Wskaźnik paliwa pokazuje inaczej niż komputer

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez fatisek » 1 wrz 2013, 10:13

Panowie jako że niedawno nabyłem swoją pierwszą Mazdę (ba nawet pierwszy japończyk w ogóle) to mam pytanko. Zauważyłem lekko niepokojącą rzecz. Mam wrażenie że wskazówka poziomu paliwa schodzi szybciej niż pokazuje komputer. Chodzi mi o to że jakby spalanie auta było wyższe niż pokazuje komp.
Ostatnio zalałem 20L. Zresetowałem srednie spalanie i dystans. Komputer pokazuje średnie spalanie 9.4L i natomiast ja przejechałem 50 km a wskazóweczka już bardzo blisko rezerwy. Ze wskazówki jakby już zniknęło 3/4 baku które nalałem.
Początkujący

Od: 24 sie 2013, 18:54
Auto: Premacy '2002 1.8

Postprzez Andi_79 » 1 wrz 2013, 17:46

Tak nigdy się nie dowiesz.
Zatankuj pod korek, jeździj a po np. 400 km. jedź na tą samą stację i zatankuj znów pod korek.
Bak jest profilowany a wskazówka pokazuje poziom. więc raz może spadać szybciej a czasami wolniej.Zależy od poziomu paliwa w baku i jego wyprofilowania w tym miejscu.
Forumowicz

Od: 22 wrz 2011, 13:13
Auto: Mazda Premacy 2002r 1,8 74kW (Pb+LPG STAG Hana+Magic III)