Podłącznie kamery cofania Kenwood CMOS 130

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez Mako528 » 4 lip 2016, 14:16

Witam !!

Jestem nowy na forum jako iż niedawno zakupiłem Premackę. Postanowiłem wymienić w niej kilka rzeczy.
Radio zakupiłem, jest to Kenwood DDX4016BT z procesorem dźwięku. Zacząłem zabierać się za podłączenie wszystkich fukcji i tak oto mamy kamerę cofania.
Potrzebne rzeczy :
– Kamera cofania.
– Kabel chinch 7 m ( 5 lub 6 metrowy przewód jest zbyt krótki jeśli chcemy ładnie wszystko upchnąć )
– Ściągacz izolacji
– Tyrtytki czarne małe ( niekonieczne ale ładnie i profesjonalnie to wygląda. )
– Lutownicę oraz cynę
– Rurki termokurczliwe.

Zaczynamy od ściągnięcia Tylnej osłony klapy. Są tam dwie śruby na klucz 10 .
Oraz klika spinek. I teraz tak zależy kto gdzie chce mieć podłączone. Pod stałe zasilanie ( co może powodować pobór prądu z akumulatora ) Oraz tak jak ja polecam i mam u siebie zrobione pod podświetlenie rejestracji. Standardowo w przesyłce razem z kamerą jest gumka przez którą należy poprowadzić przewód. Można ją zamontować w kilku miejscach lub kupić razem ze światłem podświetlenia. Ja nie wybrałem tej opcji ponieważ chciałem oryginalną kamerę. W ramce przy prawej stronie ramki wyciąłem delikatnie kawałek plastikowego uchwytu. i w klapie wyszlifowałem kamieniem na wiertarce idealny otwór pod gumkę. dodatkowo zabezpieczając blachę podkładem.
kabel sygnałowy prowadzimy po wiązce instalacji standardowej. dochodzimy do gumy klapy z nadwoziem. Trzeba wyciągnąć plastiki i przeciągnąć kabel potem podsufitka 3 spinki. I do lewego boku. Żeby ściągnąć lewy boczek trzeba odkręcić 3 śruby 10 mm w uchwytach rolety oraz na listwie od zamka. Zerkamy jakie kable idą do światła cofania.
Kiedy wszystko zmontujemy lecimy z kablami przy listwach które są na zatrzaski. Dochodzimy pod konsolę z bezpiecznikami są tam dwie duże kostki z kablami.
Szukamy naszego kabla koloru Czerwonego z zielonym paskiem.
Jest on 2 czy 3 od prawej strony oraz 2 od góry. Obcinamy i lutujemy lub używamy szybkozłączki.
Jak kto woli. Potem jeśli masz wyście w radiu na Parking SWR to musisz również podłączyć masę.
Zauważ ,że obok są kable masowe na śrubkę 10 możesz się tam wpiąć. Długa rurka termokurczliwa Puszczasz sobie 2 kabelki w tej rurce pod kierownicą do radia.

Kolory Kabli – Wyjścia w radiu
( Czerwony z zielonym paskiem ---> Reverse )
( Masa ---- > Parking SRW )

No i to by było na tyle w sumie.
Jakby ktoś miał Pytania to pytać.
Napisałem szybko bo jestem w pracy.
Jakby ktoś z Wrocławia lub okolic chętnie pomogę . Posiadam odpowiedni sprzęt .
Pozdrawiam .
Załączniki
20160702_224418_598x1062.jpg
Początkujący

Od: 25 maja 2016, 16:23
Auto: Premacy