Jakiś czas temu wpadł mi do głowy pomysł aby zrobić sobie moduł automatycznego domykania szyb do mojej Madzi oparty o Arduino. Jako że z zawodu jestem programistą to z softem nie będzie problemu, obawiam się jedynie elektroniki gdyż w tym nie jestem specjalistą. Nie mniej jednak zabrałem się powoli za pracę nad projektem i pierwsze co zrobiłem to wzorując się artykułem: http://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopic.php?f=409&t=163796 zabrałem się za złącze przy przyciskach w aucie – wziąłem multimetr i trzymając jeden przewód na masie przykładałem drugi kolejno do styków zamykając i otwierając przyciskami szyby posprawdzałem który przewód za co odpowiada a rezultat swoich pomiarów zamieściłem na poniższym obrazku: . Po przetestowaniu uznałem że warto sprawdzić czy faktycznie jak podłącze 12V pod pin 1 to prawy tył zacznie mi się zamykać, ale niespodziewanie coś zaiskrzyło i się nieco przyfajczyło
P.S. Wiem o tym że na rynku możne dostać za 50 zł. gotowe moduły ale chcę mieć z tego odrobinę przyjemności, pozatym jak już wpakuje sobie adruino to będę mógł go rozwinąć o dodatkową funkcjonalność w przyszłości:)