zapala się lampka na nim (zielona) i to wszystko.....
Ostatnio edytowano 1 maja 2015, 20:46 przez Yard, łącznie edytowano 1 raz
Powód: temat
Powód: temat

- Od: 18 kwi 2004, 21:52
- Auto: Mazda 6 GH MZR-CD Wagon
obroty silnika delikatnie skacza do góry? u mnie przy 1,8 benz tak o 400 obr/min
rt
rt
Przyjmę zlecenia – administracja IT – Warszawa / Poznań / Lublin – a zdalnie wszedzie. http://www.itct.com.pl
- Od: 11 sie 2007, 20:17
Klimatyzacja może nie działać, gdy na zawnątrz panuje temperatura ujemna (wyświetlacz pokazuje włączenie AC, ale system automatycznie pozostaje wyłączony). 
-
FGZ
Yard napisał(a):Są dwa czujniki temperatury, na podszybiu od strony kierowcy (taki cypek) i przy stacyjce (taka krateczka mała). Na podstawie ich odczytów i ustawionej temperatury działa klima.
Ten na podszybiu to nie czujnik temperatury ale czujnik nasłonecznienia (obecny defacto w klimatroniku tylko, w manualu jest zaślepka). Odpowiada za wydajność klimy w zależności od nasłonecznienia. Drugi czujnik temperatury (zasysa powietrze przez krateczkę) stwierdza tylko temp. wewnątrz pojazdu.
Klimatyzacja nie uruchomi się jesli temp. jest poniżej zera (to znaczy może się zapalić nawet kontrolka ale nie spręża). Przy 4-5 stopniach mrozu nawet nie zapala się zielona kontrolka A/C (w klimatroniku).
Jeśli jest zero stopni to niekoniecznie skoczą obroty – może tylko usłyszysz zwiększone obciążenie silnika. Przy wyższych temperaturach może się wahnąć ale to będzie +20 obrotów i zejdzie w ułamku sekundy. W benzyniakach jest to wahnięcie wyraźne a w dieslu właściwie go nie ma.
Jeśli nie masz absolutnie żadnej reakcji na zwiększone obciażenie to możesz mieć za mało czynnika. Poza tym – na mrozie sprężarka nie załączy się w ogóle.
Jeśli masz pytanie o cokolwiek to najpierw poszukaj TUTAJ (PORADNIK) – pewnie ktoś już zadał to pytanie i odpowiedzi są już gotowe.
z przyczyn niezależnych bardzo ograniczony w dostępie – :(
xANDy napisał(a):usłyszysz zwiększone obciążenie silnika
xANDy napisał(a):Jeśli nie masz absolutnie żadnej reakcji na zwiększone obciażenie to możesz mieć za mało czynnika
Zwróc uwagę na te dwa fakty...
Jeśli masz pytanie o cokolwiek to najpierw poszukaj TUTAJ (PORADNIK) – pewnie ktoś już zadał to pytanie i odpowiedzi są już gotowe.
I nadal mam problem z uruchomieniem klimy.Po wjechaniu do ciepłego pomieszczenia i staniu w nim auta przez kilka godzin (warsztat u Jaksy :–)) po włączeniu klimy żadnej reakcji tylko zielona lampka na włączniku.
Może ktoś wie gdzie się znajduje jakiś czujnik temperatury czy coś co jest odpowiedzialne za załączanie klimy??
Podpowiem,że na jesieni czyściłem układ wentylacji domowym sposobem tj. środkiem do klimy firmy "moje auto". Czy to mogło być powodem??[/list]
Może ktoś wie gdzie się znajduje jakiś czujnik temperatury czy coś co jest odpowiedzialne za załączanie klimy??
Podpowiem,że na jesieni czyściłem układ wentylacji domowym sposobem tj. środkiem do klimy firmy "moje auto". Czy to mogło być powodem??[/list]

- Od: 18 kwi 2004, 21:52
- Auto: Mazda 6 GH MZR-CD Wagon
U mnie dziala klima nawet przy -10, oczywiscie nie od razu sie wlacza, dopiero jak sie auto nieco nagrzeje.
Moze masz niedobory czynnika? Jak pamietam, jesli jest za niskie cisnienie w ukladzie to za diabla klima sie nie wlaczy mimo zapalajacej sie kontrolki. Warto podjechac do zakladu zajmujacego sie klimatyzacjami i sprawdzic.
Moze masz niedobory czynnika? Jak pamietam, jesli jest za niskie cisnienie w ukladzie to za diabla klima sie nie wlaczy mimo zapalajacej sie kontrolki. Warto podjechac do zakladu zajmujacego sie klimatyzacjami i sprawdzic.
Pozdrawiam
Jak o klimie to o klimie
U mnie na klimie manualnej wszystko chodzi nawet przy -12 stopniach C. Sprawdziłem . Jest OK. I grzeje z włączoną klimą i nawet błyskawicznie działa osuszacz,i chłodzi auto. Poza tym to słychać i czuć jako dodatkowe obciązenie silnika. Faktem jest ,ze klima jest szczelna,odgrzybiona,potraktowana i chemią i ultra i infradżwiekami,i jeszcze cos tam
Byłem w serwisie od klimatyzacji i podobno -nie miała wad i dodatkowo została sprawdzona.
Reasumujac – moja prosta w działaniu manualna klimatyzacja w największe mrozy
ma sie dobrze.Pozdrawiam . Marek61
Reasumujac – moja prosta w działaniu manualna klimatyzacja w największe mrozy
xANDy napisał(a):Jeśli nie masz absolutnie żadnej reakcji na zwiększone obciażenie to możesz mieć za mało czynnika
Łukasz napisał(a):Dziś testowałem klimę po uszczelnieniu i nabiciu i jest ok
Czyli miałem rację już 2 miesiące temu...
![krzywy :]](./images/smilies/krzywy.gif)
Łukasz napisał(a):Dziś testowałem klimę po uszczelnieniu i nabiciu
Gdzie to robiłeś?
Ja muszę jechać na wiosnę na jakiś przegląd
P.S
Zauważyłem że po włączeniu klimy szyby się za szybko nie chcą odparować.. może do wymiany jest już osuszacz?
W drugim aucie momentalnie "odpuszcza"
Riki napisał(a):Zauważyłem że po włączeniu klimy szyby się za szybko nie chcą odparować.. może do wymiany jest już osuszacz? ysz
W drugim aucie momentalnie "odpuszcza"
mi przednia odparowuje momentalnie po włączeniu AC...
A mi w lecie odparowywała expresem, a teraz zdecydowanie wolniej, czyżby czynnik tak szybko zniknął? generalnie w ciepłe dni działa i chłodzi ,
Jeszcze jedno , czy pisząc osuszacz macie na myśli filtr kabinowy?
dzięki
Jeszcze jedno , czy pisząc osuszacz macie na myśli filtr kabinowy?
dzięki
marcin711 napisał(a):Jeszcze jedno , czy pisząc osuszacz macie na myśli filtr kabinowy?
nie
tutaj masz trochę info
http://www.cbc.pp.com.pl/cbc/klimatyzacja.html
1, 2