Jest to foto poradnik jak krok po kroku zregenerować wypalone szczotki w silniczku.
Polecam przeczytanie tego tematu do końca ponieważ w miarę upływu czasu dodawane są porady innych forumowiczów co pozwoli wam uniknąć ewentualnych błędów.
Niestety nie były to szczotki oryginalne wiec musiały zostać dopasowane, ale to nie było trudne bo są miękkie i zeszlifowanie ich zajmuje około 10 min. para.
UWAGA!
Szczotki trzeba również zeszlifować z długości ponieważ są za długie i co ważne muszą być zeszlifowane pod katem ponieważ nie idą pod kontem prostym do wirnika.
Zaczynamy od wymontowania mechanizmu z drzwi (ta cześć postanowiłem pominąć ponieważ było już o tym na forum)
Rozkręcamy obudowę silniczka, uwaga nakrętki w obudowie lubią wypadać i mogą chcieć zaginać

Wyciągamy sprężynki przytrzymujące szczotki, potem szczotki lub to co z nich zostało i wirnik

Oceniamy stan szczotek i wirnika, będzie można zadecydować czy to szczotki i wirnik są problemem, jeżeli nie to można poskładać wszystko z powrotem do kupy i dalej szukać przyczyny.
Moje szczotki

A tu wszystkie razem, 2 stare i 2 nowe z tego jedna już po szlifie

Użyłem papieru o gramaturze 100

W nowo doszlifowanych szczotkach trzeba jeszcze zrobić rowek na sprężynkę dociskająca

Oraz rozgiąć wsuwkę. Tylko nie za bardzo.

Wpinamy wsuwki,

UWAGA!
Komutator należy również przeczyścić papierem, najlepiej czymś drobniejszym niż 100 (150 powinno być ok)
Teraz wkładamy wirnik, trzeba nim poobracać jednocześnie wciskając, aż wejdzie na swoje miejsce.
UWAGA! dopiero teraz wsuwamy szczotki na swoje miejsce i zakładamy sprężynki.
Skręcamy do kupy

Polecam zrobić test podłączając przewody do kostki i do akumulatora i kilkakrotnie pozwolić mechanizmowi przejść w górę i w dól zamieniając bieguny, pozwoli to na wstępne dotarcie szczotek.
i montujemy do samochodu.
Powodzenia
06 maja 2011 23:55 Edit:
Szczotki to Bosch no. 2 604 320 913
Użyłem ich ze względu ze są one najbliższe oryginałowi wymiarami.