Centralny zamek wariuje

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez WojtekFF » 8 wrz 2014, 17:48

Witam, problem dotyczy Premacy 2004, 1,8 benz

Pewnego dnia chciałem zamknąć auto bez kluczykow, więc pozamykalem wszystkie drzwi od srodka. Próbowałem zablokować drzwi kierowcy trzymając za klamke w pozycji otwarta od zewnątrz, ale w mazdzie to nie działa, więc zamknalem drzwi kierowcy a następnie przez otwarte tylne lewe drzwi, wcisnalem slupek od zamka w drzwiach kierowcy i potem zatrzasnalem tylne drzwi z wcisnietym slupkiem.

Od tego czasu centralny zamek zachhowuje sie dziwnie:
– przy otwieraniu z kluczyka otwiera tylko jedne drzwi, te w których jest kluczyk, od środka tak samo, reagują tylko jedne drzwi
– otwieranie z pilota nie działa, to znaczy wszystkie zamki otwierają sie na moment i od razu zamykają – po nadciśnieciu klawisza otwierania, migacze mrugaja
– reakcja na nacisniecie w pilocie klawisza zamykania to tylko migniecie kierunkowskazow, zamki nie reagują
– przy otwartych jednych z drzwi i wcisnieciu slupka blokujacego w drzwiach kierowcy lub przekreceniu w pozycje zamknij klapy bagaznika wszystkie zamki zaczynaja na zmianę otwierać sie i zamykać, przestają dopiero po zatrzasnieciu wszystkich drzwi

To mi wyglada na jakieś "dezaktywowanie" lub rozprogramowanie zamka centralnego, mechaniczne wyglada, ze wszystko jest ok, bo jednak zamki sie blokują i odblokowuja, tylko nie na właściwa komendę

Zaprogramowalem na nowo pilota, nic nie dało

Macie jakieś pomysły jak to naprawić?
WojtekFF