Rozbieranie lusterka zewnętrzego
1, 2
Mam lamerskie pytanko. Po wczorajszej wizycie w miękkim (prawie)ale głębokim rowie mam do wymiany lewy błotnik i lusterko. Mam wrażenie że luserko dałoby się zreaktywować bo0 wystarczy skleic na miejscu składania. I teraz. czy ktoś wie jak to rozebrać? Od spodu są trzy wkręty po których wykręceniu nic się nie dzieje. Próbowałem zdjąć maskownice od zewnętrznej strony ale jak nie użyję siły to nie chce nawet drgnąć. Może trzeba w jakiś sposób zdjąć lustro?
Jak ktoś wie prosiłbym o pomoc. Z góry dzięki.
Ps. No i może ktoś poleca jakiegoś sprzedawce z blacharką gdzieś w Polsce, albo ma lewy przedni błotnik do premacy?
Niby są na allegro ale rozpiętość cen jakoś mi spokoju nie daje.
Jak ktoś wie prosiłbym o pomoc. Z góry dzięki.
Ps. No i może ktoś poleca jakiegoś sprzedawce z blacharką gdzieś w Polsce, albo ma lewy przedni błotnik do premacy?
Niby są na allegro ale rozpiętość cen jakoś mi spokoju nie daje.
Błotnik polecam Japan Car w Łodzi.... lub właśnie allegro.
Co do lusterka jak byś miał dawać nowy wkład (szkło) to raczej nie za grube bo lusterka są podgrzewane... o czym sam się dowiedziałem dzięki temu forum ;–)
Co do lusterka jak byś miał dawać nowy wkład (szkło) to raczej nie za grube bo lusterka są podgrzewane... o czym sam się dowiedziałem dzięki temu forum ;–)
[img]http://www.wac.zum.pl/mazdaspeed1.jpg[/img]
MOJA MADZIA.... http://forum.mazdaspeed.pl/viewtopic.php?t=60481&highlight=premacy
MOJA MADZIA.... http://forum.mazdaspeed.pl/viewtopic.php?t=60481&highlight=premacy
- Od: 7 lip 2008, 09:22
- Auto: Mazda Premacy 2005(74KW-104KM)
Dobra udało się. Na razie rozebrać. Okazało się że wystarczy wyjąć szkło, pod nim jest przykręcony mechanizm na trzy wkręty i mocowanie "łamania" jednym. No i trzy od spodu lusterka. Udało mi się przestawić w pozycję otwarte, teraz sklejam części mocowania do drzwi a za chwil kilka jak technikoll ciut zwiąże to przykleje całość do kupy i będzie na stałe rozwarte.
Napiszę post pod postem dla możliwych zainteresowanych.
Lusterko da się rozebrać na części drobne. Po odkręceniu wystarczy podginać ząbki z takiej podkładeczki która trzyma sprężynkę. Jak to zdejmiemy odchodzi nam dolna część lusterka, ta z mocowaniem do drzwi. Aby odpiąć kable wystarczy zdjąć lustro (DELIKATNIE). Trzyma się ono na zatrzaskach a oprócz tego są dwa kable do ogrzewania. Mechanizm jest przykręcony trzema wkrętami po których odkręceniu widzimy pod spodem kostkę taką wkładaną od góry. Ją odciągamy, wyciągamy z niej kable, da się spokojnie, i możemy wyciągnąć cały przewód na zewnątrz. Wtedy możemy odkręcić trzy wkręty od spodu i jeszcze jeden w puszce lusterka i mamy wszystko rozebrane w drobny mak. Składanie z powrotem polega na odwróceniu czynności. Najcięższy moment to założyć tą podkładkę dociskając jednocześnie sprężynę. Ja niestety musiałem ją obciąć o pół zwoju bo nie byłem w stanie zgnieść jej tak mocno bez uszkodzenia tego co miałem do sklejenia. Może się komuś przyda na przyszłość ten opis. Dzięki Yard za wskazówki.
Lusterko da się rozebrać na części drobne. Po odkręceniu wystarczy podginać ząbki z takiej podkładeczki która trzyma sprężynkę. Jak to zdejmiemy odchodzi nam dolna część lusterka, ta z mocowaniem do drzwi. Aby odpiąć kable wystarczy zdjąć lustro (DELIKATNIE). Trzyma się ono na zatrzaskach a oprócz tego są dwa kable do ogrzewania. Mechanizm jest przykręcony trzema wkrętami po których odkręceniu widzimy pod spodem kostkę taką wkładaną od góry. Ją odciągamy, wyciągamy z niej kable, da się spokojnie, i możemy wyciągnąć cały przewód na zewnątrz. Wtedy możemy odkręcić trzy wkręty od spodu i jeszcze jeden w puszce lusterka i mamy wszystko rozebrane w drobny mak. Składanie z powrotem polega na odwróceniu czynności. Najcięższy moment to założyć tą podkładkę dociskając jednocześnie sprężynę. Ja niestety musiałem ją obciąć o pół zwoju bo nie byłem w stanie zgnieść jej tak mocno bez uszkodzenia tego co miałem do sklejenia. Może się komuś przyda na przyszłość ten opis. Dzięki Yard za wskazówki.
Posiadam Mazdę Premacy z 2002 roku. Wczoraj jakiś gówniarz wyrwał mi lewe lustro. Znalazłem na allegro takie:
http://moto.allegro.pl/item591414257_ma ... 2000r.html
I nasuwa się pytanie. Czy lustro z premacy przed liftingiem będzie pasowac do takie samego modelu po liftingu?
Pozdrawiam

I nasuwa się pytanie. Czy lustro z premacy przed liftingiem będzie pasowac do takie samego modelu po liftingu?
Pozdrawiam
-
fostrafor
Witam,
czy może mi ktoś podpowiedzieć jak wymienić wkład lusterka z matą grzewczą od strony kierowcy? Przeszukałem forum, ale nigdzie tego nie znalazłem. Kupiłem już sam wkład z matą, ale nie wiem jak sie do tego zabrać. Znalazłem wątek dot. lusterka w mazdzie 6, ale nie bardzo ma on przełożenie na Premacy. Czy można wyciągnąć cały wkład lusterka (a jeśli tak to jak to zrobić) czy da się tylko samo szkło wyciągnąć? Będę wdzięczny za pomoc.
pozdrawiam,
luk_o
czy może mi ktoś podpowiedzieć jak wymienić wkład lusterka z matą grzewczą od strony kierowcy? Przeszukałem forum, ale nigdzie tego nie znalazłem. Kupiłem już sam wkład z matą, ale nie wiem jak sie do tego zabrać. Znalazłem wątek dot. lusterka w mazdzie 6, ale nie bardzo ma on przełożenie na Premacy. Czy można wyciągnąć cały wkład lusterka (a jeśli tak to jak to zrobić) czy da się tylko samo szkło wyciągnąć? Będę wdzięczny za pomoc.
pozdrawiam,
luk_o
- Od: 22 sty 2011, 20:57
- Auto: Mazda Premacy 1.8 1999 r.
witam pekl mi wklad lusterka i tu moje pytanie bo zamierzam kupic nowy czy aby wymienic wklad musze rozbierac cala obudowe lusterka?
Z tego co pamiętam wkład trzyma się na 4 zatrzaskach, 2 na dole i 2 u góry. Skieruj wkład maksymalnie w dół, powinieneś zobaczyć górne i mieć możliwość podważenia. Gdy je wypniesz, odchylisz wkład, popchniesz nieco w dół (jednocześnie ciągnąc do siebie) i wyjdzie.
W instrukcji jest nieco inaczej, ale może tak będzie łatwiej. Popróbuj.
Powodzenia.
Ps. Połączyłem z istniejącym tematem.
W instrukcji jest nieco inaczej, ale może tak będzie łatwiej. Popróbuj.
Powodzenia.
Ps. Połączyłem z istniejącym tematem.
Pozdrawiam
dziekuje bardzo za pomoc poczekam az przyjdzie wklad i wtedy sprobuje 
witam,
Czy te lusterko
http://allegro.pl/nowe-lusterko-mazda-p ... 32659.html
będzie pasowało do Mazdy Premacy z 2000. Spotkałem się z różnymi opiniami. Katalog mazdy (dzwoniłem do Fox Rzeszów) podobno podaje że nie. A różni handlarze mówią różne rzeczy.
Czy te lusterko

będzie pasowało do Mazdy Premacy z 2000. Spotkałem się z różnymi opiniami. Katalog mazdy (dzwoniłem do Fox Rzeszów) podobno podaje że nie. A różni handlarze mówią różne rzeczy.
- Od: 9 lip 2008, 08:55
- Auto: Mazda Premacy 2.0 DiTD '00
Dzwoniłem wcześniej zanim wstawiłem post
ale osoba z którą rozmawiałem mówiła że jest to do modelu od 2001 i że może nie pasować. Natomiast inny sprzedawca na allegro twierdzi że po liftingu lusterka się nie zmieniły. Więc mam wątpliwości.
Ja mam takie pytanie – czy lusterka oznaczone na Allegro jako "wersja angielska" są inne niż "europejska"?
-
kapsi
tego to ja nie wiem. Kupiłem nowe lusterko (zamiennik firmy Tyc) i jest całkiem nieźle wykonane. Myślę że to lepsze rozwiązanie niż kupno używanego, którego ceny sięgają nawet 250-300 PLN. A to nowe lusterko kosztuje 160-180 PLN.
1, 2