Różne problemy z klimatyzacją.

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez piotmar » 17 lip 2010, 14:58

odnośnie mojego problemu z klimatyzacją to ostrzegam wszystkich, którzy jeżdżą z nieszczelnym układem klimatyzacji otóż u mnie jak się okazało przez dziurawy przewód tak sobie pociągło wilgoci, że w końcowym rezultacie osuszacz się rozleciał iiii cały układ do rozbierania i czyszczenia co już raz robili i klima działała super przez jakichś 10minut, pewnie za jakiś czas pokuszę się znowu, a na razie odpuszczam. Pozdrawiam!
Początkujący
 
Od: 10 lip 2010, 15:05
Posty: 16
Skąd: Krosno
Auto: Premacy 2003 2,0DITD

Postprzez barman54 » 17 kwi 2011, 13:04

Mam to samo, tez nawet mi się kompresor nie załączał, byłem w warsztacie nabili mi azotu( żeby sprawdzić czy jest nieszczelność) no i sprężarka klimy ruszyła, niestety za 2 dni cały azot uciekł czyli to się = z nieszczelnością i teraz muszę szukać dziury hehe. Więc Nie martw się, jeżeli masz zero czynnika to nie ma możliwości żeby ci klima ruszyła. Pozdrawiam
Avatar użytkownika
Początkujący
 
Od: 26 mar 2011, 14:25
Posty: 27
Skąd: Będzin
Auto: Premacy 2001 1.8 114KM lpg:–)

Postprzez ziggy_powrot_gwiazdy » 17 kwi 2011, 20:02

a możecie mi powiedzieć ile kosztuje takie sprawdzenie nieszczelności i nabicie klimy?

jest ewentualnie jakiś słaby punkt który pada w takich sytuacjach często?

u mnie tez sie nie załacza sprężarka a wczesniej dzialała słabo, więc pewnie czynnika już nie ma – samochód ma 11 lat ma prawo

pozdr
rt
Przyjmę zlecenia – administracja IT – Warszawa / Poznań / Lublin – a zdalnie wszedzie. http://www.itct.com.pl
Forumowicz
 
Od: 11 sie 2007, 19:17
Posty: 105
Skąd: Poznań/Trawniki/Warszawa/Lublin

Postprzez say » 17 kwi 2011, 20:30

Od 180 zł w górę. Najczęściej pękają przewody gumowe zwłaszcza ten idący do chłodnicy (HOT), gnije osuszacz, rzadziej sprężarka lub wymiennik. A może coś przywaliło w chłodnicę?
Pozdrawiam
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 14 lip 2007, 07:58
Posty: 1620 (0/1)
Skąd: Szczecin
Auto: Premacy DiTD '02 7 os.
MB W168 1.4 Pb

Postprzez barman54 » 18 kwi 2011, 08:55

Jak będę sprawdzał to od razu napisze co u mnie Poszło, mi za samo nabicie krzyknęli 150zł. Pozdrawiam
Avatar użytkownika
Początkujący
 
Od: 26 mar 2011, 14:25
Posty: 27
Skąd: Będzin
Auto: Premacy 2001 1.8 114KM lpg:–)

Postprzez m323m » 23 kwi 2011, 05:39

witam,a co to za olej się uzupełnia ?przy klimie
BYŁA 323 SEDANIK 96R,PREMACY 99R, OBECNIE 626GF
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 22 gru 2007, 00:10
Posty: 155 (1/1)
Skąd: Warka
Auto: MAZDA 626 GF, 1.8 90KM,

Postprzez say » 23 kwi 2011, 06:42

Pytasz o jego rodzaj czy o to po co jest? Oznaczeń nie znam, powód bycia go tam jest prosty: smarowanie sprężarki :).
Pozdrawiam
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 14 lip 2007, 07:58
Posty: 1620 (0/1)
Skąd: Szczecin
Auto: Premacy DiTD '02 7 os.
MB W168 1.4 Pb

Postprzez Yard » 23 kwi 2011, 07:45

Wczoraj pojechałem nabić klimę ponieważ przestała działać. Okazało się, że przetarł się przewód, który idzie pod filtrem powietrza.
Avatar użytkownika
Moderator
 
Od: 13 mar 2004, 21:32
Posty: 3016 (61/37)
Skąd: Gdańsk
Auto: 323 BG 1992 1,3 16V 73 KM
Peugeot Partner Tepee Outdoor 2016 1,6 BlueHDi 120 KM

Postprzez m323m » 23 kwi 2011, 17:38

pytam gdzie się go nalewa,i jaki to jest olej?
BYŁA 323 SEDANIK 96R,PREMACY 99R, OBECNIE 626GF
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 22 gru 2007, 00:10
Posty: 155 (1/1)
Skąd: Warka
Auto: MAZDA 626 GF, 1.8 90KM,

Postprzez say » 23 kwi 2011, 19:10

Olej wprowadzany jest razem z czynnikiem chłodzącym, tymi samymi wężami. Krąży po układzie wraz z czynnikiem.
Pozdrawiam
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 14 lip 2007, 07:58
Posty: 1620 (0/1)
Skąd: Szczecin
Auto: Premacy DiTD '02 7 os.
MB W168 1.4 Pb

Postprzez m323m » 27 kwi 2011, 22:07

u mnie klima działa, lecz przy załączaniu się sprężarki odczuwa się wyraźny spadek mocy a czasami nawet szarpie,do tego jak się sprężarka włącza słychać taki trzask jak by maskę zamykał , niewiem czy tak ma być czy się sprężarka zaciera i stawia duży opór silnikowi?
BYŁA 323 SEDANIK 96R,PREMACY 99R, OBECNIE 626GF
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 22 gru 2007, 00:10
Posty: 155 (1/1)
Skąd: Warka
Auto: MAZDA 626 GF, 1.8 90KM,

Postprzez marasmuzyk » 3 cze 2011, 18:49

Witam,wczoraj nabiłem klime po sprawdzeniu szczelnośći wszystko by było ok tylko wentylator pochodzi minutę potem wyłączy się na minute nie wiem czy tak ma być bo nawet mechanik ma wątpliwości. Jak miałem mondeo to wentylator chodził cały czas.Może ktoś z kolegów coś wie na ten temat :)
Początkujący
 
Od: 13 maja 2011, 17:32
Posty: 20
Skąd: Góra,Dolnośląskie
Auto: Mazda Premacy,2000r DiTD 90KM

Postprzez say » 3 cze 2011, 18:50

Tak ma być.
Pozdrawiam
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 14 lip 2007, 07:58
Posty: 1620 (0/1)
Skąd: Szczecin
Auto: Premacy DiTD '02 7 os.
MB W168 1.4 Pb

Postprzez marasmuzyk » 3 cze 2011, 18:52

Dzięki kolego ale jesteś szybki :)
Początkujący
 
Od: 13 maja 2011, 17:32
Posty: 20
Skąd: Góra,Dolnośląskie
Auto: Mazda Premacy,2000r DiTD 90KM

Postprzez kolarek » 4 cze 2011, 08:43

Witam kolegów.Ja również pojechałem "nabić" klimę .Cały proces trwał ponad godzinę,gość wytworzył próżnię,nabił czynnikiem układ,klima ruszyła ;na zamkniętym obiegu było przy kratkach 2-3 stopnie Celcjusza.Już się cieszyłem z miłego chłodku w środku :–) .Jednak przy sprawdzaniu wycieków okazało się,że czynnik uchodzi z chłodnicy (skraplacza) :( .Gość stwierdził,że szkoda mojej kasy bo mogę się nacieszyć chłodkiem może dwa miesiące albo dwa dni.Spuścił czynnik z układu zainkasował marne 40 PLN i pozostałem w punkcie wyjścia ale z wiedzą o kosztach ,które mnie czekają.Najtańsza chłodnica na alledrogo 360PLN z wysyłką a wymiana mam nadzieję z pomocą kolegów z forum nie sprawi mi dużo problemów.Czy ktoś z kolegów wymieniał już skraplacz w swojej Madzi?Czy wystarczy odchylić chłodnicę cieczy czy trzeba spuścić płyn z układu chłodzenia i wyjąć po kolei obie chłodnice <co?>
Avatar użytkownika
Początkujący
 
Od: 7 sty 2011, 18:03
Posty: 28 (0/1)
Skąd: DSR- Środa Śląska
Auto: MAZDA PREMACY '99 2,0 DiTD

Postprzez krolik_1986cz » 5 cze 2011, 20:49

Witam a ja zwracam się o pomoc z takim problemem tydzień temu nabyłem Madzie 323f 97r 1.5 z klimatyzacja aczkolwiek dziwiło mnie to ze nie ma drugiej chłodnicy ani drugiego wiatraka . Wczoraj pojechałem do zakładu zajmującego się klima i co się okazało podniosłem maskę gościu patrzy i on zielony bo ani nie mam mówi wiatraka ani chłodnicy a guzik w środku jest do klimy i jak go wciskam to się zaświeca i temperatura nie dużo ale opada . Pojechałem do drugiego serwisu i gościu mówi ze mam jakiś jeden z pierwszych rodzaju klimy bez wiatraka i chłodnicy jakaś elektryczna...hm...Pomocy spotkał się ktoś może z czymś takim....?
TakE me WhEre yOu aRe -SchNazzy
Avatar użytkownika
Początkujący
 
Od: 28 sty 2008, 17:09
Posty: 11
Skąd: Częstochowa
Auto: Mazda 323 f GLX 1.6 16v 92r i
323 f 1.5 97r.

Postprzez optinet » 5 cze 2011, 22:02

kolarek napisał(a):Witam kolegów.Ja również pojechałem "nabić" klimę .Cały proces trwał ponad godzinę,gość wytworzył próżnię,nabił czynnikiem układ,klima ruszyła ;na zamkniętym obiegu było przy kratkach 2-3 stopnie Celcjusza.Już się cieszyłem z miłego chłodku w środku :–) .Jednak przy sprawdzaniu wycieków okazało się,że czynnik uchodzi z chłodnicy (skraplacza) :( .Gość stwierdził,że szkoda mojej kasy bo mogę się nacieszyć chłodkiem może dwa miesiące albo dwa dni.Spuścił czynnik z układu zainkasował marne 40 PLN i pozostałem w punkcie wyjścia ale z wiedzą o kosztach ,które mnie czekają.Najtańsza chłodnica na alledrogo 360PLN z wysyłką a wymiana mam nadzieję z pomocą kolegów z forum nie sprawi mi dużo problemów.Czy ktoś z kolegów wymieniał już skraplacz w swojej Madzi?Czy wystarczy odchylić chłodnicę cieczy czy trzeba spuścić płyn z układu chłodzenia i wyjąć po kolei obie chłodnice <co?>


zdejmujesz przednią atrapę i masz dostęp do chłodnicy klimy :)
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 2 maja 2009, 18:42
Posty: 62
Skąd: Warszawa
Auto: Premacy DiTD 2000 r.

Postprzez Piotr Raczkowski » 6 cze 2011, 07:22

marasmuzyk tak ma być
m323m napisał(a):słychać taki trzask
to się załącza sprzęgło elektromagnetyczne przy sprężarce
na wolnych obrotach jak włączam klime to obroty ciut spadną ale zaraz podnoszą się do 700-750 i tak trzymają
Forumowicz
 
Od: 23 kwi 2009, 17:25
Posty: 535
Skąd: Kłodzko
Auto: premacy 99r 101KM pb/lpg

Postprzez jurekG8 » 8 cze 2011, 16:34

Cześć
Mam pytanie: czy ktoś lutował chłodnicę klimatyzacji?,czy jest taka możliwość?
Forumowicz
 
Od: 2 cze 2009, 07:06
Posty: 74
Skąd: Nowy Sącz
Auto: Mazda Premacy 2.0 DiTD 2001przed lift.

Postprzez kolarek » 8 cze 2011, 19:58

Zadałem takie pytanie firmie zajmującej się klimatyzacją i dostałem odpowiedź,że naprawiają chłodnice ale uszkodzone mechanicznie.W moim przypadku skraplacz nie nadaje się do naprawy bo po prostu rozszczelnił się ze starości :(
Avatar użytkownika
Początkujący
 
Od: 7 sty 2011, 18:03
Posty: 28 (0/1)
Skąd: DSR- Środa Śląska
Auto: MAZDA PREMACY '99 2,0 DiTD

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości

Moderator

Moderatorzy 5 / Premacy