Głośniki w CP nie działają

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez majster_klepka » 3 cze 2016, 12:50

Mam dziwny problem w mojej Premacy (przed liftem), całkowicie przestały mi działać głośniki.
Mam fabryczne radio na kasety, zmiana fade i balansu nic nie daje.

Macie jakieś pomysły co mam z tym zrobić?
majster_klepka

Postprzez Domelek » 4 cze 2016, 13:19

Oprócz fade i balans jest jeszcze volume hyhyhyh dobra żartowałem – no jeśli wszystkie naraz to raczej samo radio – sprawdz czy na wszystkich kanałach jak dasz vol na maksa jest chociaż trochę szumu, sprawdzenie kostki weściowej, bezpieczników ( radio świeci i funkcjonuje ? )no i potem samej płyty ( zimne luty na potencjometrze itd ). Ale ja się nie znam tylko analizuje. <czarodziej>Radio wyciąga się prosto i każdy kumaty elektronik poradzi sobie za parę złotych więc nie martw się.
Forumowicz

Od: 28 sty 2014, 20:48
Auto: 2002 Premacy 1.8 ma 101 koniów na benzynę, ubrana w Lodowcowy Błękit vel"Mrufka"

Postprzez majster_klepka » 6 cze 2016, 08:51

Radio działa, bezpieczniki dla pewności wymieniłem. Kostka wygląda na sprawną. W głośnikach niestety nada nie ma reakcji na jakiekolwiek działania z mojej strony :(

Radio już zdemontowałem, poszukam zimnych lutów, ale dla pewności sprawdzę głośniki, chociaż, nie chce mi się wierzyć, że wszystkie 4 padły na raz :)
majster_klepka

Postprzez gerace » 7 cze 2016, 10:20

ja bym obstawiał radio a nie głośniki. może końcówka mocy się spaliła.Mi się kiedyś też spaliła tylko w innym radiu i też nie było dźwięku, nawet szumu żadnego nie było
Początkujący

Od: 13 mar 2014, 21:52
Auto: Mazda Premacy, silnik 1,8 101km, 2000r LPG

Postprzez Yard » 7 cze 2016, 21:13

Podłącz do głośników coś innego. Będziesz wiedział czy działają.
Moderator

Od: 13 mar 2004, 22:32

Postprzez majster_klepka » 13 cze 2016, 08:09

Udało mi się częściowo rozwiązać problem z głośnikami, prawdopodobnie radio było niesprawne.
Podłączyłem inne radio, pierwszego dni grał tylko przedni lewy głośnik, teraz grają oba głośniki z tyłu, za to z przodu cisza.
Raczej nie jest to wina kostki do podłączenia radia, poruszanie nią, dociskanie przewodów itp. nie dają rezultatu.
Wydaje mi się, że może być gdzieś zwarcie między przewodami.
Pytanie jak sprawdzić gdzie takie zwarcie występuje?
majster_klepka

Postprzez januhowski69 » 17 cze 2016, 20:49

Witam,u mnie znowu inny problem a mianowicie głośniki z przodu raz grają innym razem nie grają,nawet jak samochód jest na lekkim przechyle to potrafią się włączyć i za chwilę się wyłączą więc może być wina na kostkach?????;;innym dziwnym zjawiskiem jest samo radio gdyż nie posiada kieszeni na cd a na samy panelu radia są przyciski cd plus przewijanie do przodu i tyłu-jakieś dziwne to radio,ma ktoś coś podobnego????
Początkujący

Od: 18 paź 2015, 16:59
Auto: mazda prymacy 1,8 benzyna 2003 r

Postprzez Domelek » 20 cze 2016, 21:56

Radia takie są nie przejmuj się zależy od wersji i liftu. Co do problemu to możliwe że wszelkie podłączenia kostki, przejscia w drzwiach i podłączenie do samych głośników są wadliwe skoro przechył wpływa na reakcję albo kabel przetarty gdzieś, lub coś lekko zwiera. Zdejmij boczki w drzwiach i zacznij od glośników aż do radia. <czarodziej>
Forumowicz

Od: 28 sty 2014, 20:48
Auto: 2002 Premacy 1.8 ma 101 koniów na benzynę, ubrana w Lodowcowy Błękit vel"Mrufka"

Postprzez darnow6839 » 20 cze 2016, 23:05

Głośnik można sprawdzić w prosty sposób zwykłą baterią. Wystarczy podłączyć ją do zacisków głośnika – powinno być słychać trzask w momencie podłączania. Zwykły "paluszek powinien wystarczyć".
Problemy typu gra – nie gra są zazwyczaj związane z łączeniem kabli, przy czym skupiłbym się na łączeniu kabli poza kostkami (najczęściej w celu dopasowania kostek radia i auta).

Pozdrawiam
Forumowicz

Od: 19 cze 2013, 22:53
Auto: Mazda Premacy, 2003r., 1.8 B+G

Postprzez januhowski69 » 23 cze 2016, 09:31

dzięki za podpowiedzi -sprawdzę i dam znak-sygnał co było
Początkujący

Od: 18 paź 2015, 16:59
Auto: mazda prymacy 1,8 benzyna 2003 r