Samoczynne zamknięcie drzwi przy pracującym silniku

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez Prem(J)aca » 25 gru 2007, 12:08

Witam
Nie jestem starym wyjadaczem , tym bardziej na tym forum. Mój wątek dotyczy , być może prozaicznej sprawy, aczkolwiek wolę zapytać ekspertów niż rozgryzać go samemu.
Auto o którym piszę to mazda premacy 2002 2.0 DiTD. Użytkuje go około 1 miesiąca , jest to moje pierwsze auto z immobilizerem i może jeszcze czegoś nie wiem .
Otóż siedziałem kiedyś w aucie z pracującym silnikiem i czekałem na kumpla , aż tu nagle cyk , zamknęły sie drzwi. Moje pytanie brzmi , czy jest to normalna sytuacja , jeżeli czekałbym na kolegę z włączonym silnikiem na zewnątrz auta to lipa – kluczyk w stacyjce auto pracuje , nie znam możliwości dostania się do środka.
Co robić w takiej sytuacji?
Z góry dziękuję za porady i Wesołych Świąt
<<<teraz lepiej :) Marcin. >>>
Ostatnio edytowano 26 gru 2007, 11:31 przez Prem(J)aca, łącznie edytowano 1 raz
Forumowicz

Od: 25 gru 2007, 11:52
Auto: Premacy 2002 2.0 DiTD

PostTen post został usunięty przez Yard 8 gru 2012, 20:58.
Powód: porządki

PostTen post został usunięty przez Yard 8 gru 2012, 20:58.
Powód: porządki

Postprzez Prowokator » 28 gru 2007, 01:23

Miałem tak kiedyś w fabku okazało się że padł zamek w drzwiach kierowcy który steruje centralem i alarmem (on ma coś "widzieć"). Sprawdzili mi to na serwisie. Niestety cały musiałem wymienić i wszystko tera ok.
Mam madzie
Początkujący

Od: 15 lis 2007, 00:03
Auto: Mazda 626 2.0i GW 98

Postprzez Prem(J)aca » 28 gru 2007, 17:44

Prowokator
A czy był to jednostkowy przypadek , czy zdarzało się to nagminnie?
U mnie tylko raz i wiem że sąsiadowi w nówce sztuce Toyocie Yaris kiedyś też się to zdarzyło. Mogą być jeszcze jakieś inne przyczyny?
Może alarm się uzbroił, czy cuś takiego...
DZięki i pozdrawiam
Forumowicz

Postprzez Prowokator » 28 gru 2007, 23:40

Mój przypadek zaobserwowałem może 2 razy i to mi wystarczyło do niepokoju (pomyślałem a co by było gdybym klucze zostawił w środku :( ) . Po ostatnim przypadku zawitałem w serwisie i opowiadam co jest, goście, mi na to że: w zamku drzwi kierowcy jest czujnik który widzi zamknięcie drzwi i aktywuję alarmu oraz central i przypuszczają że to właśnie zamek padł. Po tym jak powiedzieli koszt zamka :| odpuściłem. Po jakimś czasie miałem stłuczkę i akurat te drzwi poszły do wymiany więc do pewności serwis sprawdził kompem co i jak i mieli rację więc z auto casco wymienili. W drzwiach kierowcy (tu mówię o fabku) jest główny sterownik centrala i alarmu (taki dość duży moduł) który jak padnie to aktywuje się samoczynnie alarm lub zamykają się drzwi centralem. W nówce twojego sąsiada mogło się tak stać bo to badziewie ma pewien czas na aktywację alarmu i centrala po otwarciu drzwi z np. pilota a otwarcie ręcznym na oścież czy włączeniem zapłonu. Jak sąsiadowi tak się stało w czasie jazdy a jest nówka to niech myka do serwisu póki gwarancja.
Mam madzie
Początkujący

Od: 15 lis 2007, 00:03
Auto: Mazda 626 2.0i GW 98

Postprzez Prem(J)aca » 29 gru 2007, 12:48

Serdeczne dzieki za odpowiedź.
Sytuacja dotyczyła Fabii, a czy ktoś miał podobne problemy z mazdą?
Forumowicz