Woda na wycieraczce od strony kierowcy. Rozwiązanie.

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez sylwek78 » 2 kwi 2010, 00:48

mam problem z przeciekającą wodą przez pedał sprzęgła na wycieraczkę nie wiem jak z tym sobie poradzic. probowałem zasilikonowac wokoło ale i tak zkadś sie tam dostaje. nie wiem czy to jest mozliwe ale ponoc woda sie dostaje przez wlot powietrza z zewnatrz, jesli tak to co moze byc tego przyczyna i jak ta usterke moge usunąć? niestety nie moge znalezc jakiejkolwiek ksiazki z budowa autka i prosze o pomoc. moze jest zapchany jakis odpływ wody tylko nie mam pojecia gdzie go szukac.PLEASE HELP MEEEE!!!!!
sylwek78

Postprzez BartMan » 15 kwi 2011, 14:54

Witam

Przyczyna jest banalna.
Wcześniej robiłeś sprzęgło w Twojej Premacy. Mechanik zapewne źle wyregulował sprzęgło, przez co samochód ciągnął już od pierwszego centymetra popuszczenia pedału sprzęgła. W twojej "pamięci" mięśni w lewej nodze pozostał nawyk napierania pedału sprzęgła na siłę tak, aby odsprzęglić autko (np przy dojeżdżaniu do świateł).

W efekcie tego po dłuższym użytkowaniu, naderwałeś blachę, do której jest mocowana podstawa pedału sprzęgła (chodzi o górną śrubę). Ta ostatnia natomiast jest spawana do blachy, która znów ta jest spawana do ściany grodziowej (jakby podkładka). Między tymi dwoma blachami powstała szczelina. Na Twoje nieszczęście po drugiej stronie blachy tej jest kanał odprowadzający wodę z wlotu powietrza z zewnątrz (tej kratki po środku autka między maską, a szybą). Zapewne masz zardzewiały cały pedał sprzęgła i napaćkane silikonem nie tam gdzie trzeba.

A wiesz skąd to wiem?

BO KUPIŁEM OD CIEBIE TE AUTO DWA TYGODNIE TEMU!
Domyślam się, że zapomniałeś mi o tym powiedzieć
Grunt, że problem został rozwiązany. Wystarczyło wyregulować sprzęgło, użyć kleju do metalu oraz silikonu. Problem znikł.

Troche OT, ale dodam iż mrygającą lampkę poduszki też naprawiłem sam. Pomimo tych "fachowców", którzy już sprawdzali wszystko i nie mogli dość, dlaczego to mryga. Pomimo Twych zaleceń przecinania kabelków (domyslam się, że wyczytałeś to z tego forum – problem uszkodzenia maty obecności pasażera) postanowiłem jednak WPIĄĆ TĄ ODŁĄCZONĄ KOSTKĘ OD PODUSZKI KIEROWCY POD FOTELEM i problem znikł...

Mam nadzieję, że komuś się to przyda
"Są głowy, których się trzyma tylko łupież" – Jan Czarny
Początkujący

Od: 11 kwi 2011, 01:34
Auto: Mazda Premacy Sport 2.0 DOHC '04r + LPG BRC Sequent 24 + gąbka do mycia..

Postprzez Yard » 15 kwi 2011, 19:15

Obrazek
Moderator

Od: 13 mar 2004, 22:32

Postprzez Marianek » 16 kwi 2011, 02:47

BartMan napisał(a):Mam nadzieję, że komuś się to przyda

Pewnie tak ;) ale ja bym to przeniósł do działu Humor hahaha
Pozdrawiam
Marian
"Życie jest jak badziewie na kole – raz na górze, a raz na dole."
Sprzedam, Ford Fokus tytanium 2013, PB.klik w link
Zoom -Zoom from Belgium
Przedstawiciel Beneluxu i Niemiec

Od: 26 mar 2010, 14:31
Auto: Było CP,
Była M6 GH
Jest MX-5NBfl
Jest M3 BM Sport 2.2 Diesel Sedan.

Postprzez Mario10 » 20 lis 2013, 10:46

Panowie odświeżę temat aby nie zakładać nowego wątku. Sprawa ma się tak. W mojej madzi pojawia się woda na gumowym dywaniku tylko po stronie kierowcy. Rano jak wsiadam mam na dywaniku trochę wody na początku myślałem, że na butach wnoszę wodę ale już kilkukrotnie wytarłem do sucha i rano jest trochę wody tylko w tym jednym miejscu.

Wczoraj oddałem do mechanika i gość nic nie znalazł żadnego przecieku, mówi, że przez 10 minut myjką ciśnieniową polewali auto z różnych stron i nic ani kropla się nie pojawiła. Podszybie rozkręcili, mówił, ze sprawidzili jakieś kanaliki co wodę odprowadzają i wszystko drożne.Posprawdzali też wszystkie elementy i przewody od klimatyzacji i wszystko w porządku.
Jest taka możliwość żeby np woda się skraplała w samochodzie ? i to powodowało niewielką ilość wody na wycieraczce ? Bo już sam nie wiem jak to ugryźć .

Zaznaczę tylko, że woda pojawia się w jednym miejscy na wycieraczce kierowcy jakby kapała ale jest jej tylko trochę może z 50ml orientacyjnie
Forumowicz

Od: 22 sty 2013, 17:10

Postprzez Yard » 20 lis 2013, 14:51

Przy lewej nodze jest odprowadzenie wody z anteny -gdyby przeciekalo mocowanie na dachu. Sprawdzili?
Moderator

Od: 13 mar 2004, 22:32

Postprzez Mario10 » 21 lis 2013, 19:14

Chyba tego nie sprawdzili powiem Ci szczerze, sam nawet nie wiem gdzie jest to odprowadzenie z anteny, ale dziś rano miałem wodę znów na wycieraczce, pod pracą wytarłem do sucha szmatką i nawet kropelka przez cały dzień się nie pojawiła już nic z tego nie rozumiem ta woda pojawia się tylko rano . W załączniku daję zdjęcie z zaznaczoną kolorem czerwonym kropką gdzie kapie woda ale jak rano wszedłem po kolumnę kierownicżą to nawet rosy nie ma suchutko jak pieprz a woda na dywaniku jest
Załączniki
mazda 1.jpg
Forumowicz

Postprzez Mario10 » 30 lis 2013, 15:20

nikt nie jest mi w stanie pomóc lub doradzić ?

byłem u drugiego mechanika on też obejrzał wszystko i mówi, że wszystko gra a dziś wody więcej niż zwykle. Panowie mam pytanie o jedną rzecz pod kratką przy przedniej szybie jest wlot powietrza, który wchodzi jakby do samochodu. Gdzie jest odwodnienie tego wlotu ? może to on jest gdzieś przyblokowany już sam nie wiem co robić a nie chce doprowadzić aby mi w końcu przebrało dywanik gumowy i zalało wykładzinę w aucie bo teraz będzie ją ciężko wysuszyć :(
Forumowicz

Postprzez Mario10 » 10 lut 2014, 08:51

Ja niestety walczę nadal ze swoim przeciekiem i jak jest bez deszczu to ok . Dziś w nocy znów padał deszcz i woda na wycieraczce stoi:(

panowie czy jest sens jechać do serwisu z taką awarią ? niestety lokalni mechanicy nie potrafią nic pomóc a przecież nie może mi woda co chwile stać w samochodzie :(

pytanie tylko czy faktycznie serwis może coś pomóc czy to tak po łebkach zrobią?
Forumowicz